Szent Orbán-napi Borválasztás

2019. máj. 23.

14:00 18:00

Orbán vagy Urbán (május 25.) a kevéssé ismert középkori eredetű szőlőhegyi védőszentek közé tartozott, akinek kultusza a 17–19. században virágzott (elsősorban Nyugat-Dunántúlon, a Kis-Kárpátok vidékén, Nógrád megyében, és az Alföldön). A szőlőművelők, a vincellérek, a kádárok és a kocsmárosok védőszentje volt; – egyben az utolsó fagyos szent. Szent Orbán napja körül az elhűvösödő időjárás az éppen virágzó szőlőnek ártalmára szokott lenni, nem csoda tehát, hogy a szőlő-birtokosok kultikus tisztelettel fordultak hozzá szőlő-hegyük védelméért, a szerencse és a bő termés biztosításáért. Ünnepe egyúttal a nyár kezdetét is szimbolizálja.

Mint ilyenkor az országban több helyen borversenyt tartanak, Szent Orbán-napja alkalmából Hegykőn is hagyományosan megrendezzük a soproni borvidék termelői részére a „Hegykő Község Bora” borválasztást. A kiválasztott fehér vagy rozé, és vörös bor aztán egész esztendőben megkóstolhatók a hegykői éttermekben, és megvásárolhatók a település kereskedelmi üzleteiben.

A borverseny százpontos bírálati módszerrel történik. A borokat szakemberekből álló zsűri bírálja. Az általuk legjobbnak minősített borok közül a Hegykő Község Önkormányzata-, valamint a helyi éttermek-, szálláshelyek és civil szervezetek képviselőiből álló társadalmi zsűri választja ki Hegykő Község vörös- és fehér- vagy rozéborát.

A bírálatra 2019. május 23-án (csütörtökön) 14.00 órától kerül sor a Szakmai Zsűri részvételével a hegykői Tornácos Étteremben. A Társadalmi Zsűri tagjai 17.00 órától kapcsolódnak be a munkába. Az eredményt ugyanitt, a bírálat befejezését követően hirdetjük ki.

A szakmai bírálat nyilvános. Az érdeklődők előzetes bejelentkezés után, térítés ellenében részt vehetnek a borválasztáson, és nyomon követhetik az ítészek munkáját. Az érdeklődők a bírálókkal párhuzamosan, maguk is megkóstolhatják, és bírálati lapon értékelhetik a borokat, hogy aztán megismerjék a szakemberek véleményét is.

Jelentkezni korlátozott számban, a rendezveny@hegyko.hu e-mail címen lehet.

Képek korábbi borválasztásokról:

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!