Látnivalók

A látnivalók között azokat a lehetőségeket gyűjtöttük össze, amelyek remek időtöltést biztosítanak a Hegykőre érkező vendégek számára.

Hegykőre legtöbben a termálfürdő miatt érkeznek, amely egész évben nyitva tart. Kiváló minőségű termálvize gyógyvíz, amely számos betegség kezelésére alkalmas, ezért a termálfürdőn kínált gyógyászati kezeléseket – akár biztosítási alapon – évente több ezren veszik igénybe. A termálfürdő természetesen nem csak a gyógyulni-, hanem a sportolni, vagy csupán strandolni vágyóknak is remek lehetőséget kínál nyitott és fedett medencéivel.

A hegykői Szent Mihály-templom Schiller János tervei alapján 1904-ben épült neoromán stílusban. Freskóit 1956-ban – a később Rómában tevékenykedő – Prokop Péter pap festőművész-, üvegablakait 1957-ben Árkayné Sztéhló Lili készítette.

A templomból kilépve szemben az 1742-ben készült Szent Mihály-szobor, ettől balra az 1711-ben állított Pestis oszlop látható a Madonnával, Szent Rozáliával, Szent Sebestyénnel és Szent Rókussal.

A templom mellett várja látogatóit az egykori bíró lakóházában kialakított Csipkeház, amelyben a höveji csipkével ismerkedhetnek az érdeklődők.

A templom mellett északi irányba indulva érhető el a madármegfigyelő-szabadidő park, ahol szó szerint is van látnivaló: a helyreállított egykori kacsaúsztató helyén a nádasok fölé emelkedő kilátóból ismerhető meg a Fertő madárvilága. Télen, amint a sekély tó befagy, remekül lehet korcsolyázni.

A madármegfigyelő hellyel szemben található az 1913-ban épült “Masina-ház”, amelynek teljes felújításával, 2015. áprilisában nyílt meg az 1 Csepp Pálinka látvány pálinkafőzdéje. Már eddig is számos díjat nyertek az itt készülő pálinkák – innen származik például Magyarország legjobb szőlőpálinkája. Előzetes bejelentkezés alapján kóstolókra csoportokat fogadnak.

A madármegfigyelő-helytől tovább haladva érhető el a határsávban helyreállított vasfüggöny emlékhely, amely hitelesen mutatja be a kommunista rendszer által alkalmazott mechanikai határzár felépítését.

Hegykő keleti határában található a horgásztó, amely hathektáros vízfelületével – akár napijegy vásárlásával – a horgászat kedvelőinek kínál kikapcsolódást.

A korszerű tornacsarnok iskolai tanítási időn kívül bárki által bérelhető teremsportok céljára. A tornacsarnok előtti játszótér biztonságos játszóeszközökkel várja a különféle korú gyermekeket. Akik megszomjaznak, a téren álló ivókútból frissülhetnek fel.

A kerékpárral érkezők nem csak a játszótér hűs fái alatt, hanem a kifejezetten részükre kialakított, a kerékpárút mentén található kerékpáros-park egyedi tervezésű padjain is megpihenhetnek.

A bátrabbak a Patak utca homokos pályáin, vagy éppen terepen lovagolhatnak. Sétakocsikázásra akár nagyobb csoportoknak is, fedett sétakocsin van lehetőség.

Hegykő látnivalói között kiemelt helyen említendők az évente rendszeresen megrendezésre kerülő turisztikai programok: Újévi koncert, Májusfaállítás, Kézműves sörök és pálinkák fesztiválja, Borok utcája, Tízforrás Fesztivál, Hegykői Vigasságok, Szent Mihály-napi búcsú és országos kirakodóvásár, Karácsonyi koncert.

Hegykő és környéke látnivalóit Hegykőről induló városnéző kisvonattal, a Hegykői kirándulás keretében, idegenvezető kalauzolásával is felfedezheti.

LÁTNIVALÓK A KÖRNYÉKEN

Sopron és környéki múzeumok elérhetősége, nyitva tartása és belépődíjai
http://muzeum.sopron.hu/

Aktuális hőmérsékleti, vízállási és széladatok a Fertő-tóról
www.ferto-neusiedlersee.hu

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!