Hegykő Község Bora – Orb

2011. máj. 26.

00:09 12:00

A Szent Orbán-napi borválasztáson a szakmai zsűri ajánlása alapján a társadalmi zsűri választásának megfelelően 2012. év Hegykő Község Bora
– fehérborok között a Lővér Pince 2011. évi Soproni Zöldveltelinije;
– vörösborok között a Töltl Pincészet 2010. évi Soproni Kékfrankosa
lett.

Gratulálunk!

Szent Orbán-napja alkalmából Hegykőn is megrendezzük (immár hetedszer) a soproni borvidék termelői részére a „Hegykő Község Bora” borválasztást.

Az érdeklődőknek jelentkezni korlátozott számban, a Tornácos Panzió és Étterem recepcióján lehet a +36/99-540-200-as telefonon. Azok a bortermelők, akik a versenyre szeretnének nevezni és nem kaptak felhívást, hívják a +36/99-540-005-ös telefonszámot.

Orbán vagy Urbán (május 25.) a kevéssé ismert középkori eredetű szőlőhegyi védőszentek közé tartozott, akinek kultusza a 17–19. században virágzott (elsősorban Nyugat-Dunántúlon, a Kis-Kárpátok vidékén, Nógrád megyében, és az Alföldön). A szőlőművelők, a vincellérek, a kádárok és a kocsmárosok védőszentje volt; – egyben az utolsó fagyos szent. Szent Orbán napja körül az elhűvösödő időjárás az éppen virágzó szőlőnek ártalmára szokott lenni, nem csoda tehát, hogy a szőlő-birtokosok kultikus tisztelettel fordultak hozzá szőlő-hegyük védelméért, a szerencse és a bő termés biztosításáért. Ünnepe egyúttal a nyár kezdetét is szimbolizálja.

Mint ilyenkor az országban több helyen borversenyt tartanak, Szent Orbán-napja alkalmából Hegykőn is megrendezzük (immár hetedszer) a soproni borvidék termelői részére a „Hegykő Község Bora” borválasztást. A kiválasztott fehér (esetleg rozé) és vörös bor aztán egész esztendőben megkóstolhatók a hegykői éttermekben, és megvásárolhatók a település kereskedelmi üzleteiben.

A bírálatra 2010. május 26-án (csütörtökön) 9.00 órától kerül sor a hegykői Tornácos Étterem és Panzióban. Az eredményt ugyanitt, a bírálat befejezését követően hirdetjük ki.

A borverseny húszpontos bírálati módszerrel történik. A borokat szakemberekből álló zsűri bírálja. Az általuk legjobbnak minősített borok közül a Hegykő Község Önkormányzata-, valamint a helyi éttermek-, szálláshelyek és civil szervezetek képviselőiből álló társadalmi zsűri választja ki Hegykő Község vörös- és fehérborát.

A szakmai bírálat nyilvános: a borválasztáson az érdeklődők térítés ellenében részt vehetnek, és nyomon követhetik az ítészek munkáját. Az érdeklődők a bírálókkal párhuzamosan, maguk is megkóstolhatják, és bírálati lapon értékelhetik a borokat, hogy aztán megismerjék a szakemberek véleményét is.

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!