Menü

Aláírásra került a “Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszer” kivitelezői szerződése

2013. január 10.

3,5 milliárd forintból építik meg a Sopron térségi hulladékgazdálkodási rendszer különböző létesítményeit. A nyertes konzorciumnak 14 hónap áll a rendelkezésére, hogy elkészüljön a 39 települést érintő beruházás. A kivitelezői szerződés aláírásával jelentős állomásához érkezett az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló „Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszer”.
Cséren valósul meg a projekt legfontosabb – zöldmezős – beruházása: a közel 20 hektáros területen Regionális Hulladékkezelő Központ épül. A térségből származó mintegy 300.000 köbméternyi hulladékot helyezik el itt. A cséri lerakó mellett Sopronban a Harkai úton szelektív központ épül. Itt szelektív válogató, átrakó, és biohulladék-komposztáló, valamint az ezeket kiszolgáló létesítmények kapnak helyet. A rendszer része még a fertőendrédi térségi központ, ahol a Fertő parti településekről behozott hulladékot gyűjtik be. Ezek mellett három hulladékudvar, három ún. „újrahasználati központ”, valamint 114 hulladékgyűjtő sziget is része a beruházásnak. Az új hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésében korszerű berendezések segítségével válik hatékonyabbá a különféle hulladékfajták kezelése.
A program célja, hogy az érintett települési önkormányzatok bevonásával korszerű, biztonságos, komplex hulladékgazdálkodási rendszer alakuljon ki. Ennek központi eleme a szelektív hulladék gyűjtése, kezelése és újrahasznosítása. Hasznos tudnivalók a szelektív gyűjtésről…

Megosztás