TÍZFORRÁS 2020 – ELMARAD!

2020. július 10-19.

Jegyárak 2019Elővásárlási kedvezménnyelTízforrás plakát 2018Tíz napon át koncertek, előadások, képzőművészeti kiállítások, szabadtéri filmvetítések, kézműves foglalkozások, ökotúrák várják közönségüket a Fertő-táj legnépszerűbb fesztiválján! Részletes program később…
Addig is a tavalyi Tízforrásról. A fesztivál nyitókoncertjét a 2019-ben 15 éves Anna and the Barbies adta. Hosszú évek várakozása után sikerült meghívni a világhírű zenészt, Snétberger Ferencet, aki a SoLáTi Music jazz zenekarral közös előadáson lépett színpadra. A műfaj kedvelői külön is örülhettek: új lemezével jött Hegykőre a Balázs Elemér Group, és fellépett a Malek Andi Soulistic. Nem csak a népzene rajongói hallgatták örömmel a virtuóz Pál István Szalonnáék muzsikáját. Tavaszi budapesti életmű koncertje után tért vissza hozzánk Hobo, és további jubilánsok is voltak a programban: a szabadtéri színpadon láthattuk, hallhattuk új lemezével Szabó Balázst 10 esztendős Bandájával, és itt volt a Szarka Tamás zenekarával kiegészült 35 éves Ghymes. A Tízforrást az új hangvételű szólóalbumát bemutató Lovasi András koncertje zárta.


A fesztivál Facebook oldala…

Az élő videó az Ipcamlive.com nagyvonalú támogatásával valósult meg. Az élőkép ide kattintva érhető el.

Ők voltak a 2019-es Tízforrás Fesztivál fellépői:

Anna and the Barbies

Anna and the Barbies

Időpont: 2019. július 12. (péntek) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 2.800 Ft (elővételben 1.960 Ft) Megveszem online

„Pásztor Anna és zenekara minden koncertet úgy nyom le a színpadon, mintha az lenne életük utolsó fellépése. Kendőzetlenül őszinte és felemelően pozitív dalszövegek, lüktető és magával ragadó rockos ütemek, mégis fülbemászó refrének tökéletes egységként bújnak a hallgatók fülébe {…}”

„A pajkos, szexi szövegekhez hasonló karizma is jár: Anna színpadi megjelenése koncertről koncertre változik és többek között attól is olyan izgalmasak a bulijaik, hogy sosem lehet tudni, épp milyen vagány szerkóban, fejdíszben, arc- vagy teljes testfestéssel – vagy éppen teljesen letisztult és visszafogott megjelenéssel robban fel a deszkákra az énekesnő.”

(supermanagement.hu/)

Közreműködik:
Pásztor Anna – ének
Pásztor Sámuel – ének, gitár
Hernádi “Decibel” Dávid – basszusgitár
Vághy Tamás – billentyű
Balasi Ádám – dob

Snétberger Ferenc & SoLaTi Music

Snétberger Ferenc & SoLaTi Music

Időpont: 2019. július 13. (szombat) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, szabadtéri színpad
Belépő: 3.200 Ft (elővételben 2.240 Ft) Megveszem online

„A kritikusok és a közönség világszerte a kevés igazán karakteres kortárs gitárművész egyikeként tekint Snétberger Ferencre. Játsszon bár klasszikus zenét vagy jazzt, minden egyes koncertje új, meglepetésekkel, áhítattal és érzelmekkel teli utazást jelent a hallgatóság számára, hála egyedi stílusának, melyet áthat a cigány népzene, a flamencogitár technikája, a szamba ritmusa és természetesen Bach.”

(mupa.hu)

Számos szólóalbuma jelent meg, és több albumon működik közre partnerként. Végig koncertezte Európát, fellépett Japánban, Koreában, Indiában, Vietnamban és az USA-ban. 2018 nyarán Németország legrangosabb díjával (JTI Trier Jazz Award) tüntették ki. 2011-ben a Balaton közelében, Felsőörsön létrejött Snétberger Zenei Tehetség Központ alapító-névadója, művészeti igazgatója.

A SoLaTi Music zenekar életre hívója a nemzetközileg is elismert jazz-zongorista, Tzumo Árpád. Az együttes főként r’n’b és soul stílusban, a jazz harmóniakészletét is felhasználva, előremutató formavilággal szólal meg. Az együttes énekesnője a csodálatos hangú Pocsai Kriszta, dobosa Toni Snétberger, a világhírű gitárművész, Snétberger Ferenc fia.

A koncert első részében Snétberger Ferenc szólóban gitározik, majd közreműködik a SoLaTi Music műsorában.

Közreműködik:

Snétberger Ferenc – gitár
Tzumo Árpád – billentyűs hangszerek
Pocsai Kriszta – ének
Horváth Pluto József – basszusgitár
Toni Snétberger – dob

Pál István Szalonna és Bandája

Pál István Szalonna és Bandája

Időpont: 2019. július 14. (vasárnap) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 2.800 Ft (elővételben 1960 Ft) Megveszem online

„Azt mondják a szakemberek, hogy Pál István Szalonna érkezéséig a kávéházi cigányzene és az autentikus népzene között nem volt átjárás, de ön összehozta a két tábort.”

(Magyar Nemzet, Lukács Csaba)

A magyar népzenei élet közismert szereplői. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát-medence legszebb dallamai. Muzsikájuk szerte a világon hirdeti a magyar zene szépségét. “Szalonna” és zenésztársai minden népzenei területen otthonosan mozognak és a hangszereik virtuóz mesterei. A hegedűk mellett szóló szerepet játszik a cimbalom és a fúvós hangszerek, amit egy robosztus kísérő szekció egészít ki. Fontos küldetésüknek érzik, hogy egyre bővülő táboruk örömmel énekelje velük a néha már feledésbe merülő magyar népdalokat.

“Mindezeknél fontosabb azonban az a szeretet, ahogyan a zenekart fogadják az ország legkisebb falvaiban és a világ legnagyobb színpadain egyaránt.”

(szalonnaband.hu)

Közreműködik:
Pál István – hegedű (prímás)
Pál Eszter – ének
Doór Róbert – nagybőgő
Gombai Tamás – hegedű
Ürmös Sándor Ferenc – cimbalom
Gera Attila – fúvós hangszerek
Karacs Gyula – brácsa

Malek Andi Soulistic

Malek Andi Soulistic

Időpont: 2019. július 15. (hétfő) 19.30 óra
Helyszín: Hidegség, papkert
Belépő: 2.800 Ft (elővételben 1.960 Ft) Megveszem online

„A magyar népdal pedig annyi lehetőséget kínál, olyan gazdag, hogy nincs is más lehetőségünk, mint tisztelettel közelíteni felé.”

(Malek Andrea)

A Malek Andi Soulistic a neves énekesnő és Jáger Bandi zongorista-zeneszerző együttműködéséből jött létre 2016-ban. A formáció egy nagyon különleges, kortárs világzenei projekt, amely a Jazz és a R&B stílusokat ötvözi a magyar népzenével. A “Soulistic” név a lélek és a zene közötti szoros kapcsolatra utal. A koncerten az együttes Álom című új, saját szerzeményeket tartalmazó legújabb albumát, és a 2017-ben megjelent Madárka című népdal feldolgozás albumát mutatja be.

Közreműködik:
Malek Andrea – ének
Jáger Bandi – zongora
Balogh Roland – gitár
Barcza Horváth József – bőgő
Lakatos Peczek András – dob

Balázs Elemér Group: Sounds of Diversity

Balázs Elemér Group: Sounds of Diversity

Időpont: 2019. július 16. (kedd) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Csipkeház
Belépő: 2.800 Ft (elővételben 1.960 Ft) Megveszem online

“Úgy gondolom, Elemér az egyik legjobb dobos ma a világon. Képes minden zenei pillanatot belülről hallani, muzikalitása, finomsága és spontán döntéshozó képessége révén minden vele játszó zenész számára lehetővé teszi, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Csodálatosan üti meg hangszerét – mindig élvezem, ha alkalmam nyílik vele muzsikálni, illetve játékát hallgatni.”

(Pat Metheny)

Balázs Elemér, a nemzetközileg is széles körben elismert jazzdobos formációja kiemelkedően egyéni hangzásvilágot alakított ki; ennek legfőbb jellemzői a dallamközpontúság és a különleges ritmika, melyeket a férfi és női hang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé. Zenéjük rendkívül változatos, ami abból fakad, hogy szívesen kalandoznak például az etno stílus világában, és a legkülönbözőbb zenei kultúrákból merítenek inspirációt.

A számos díjat elnyerő együttes legújabb, kilencedik lemeze a Sounds of Diversity. A cím egyértelműen utal arra, hogy a korongon hallható, közös ötletekből és saját szerzeményekből álló dallamos melódiák az egyes tagok jellegzetes zenei világának egyedi, különleges és széles rétegeket megszólítani képes fúziója. A közönség úgy érezheti, hogy dalról dalra utazza körbe a világot, Erdélytől kezdve egészen Brazíliáig. Elmélyült és igényes zenéjük garancia az igazi repülésre.

Közreműködik:
Balázs Elemér – dob
Szakonyi Milán – ének
Balázs József – zongora
Komjáti Áron – gitár
Lakatos Pecek Krisztián – bőgő
Czibere József – ütőhangszerek
Horváth Cintia – ének

Lévai Tünde orgonakoncertje

Lévai Tünde orgonakoncertje

Időpont: 2019. július 17. (szerda) 18.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Szent István Plébániatemplom
Belépő: ingyenes

2014-ben kezdte tanulmányait Kuzsner Péter soproni orgonaművésznél. 8 hónap felkészítést követően, az orgonajáték alapjainak elsajátítása után 2015-ben felvételt nyert Oberschützenbe (Graz-i Művészeti Egyetem) Ulrike Theresia Wegele osztályába, a rendkívüli tehetségek évfolyamára.
2017-től az eisenstadti Joseph Haydn Landeskonservatorium hallgatója, változatlanul prof. Wegele tanítványa. Eddig számos koncert közreműködője Magyarországon és Ausztriában, e hónap folyamán pedig Franciaországban lép fel.

Hobo

Hobo

Időpont: 2019. július 17. (szerda) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, szabadtéri színpad
Belépő: 3.200 Ft (elővételben 2.240 Ft) Megveszem online

„A zene szült engem s a nemzedékem.
A zene az utolsó menedékem.”

(Hobo)

„Hobo színész, zenész és költő, egy kicsit bohóc és népművelő is, a Medve, aki nem kategorizálható, és ő maga sem tűri az ilyen vagy olyan dobozolást. {…} A Rolling Stones, François Villon, József Attila, Ady Endre, Vlagyimir Viszockij és Allen Ginsberg felkent apostola.”

(Németh Róbert – hvg.hu)

„Az ötlet a semmiből csapott le rám. Jimi Hendrix világhírre juttatott egy féltékenységi gyilkosságról szóló néger bluest, a Hey Joe-t, amit én negyven éve lefordítottam, és azóta is játszom. Valamiért eszembe jutott, hogy ha nekem amerikai nevem van, azaz a “Hobo”, akkor a “Joe” is lehet magyar, és együltő helyemben leírtam a gyilkos élettörténetének vázlatát.”

(Földes László Hobo)

Hobo új (dupla) albuma a Hé, Magyar Joe az amerikai bluesklasszikusból ismert hírhedt fickó történetét helyezi magyar környezetbe. A Vadászathoz vagy a Circus Hungaricushoz hasonlóan összefüggő mű, amely Magyar József (Joe) villamosvezető szomorú történetét mondja el dalokban.

A koncerten „kivonatot” hallhatunk a lemezből, de természetesen a mindenki által várt, klasszikus Hobo nóták is felcsendülnek.

Közreműködik:
Hobo – ének
Gál István – dob, ütőhangszerek
Igali Csanád – zongora, orgona
Kiss Zoltán – gitárok, ukulele
Pengő Csaba – nagybőgő, basszus

Csáki András gitárkoncertje

Csáki András gitárkoncertje

Időpont: 2019. július 18. (csütörtök) 18.00 óra
Helyszín: Hidegség, Szent András-templom
Belépő: Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1.260 Ft) Megveszem online

„Professzionista biztonságával nem él vissza: repertoárdarabjait sem újrajátssza, hanem minden egyes alkalommal hangzó életre kelti.”

(Fittler Katalin: Parlando Zenepedagógiai folyóirat)

Csáki András a fiatal gitáros nemzedék meghatározó művésze. 2007-ben diplomázik kitüntetéssel a Zeneakadémián. Ezt követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájában DLA fokozatot szerez. A 2012/2013-as tanévben Los Angelesben a University of South California Thornton School of Music-on végez posztgraduális tanulmányokat.

Zeneakadémistaként két alkalommal köztársasági ösztöndíjas és háromszor nyeri el a Fischer Annie ösztöndíjat. 2009-ben megkapja a Prima Primissima Alapítvány Junior Prima zeneművészeti díját. 2010-ben Márciusi Ifjak Díjjal tüntetik ki. 2016-ig 30 nemzetközi verseny díjazottja, melyek közül kiemelkedik a Tokiói Nemzetközi Gitárverseny (2008), a Michele Pittaluga Nemzetközi Gitárverseny (2009) és a Julián Arcas Nemzetközi Gitárverseny (2011) első díja.

A 2010-ben – a Naxos kiadó gondozásában – megjelenő második szólólemeze műsorából két mű is bekerül Enrique Robichaud kanadai zenetudós Guitar’s Top 100 című könyvébe, mely a gitárrepertoár 100 legnépszerűbb művéből választ ki művenként három – a könyv szerzője által – jelentősnek és figyelemre méltónak tartott előadást.

2009-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gitár tanszakán tanársegéd, majd 2015-től adjunktus. Gyakran kap felkérést kurzusok tartására külföldről is, tanított már az Egyesült Államokban, Angliában, Észtországban, Franciaországban, Görögországban, Indiában, Kínában, Oroszországban, Ausztráliában, Vietnámban és Romániában.

Közreműködik:
Csáki András – gitár

Szabó Balázs Bandája

Szabó Balázs Bandája

Időpont: 2019. július 18. (csütörtök) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, szabadtéri színpad
Belépő: 3.200 Ft (elővételben 2.240 Ft) Megveszem online

„Ez a buta szerelem, gondosan figyelem hogyan bújik elő,
ahogy megremeg a szád, ahogy megnevezed őt.”

(Szabó Balázs – Tanulhatatlan)

Szabó Balázs több, mint húsz éve áll színpadon, előadói pályáját egy szál gitárosként kezdte, emellett bábszínészként is dolgozott és az évek alatt bemutatkozott már színházi zeneszerzőként és rendezőként is. Tíz esztendeje alapított együttese, a Szabó Balázs Bandája mára az ország egyik legnépszerűbb zenekarává nőtte ki magát. Jellegzetes zenei és szövegviláguk miatt egyedi színfoltjai a hazai könnyűzenei életnek, dalaikban gyakran ötvözik a magyar népzenét a könnyűzene különböző válfajaival és sokszor klasszikus zenei hangszereléssel is.

Az elmúlt évtizedben sikert sikerre halmoztak a magyar hagyományokat újszerű köntösbe bújtatott dalaikkal, ennek legutóbbi lenyomata a tavaly megjelent, lélekemelő Rajtad felejtett szavaim című nagylemezük, valamint egy meglepetés album, a Hasonlatok című Radnóti verslemez.

Közreműködik:
Szabó Balázs – ének, gitár, hegedű, kaval, baglama
Harangozó Sebestyén – gitár
Ölveti Mátyás – cselló, vokál
Acsády Soma – basszusgitár
Ferencz László – dob

Vadász Attila orgonakoncertje

Vadász Attila orgonakoncertje

Időpont: 2019. július 19. (péntek) 18.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Szent István Plébániatemplom
Belépő: ingyenes

Gyermekkora óta foglalkozik zenével. A Pápai Református Kollégium Gimnáziumában érettségizett, majd középfokú zenei tanulmányait a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta orgona szakon, Alföldy-Boruss Csilla vezetésével.
2004-ben felvételt nyert a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának orgona szakára, ahol Dr. Karasszon Dezső irányításával diplomázott.
Második diplomáját az Amszterdami Konzervatóriumban szerezte 2011-ben, a régizene-játszás egyik legjelentősebb mestere, Pieter van Dijk növendékeként.
Számos magyarországi és külföldi mesterkurzus aktív résztvevője, valamint verseny díjazottja (Pontecagnano Faiano /Olaszország/ – 1. díj).
Hazai koncertjei mellett számos európai országban adott már hangversenyt, így például Erdélyben, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Olaszországban, valamint Brazíliában.
Jelenleg koncertező tevékenysége mellett a komáromi Egressy Béni Zeneiskola tanára.

Szarka Tamás & Ghymes: Best of 35

Szarka Tamás & Ghymes: Best of 35

Időpont: 2019. július 19. (péntek) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, szabadtéri színpad
Belépő: 3.200 Ft (elővételben 2.240 Ft) Megveszem online

„A Ghymes sikerének alapja az a zenei szivárvány, amely folyamatosan feltűnik megszólalásukkor, és amelyet az átélt, éltető hagyomány és a ma között feszítenek ki égboltunkra zenéjükkel. Ez alatt változunk át mi is, boldog hallgatók, válunk jobbakká, eggyé külhoni-belhoni magyarként, európaiként. Koncertjük után jobban szeretjük társunkat, elhatározzuk, hogy gyerekeinkre is jobban figyelünk és nemcsak Magunkat, de a rossz szomszédot is elfogadjuk. Boldogabbak leszünk tehát, hitünket erősíti a Ghymes-zene, és ez a legtöbb, amit a zene és ez a varázslatos zenekar adhat.“

(Kelemen László)

Sajátos képződmény a magyar zenei életben a Ghymes együttes. A Szarka testvérek, Gyula és Tamás által alapított és vezetett felvidéki zenekar látványos karriert futott be az elmúlt 35 évben. Alapvetően írott zenét játszanak, de „Ghymes-módra”, nem idegenkedve a népzenei alapoktól, dzsessztől és a klasszikus műfajtól sem, ily módon valóságos hidat teremtve hallgatóságuknak a különféle irányzatok között.

A Ghymes, valamint Szarka Tamás és zenekara fúziójából összeállt produkció dalaira a már jól ismert, sajátos stílus a jellemző: Szarka Tamás zenéje hat az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre. A zene mélyről jön és erőt ad. A zenekar vallja, hogy az adott pillanatban megszólaló élő muzsika energiája, varázsa a feltétele és záloga sikereiknek.

Közreműködik:
Szarka Tamás – ének, hegedű, koboz, gitár
Szarka Gyula – ének, bőgő, gitár
Takács József Jozzy – gitár
Jelasity Péter – szaxofon, furulya, fuvola, kórus
Almann Gergő – szintetizátor, kórus
Horváth János – szintetizátor, nagydob, kórus
Varjú Attila – ütősök, dobok
Eszes Viki – vokál
Kalmár Panni – vokál

Farkasházi Réka és a Tintanyúl

Farkasházi Réka és a Tintanyúl

Időpont: 2019. július 20. (szombat) 11.00 óra
Helyszín: Hegykő, Csipkeház
Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1.260 Ft) Megveszem online

Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar negyedik, Fonogram díjas, Bumm-bumm bumm című lemezének koncertjén kicsik és nagyok egy hatalmas születésnapi buliba csöppennek. Hazai kortárs költők megzenésített versei mellett a zenekar saját szövegei és dalai is felcsendülnek, melyek a családról, a barátságról, szerelemről, emberségről, összetartozásról szólnak. A zenekar a hangzásvilág kialakításakor különösen figyelt arra, hogy az egész családnak igazi, közös zenei élményt nyújtson.

Közreműködnek:
Farkasházi Réka – ének
Delov Jávor – dob
Studniczky László – basszusgitár
Kálmán Tamás – gitár, ének
Csiszár Ferenc – gitár, ének

Hegykői Tűzoltózenekar 10. éves jubileumi koncertje

Hegykői Tűzoltózenekar 10. éves jubileumi koncertje

Időpont: 2019. július 20. (szombat) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, szabadtéri színpad
Belépő: ingyenes

A tűzoltózenekart 2009-ben Szigethi István polgármester álmodta meg. A tagok Hegykőről és a környező településekről verbuválódtak, többségük korábban a Fertődi J. Haydn Zeneiskola növendéke volt. Az együttes művészeti vezetője a településen élő zenetanár, Kiss Vidor.

Repertoárjukban indulók, polkák, keringők, hazai, valamint külföldi ismert könnyűzenei slágerek szerepelnek.

A zenekar állandó fellépője Hegykő turisztikai és kulturális rendezvényeinek, de a környező településeken is rendszeresen látható, hallható. Szerepeltek Németországban, Csehországban és Ausztriában.

Közreműködnek:
Savanyu Gergely – ének
Kiss Vidor – karmester

Szent Efrém Férfikar

Szent Efrém Férfikar

Időpont: 2019. július 21. (vasárnap) 17.00 óra
Helyszín: Fertőszéplak, Mindenszentek templom
Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1.260 Ft) Megveszem online

„A klasszikus zene sokak számára egy elavult jelenséggé vált, amit kevesen értenek és talán még kevesebben élveznek. A Szent Efrém Férfikarban feltett célunk, hogy rácáfoljunk erre az elgondolásra. {…} A Szent Efrém Férfikar egy szellemi műhely, ahol egymás személyiségéből, hangi adottságaiból és a sokféleségünkből táplálkozunk. Úgy gondoljuk, hogy sem a klasszikusokat sem a moderneket nem érteni kell. Bőven elég hallgatni – és élvezni!”

(Szentefrem.hu)

A Magyar Örökség és Budapest Márka díjas Szent Efrém Férfikar célja és küldetése három pilléren nyugszik: egyrészt a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása és bemutatása, másrészt a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti) ápolása, harmadrészt pedig a vokális kortárszene népszerűsítése.

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg és az utóbbi években Magyarország legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás, Magyarország érdemes művésze. A nyolctagú együttes rendszeresen koncertezik Magyarországon és világszerte.

Az együttes saját rendezésű sorozatai különleges helyet foglalnak el a hazai koncertéletben és egyben komoly rajongótáborral bírnak. 2019-ben megjelent “Wings” című lemezük egy kontinenseken átívelő szakrális zenei utazás, amelyben megfér egymás mellett az észak-amerikai gospel és a sotho nyelvű, vagy a hindi vallásos ének.

Közreműködik:
Bubnó Tamás – művészeti vezető
Tóth Péter – basszus
Bubnó Márk – bariton, kontraalt
Balázs Edgár – tenor
Nagy Bertalan – tenor
Oláh Marcell – bariton
Pechán Kornél – bariton
Bubnó Lőrinc – tenor

Lovasi András: Tűzijáték délben

Lovasi András: Tűzijáték délben

Időpont: 2019. július 21. (vasárnap) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, szabadtéri színpad
Belépő: Belépő: 3.200 Ft (elővételben 2.240 Ft) Megveszem online

“Valami egészen mást akartam csinálni, mint eddig, lírai lemez született, szobapop”

(Lovasi András)

„Van ennek neve: art pop; ami helyenként a komolyzenével, máshol népzenével, gospellel, sanzonnal kacérkodik. Tele van finom hangszerelési és szövegbeli ötletekkel, de nem tolakodóan, {…}

(Rónai András – recorder.blog.hu)

A Tűzijáték délben kicsit olyan, mint a csendes fiú a baráti körödből, aki sosem akar középpontba kerülni, jól elvan a saját világában, aki nem beszél sokat, de pár mondatban mindig képes megragadni a lényeget, és akiről a hozzá közelállók tudják, hogy visszafogottsága meglepő mélységeket rejt.

(Kovács Attila – langologitarok.blog.hu)

Lovasi András a Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag együttesek gitárosa és dalszerzője idén jelentette meg második szóló albumát. Az újszerű hangszerelésű lemezbemutató koncerten természetesen Kispál és a Borz, valamint Kiscsillag dalok is megszólalnak.

Közreműködik:
Lovasi András – akusztikus gitár, ének, vokálok
Szesztay Dávid – zongora, elektromos gitár
Erős Márton „Hibátlan” – basszusgitár,
Gábor Andor „UFO” – ütőhangszerek, dob,
Erős József – oboa
Makó Péter – tárogató
Kis Árpád – trombita
Bizják Gábor – kürt

A túrákat az adott programnál megjelölt szervezet/személy szervezi. A részvétel feltétele az előzetes jelentkezés, legalább egy nappal a program előtt, a megadott telefonszámon vagy e-mail címen. Bizonytalan időjárási körülmények esetén a túrák elmaradhatnak, erről a túraszervező időben értesíti a jelentkezőket! A programok részvételi díját a mindenkori túravezetés helyszínén a túra vezetőjénél lehet fizetni, készpénzben.

Lovaskocsikázás a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba kóstolóval

Lovaskocsikázás a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba kóstolóval

Időpont: 2019. július 13. (szombat) 09:00-14:00 óra
Találkozás: Hegykő, Termálfürdő parkoló
Részvételi díj: 8 500 Ft/fő, 4-14 éves korig 3 000 Ft, de minimum 100 000 Ft/túra.

Előzetes bejelentkezés szükséges! Kérjük, jelentkezésénél pontosan adja meg nevét és elérhetőségét!
A lovaskocsi útja Hegykőtől egészen Lászlómajorig, a Hanság-főcsatornáig vezet. Az érdeklődő rendhagyó túrán ismerkedhet a Fertő-Hanság Nemzeti Park fokozottan védett területeivel, KOWA-spektív segítségével nézheti meg közelebbről a madarakat és a legelésző gulyákat. Láthatunk virágba borult réteket, legelésző szürkemarhákat, „szitáló” vércséket vagy akár sasokat is. Lászlómajorban régi magyar háziállatfajtákat és vízimadarakat csodálhatunk. A Bemutató Majorságban a résztvevők helyi termékekből kapnak frissítő italt és kóstolót.

Jelentkezés és információ:
Tislér Diána
Tel.: +36/70/229-84-83
E-mail: tislerdiana@gmail.com
fertotajtura.hu

Lovaskocsikázás madárlessel

Lovaskocsikázás madárlessel

Időpont: 2019. július 13. (szombat) 16:00-18:00 óra
Időpont: 2019. július 14. (vasárnap) 16:00-18:00 óra
Találkozás: Hegykő, Termálfürdő parkoló
Részvételi díj: 3 500 Ft/fő, 4-14 éves korig és nyugdíjasoknak 1 500 Ft, de minimum 20 000 Ft/túra. KOWA távcsöveket biztosítanak.

Előzetes bejelentkezés szükséges! Kérjük, jelentkezésénél pontosan adja meg nevét és elérhetőségét!
Hátrahagyva a világ zaját, az érdeklődő lovaskocsira ülve ismerkedhet a Fertő-táj múltjával és jelenével, a Vasfüggöny emlékhellyel, a természet csodás növény- és állatvilágával. A résztvevők találkozhatnak a színpompás gyurgyalaggal, betekintést nyerve annak rejtélyes életébe.

Jelentkezés és információ:
Tislér Diána
Tel.: +36/70/229-84-83
E-mail: tislerdiana@gmail.com
fertotajtura.hu

Madárles naplementében az osztrák Fertőzug szikes tavainál

Madárles naplementében az osztrák Fertőzug szikes tavainál

Időpont: 2019. július 13. (szombat) 18:00 – 20:00 óra
Találkozás: Pamhagen, Határátkelő
Részvételi díj: 3 500 Ft/fő, 4-14 éves korig és nyugdíjasoknak 2 000 Ft/fő minimum díj 15 000 Ft/túra KOWA távcsövek biztosítása.

Előzetes bejelentkezés szükséges! Kérjük, jelentkezésénél pontosan adja meg nevét és elérhetőségét!
Az osztrák Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Parkban várjuk a napfelkeltét és ezzel együtt a madarak ébredését is. A madarakat nem zavarja az ember közelsége sem, hiszen már megszokták. Megfigyelhetjük a gulipán égbe kunkorodó csőrét, bíbic elegáns frakkját, illetve a gólyatöcs „nyakig érő lábait”. A program alkalmat ad arra, hogy jobban megismerhetjük a szomszédos osztrák nemzeti parkot, az első hivatalos egyéni magyar anyanyelvű túravezetője által.

Jelentkezés és információ:
Tislér Diána
Tel.: +36/70/229-84-83
E-mail: tislerdiana@gmail.com
fertotajtura.hu

Éjszakai túra Hegykő határában

Éjszakai túra Hegykő határában

Időpont: 2019. július 13. (szombat) 21:00-23:00 óra
Időpont: 2019. július 17. (szerda) 21:00-23:00 óra
Találkozás: Hegykő, Szent Mihály templom
Túra hossza: 4 km
Részvételi díj: 2 500 Ft/fő, 6-14 éves korig és nyugdíjasoknak 1 500 Ft Minimum díj: 10 000 Ft KOWA távcsövek biztosítása.

Éjszakai túránk során hallásunk és szaglásunk segít minket a tájékozódásban, illetve persze Dia- a túravezető, aki az éjszakai élet szárnyas, négylábú és egyéb élőlényeivel ismertet meg minket. Habár lesz egy kis Holdfény – zseblámpát vagy fejlámpát hozzunk magunkkal.

Jelentkezés és információ:
Tislér Diána
Tel.: +36/70/229-84-83
E-mail: tislerdiana@gmail.com
fertotajtura.hu

Madárles pirkadatkor Mekszikópusztán kávéval

Madárles pirkadatkor Mekszikópusztán kávéval

Időpont: 2019. július 14. (vasárnap) 06:00-08:30 óra
Időpont: 2019. július 15. (hétfő) 06:00-08:30 óra
Időpont: 2019. július 20. (szombat) 06:00-08:30 óra
Időpont: 2019. július 21. (vasárnap) 06:00-08:30 óra
Találkozás: Balf és Fertőrákos között, a Csárdakapui-csatornánál (GPS: 47°40’41.95 N / 16°40’38.48 E)
Részvételi díj: 3 500 Ft/fő, 4-14 éves korig és nyugdíjasoknak 1 500 Ft/fő minimum díj 10 000 Ft/túra KOWA távcsövek biztosítása.

Előzetes bejelentkezés szükséges! Kérjük, jelentkezésénél pontosan adja meg nevét és elérhetőségét!
A program alkalmat ad arra, hogy jobban megismerhetjük a szomszédos osztrák nemzeti parkot, az első hivatalos egyéni magyar anyanyelvű túravezetője által.

Jelentkezés és információ:
Tislér Diána
Tel.: +36/70/229-84-83
E-mail: tislerdiana@gmail.com
fertotajtura.hu

Hajnali távcsöves madarászat

Hajnali távcsöves madarászat

Időpont: 2019. július 17. (szerda) 6:00 – 7:30 óra
Találkozás: Hansági-főcsatorna parkolója (GPS: 47°40’42.01”N / 16°50’53.45”E)
Részvételi díj: felnőtt: 1.000 Ft/fő, gyerek (14 év alatt): 500 Ft/fő

A Fertő szikes tavainál pihenő (ébredező) vízi madárvilágot figyelhetjük meg a kora reggeli órákban. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Jelentkezés és információ:
Információs iroda, Lászlómajor
Tel.: +36/30-166-0950
E-mail: info@fhnp.hu

Denevérek éjszakája

Denevérek éjszakája

Időpont: 2019. július 19. (péntek) 21:30
Találkozás: Hegykő, Főtér
Részvételi díj: 1 500 Ft/fő, 6-14 éves korig: 800 Ft. Előzetes regisztráció szükséges!

A programindító előadás során a denevérek különleges világával ismerkedünk meg, majd a terepi sétán a denevérdetektorozás módszerét próbáljuk ki.

Információ:
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Tel.: +36/30-166-0950
E-mail: info@fhnp.hu

Kenutúra a nádasban

Kenutúra a nádasban

Időpont: 2019. július 13. (szombat) 9:00-12:00 óra
Időpont: 2019. július 16. (kedd) 9:00-12:00 óra
Időpont: 2019. július 18. (csütörtök) 9:00-12:00 óra
Időpont: 2019. július 20. (szombat) 9:00-12:00 óra
Találkozás: Balf és Fertőrákos között, a Csárdakapui-csatornánál (GPS: 47°40’41.95 N / 16°40’38.48 E)
Részvételi díj: 3.000 Ft/fő, 6-14 éves korig 1.500 Ft/fő. A túrákon csak 6 éves kort betöltött gyerek vehet részt. A program meghatározott résztvevőszámmal indul! Előzetes bejelentkezés szükséges!

A Fertő zegzugos csatornáinak és a nádasba záródott belső tavainak az élővilágát fedezzük fel a Vízi Rence Túraútvonalon haladó kenutúra alkalmával. A 3 órás program során a nádas mocsár vízi ösvényének érdekes mocsári növényeivel és a nádas rejtekében élő állatokkal találkozhatunk utunk során.

Jelentkezés és információ:
Információs iroda, Lászlómajor
Tel.: +36-30-166-0950
E-mail: info@fhnp.hu

Szolár hajóval a Fertőn

Szolár hajóval a Fertőn

Időpont: 2019. július 13. (szombat) 10:00 – 11:30 óra
Időpont: 2019. július 16. (kedd) 10:00 – 11:30 óra
Időpont: 2019. július 16. (kedd) 13:00 – 14:30 óra
Találkozás: Hansági-főcsatorna parkolója (GPS: 47°40’42.01”N / 16°50’53.45”E).
Részvételi díj: felnőtt: 4.000 Ft/fő, gyerek: 2.000 Ft/fő, de minimum 14.000 Ft/túra. Maximális résztvevőszám: 9 fő/hajó. Előzetes bejelentkezés szükséges!

A sajátos hangulatú program során a nádasok és öblözetek ébredő vadvilága ismerhető meg szakavatott vezetővel.

Jelentkezés és információ:
Információs iroda, Lászlómajor
Tel.: +36/30-166-0950
E-mail: info@fhnp.hu

Tízforrás Tekergő kenuzással

Tízforrás Tekergő kenuzással

Időpont: 2019. július 20. (szombat) 10:00 óra
Találkozás: Hegykő, Szabadtéri színpad
Részvételi díj: 5 500 Ft/fő

Kenuzással egybekötött Fertő tavi élmény!
Táv: 35 km

Hegykőn találkozunk a Tízforrás Fesztivál színpadánál, majd Fertőhomok irányába indulva kerekezünk. Balf határában megkóstoljuk a Zsolnay kútból folyó savanyúvizet, majd szőlősorok között tekeregve érkezünk meg a Csárdakapui főcsatornához, ahol a Fertő-Hanság Nemzeti Park emberei várnak minket.
A kenuzás alapismereteit megismerve vízre szállunk, hogy betekintést nyerhessünk a Fertő tó csatorna rendszerébe és élővilágába. A természet csodás ajándéka az itt tapasztalható környezet. A víz közelsége, a csend, a madarak és az igazi Fertő. Két órás kenu túránk, majd frissítő italunk elfogyasztása után újra kerékpárjainkra pattanunk és indulunk vissza Hegykőre.
Hidegségen megtekintjük a papkertet és a 12. századból fennmaradt Szent András templomot. Hegykőre érve, túránk végén kellemes élményekkel gazdagodva élvezhetjük a Tízforrás Fesztivál esti koncertjét!

A részvételi díj tartalmazza:
– a túraszervezést és vezetést
– a kenuzást
– a frissítő italt
– a Tízforrás Fesztivál esti programját

http://www.fertotekergo.hu/index.php
https://www.facebook.com/events/285804708627640/

Családi bicikli túra Hegykőről Fertőrákosra

Családi bicikli túra Hegykőről Fertőrákosra

Időpont: 2019. július 20. (szombat) 14:00 óra
Találkozás: Hegykő, Tornácos Ház mögötti parkoló
Részvételi díj: 5 000 Ft/fő, 6-14 éves korig és nyugdíjasoknak 2 500 Ft/fő minimum díj 35 000 Ft/túra KOWA távcsövek biztosítása.

Előzetes bejelentkezés szükséges! Kérjük, jelentkezésénél pontosan adja meg nevét és elérhetőségét!
Biciklizzünk együtt a csodás Fertő-parton, ahol néha meg-megállunk távcsövezni, meglessük az élővilágot, a lepkék és a békák világát. A program során időutazáson is részt veszünk, ugyanis a fertőrákosi kőfejtőben megismerkedhetünk a múltbéli trópusi vizek cápáival és lamantinjaival.

Jelentkezés és információ:
Tislér Diána
Tel.: +36/70/229-84-83
E-mail: tislerdiana@gmail.com
fertotajtura.hu

Pál Csaba grafikus- és festőművész kiállítása - megnyitó

Pál Csaba grafikus- és festőművész kiállítása – megnyitó

2019. július 12. (péntek) 18.00 óra
Hegykő, Tornácos Ház
Belépő: ingyenes.

„Az emberi lélek tele van öntudatlan vágyakkal és érzelmekkel. Ezek gyakran ellenkeznek a külső világunkkal. Ellenkezésük oka a belső világunk, a tudat elemeivel való összeférhetetlenségüknek az oka. A belső erők, mint ellenállások lépnek fel velük szemben és az „összeférhetetlen” vágyakat kiszorítják a tudatból. E kiszorult elemekről azután nem tudunk semmit. Keresem és szeretném kifejezni ezeket a tudattalan elemeket. A képeim az elfelejtett belső és külső világunk, a rész-egész folyamatos konfliktusa. Hogyan hívhatók elő az elfelejtett képek, és hogyan köthetők össze a valóságra adott válaszainkkal?”

(Pál Csaba)

Pál Csaba (Budapest, 1967–) Munkácsy Mihály-díjas magyar képzőművész, festő, grafikus. 1991-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán szerzett diplomát Maurer Dóra irányítása alatt, 1993-ban végzett az Iparművészeti Egyetem alkalmazott grafika–tipográfia szakán. 1994 óta több egyéni kiállítást rendezett belföldön, főleg budapesti galériákban. Ugyancsak 1994 óta tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának, 1999-től a Grafikus Művészek Szövetségének, 2006-tól a Magyar Rézkarcolók és Litográfusok Egyesületének. Munkásságáért több díjban részesült, ezek legjelentősebbike 1999-től 2001-ig Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíj, a Római Magyar Akadémia 2005-ös ösztöndíja, ill. 2007-ben Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága Ösztöndíja, Bécs, volt. A kilencvenes évek közepétől, számos hazai és külföldi, egyéni- és csoportos kiállításon vett részt. Munkásságáról, díjairól és kiállításairól további információ a palcsaba.wordpress.com/ oldalon.

A kiállítás megnyitóján köszöntőt mond: Szigethi István polgármester.

A kiállítás a Horváth & Lukács Galéria szervezésében jött létre. Látogatható a fesztivál ideje alatt naponta 10.00-20.00 óra között.

Sopron a fejünk felett c. kiállítás - megnyitó

Sopron a fejünk felett c. kiállítás – megnyitó

2019. július 12. (péntek) 18.00 óra
Nagycenk, Alkotóház
Belépő: ingyenes.

Sopron közismerten híres turistaközpont, melyről az évek során fotók milliója készült. Mégis: ha a fejünk fölé nézünk és megkeressük a letűnt korok építőművészei által megalkotott orom és tetődíszeket, fedezhetünk fel még a várost járva rejtett építészeti szépségeket. Ennek a gyűjteménynek a képei tekinthetők meg Kecskés Zoltán fotókiállításán, ahol a látogató számára egy játékos kvíz keretében akár az is kiderülhet, hány épületet ismer fel, annak jellegzetes díszítése alapján.

A kiállítás a Hársfa Fesztivál ideje alatt (2019. július 13-án 18.00-20.00 óra között), valamint előzetes egyeztetés után látogatható (egyeztetés a +36 30 489 4396 telefonszámon).

Hegykői Művésztelep alkotásaiból összeállított kiállítás - megnyitó

Hegykői Művésztelep alkotásaiból összeállított kiállítás – megnyitó

2019. július 13. (szombat) 17.00 óra
Fertőhomok, tájház
Belépő: ingyenes.

Hegykőn, a János bácsi házában az Önkormányzat, és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete együttműködésében ötödik alkalommal kerül megrendezésre 2019. július 6. és 13. között az a művésztelep, amelyre Bárány Terézia, Maros Lili, Árvay Zolta, Nemes László, Sándor József Attila festőművészek, és Borbély Ferenc Gusztáv képzőművész kapott meghívást.

A kiállítást a Hegykőn készült alkotásokból rendezzük meg.

A kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Radovits Tibor alpolgármester. A kiállítást megnyitja: Baky Péter grafikus, festőművész, a művésztelep vezetője.

A kiállítás látogatható a fesztivál ideje alatt naponta 10.00-12.00 és 13.00-18.00 óra között.

Herbert N. Lahmer képzőművész kiállításának megnyitója

Herbert N. Lahmer képzőművész kiállításának megnyitója

2019. július 14. (vasárnap) 18.00
Hidegség, Toronhegyi Pajta
Belépő: ingyenes.

Nagylózs a Fertő-tótól néhány kilométerre található csendes falu. Itt élt és alkotott Herbert Nikolaus Lahmer feleségével: a textilképeket készítő Heidrunnal, egy varázslatos miliővel rendelkező kapuszínes régi házban. Az udvar, a pajta, a ház telis-tele a rézműves és felesége alkotásaival.

Herbert N. Lahmer 1938-ban született az akkor még német, ma lengyel területen fekvő Glatz településen. A II. világháború után az angolok által megszállt területre, Schlesienbe gyalogolt a család, át a hatalmas erdőségeken. Itt lakást kaptak és a gyermek Herbert, 2 fiú- és 1 lánytestvérével iskolába járhatott. 14 évesen Siegenben egy műhelyben lett tanonc, ahol sárgarézből készítettek tárgyakat. Tanuló évei után Schwarzwaldba költözött, és állást kapott a közelben, mint mintázómester egy óraszerkezeteket és óraházakat előállító üzemben. 1964-ben vette feleségül Heidrun Zembrodot Lőrrachban, akitől fia született. 1965-ben Herbertet felesége olajfestékekkel ajándékozta meg, mely egy újabb kedvelt időtöltést: a festést szerettette meg a művésszel. Még ebben az évben műszerész lett egy amerikai tulajdonú üzemben melyet 1994-ben eladtak és Herbert Lahmert nyugdíjazták. Ekkor találták meg fiúk és az Internet segítségével ezt a magyarországi kis települést és vásárolták meg azt az öreg házat, mely nyugdíjas éveik egyik kedvelt alkotó és pihenőhelye lett a Boden-i tónál található lakásuk mellett. 2018. április 30-án hunyt el a csodálatos fantáziával és alkotóenergiával rendelkező művész Nagylózson. Alkotásait Nagylózsra hagyta, melynek egy kis töredékét mutatja be e kiállítás.

A kiállítás Grubits János faszobrász, pajtatulajdonos szervezésében jöttek létre. Látogatható a fesztivál ideje alatt naponta 16.00 és 19.00 óra között, illetőleg a +36-30/936-29-70 telefonszámon történő előzetesen bejelentés alapján 2019. július 31-ig.

Irány Fertőd! Vár Nagycenk!

Irány Fertőd! Vár Nagycenk!

2019. július 12-21.
Fertőd, Esterházy-kastély
Nagycenk, Széchenyi-kastély
Belépő: ingyenes.

Barokk-rokokó pompa és reformkori elegancia a Tízforráson!

Magyarország legszebb és legnagyobb barokk-rokokó kastélya, a fertődi Esterházy-kastély és a nagycenki Széchényi-örökség egyaránt várja a Tízforrás közönségét.

A fesztivál ideje alatt (2019. július 12-21.) a Tízforrás karszalaggal vagy jeggyel érkező vendégeinek térítésmentes lesz a múzeumi látogatás az Eszterháza Központ mindkét örökséghelyszínén.

Az Esterházy-kastély pálmaháza, „Az Esterházyak mesélő kincsei” kiállítás, a nyári ebédlő, a sala terrena, a Haydn-terem, az Apolló-terem, a kápolna, a Cziráky Margit rózsakert – mind egyedi, felejthetetlen látványélményt kínál a közeli fertődi kastélyban.

A nagycenki Széchényi-örökség helyei – a kastély, a kastélypark, a lovarda, a hársfasor, a mauzóleum – hiteles helyszínei a legnagyobb magyar, Széchenyi István szellemiségének, a reformkori elegancia és nemzetépítés nagyszerű magyar korszakának.

Ezt mind érdemes látni. Irány Fertőd! Vár Nagycenk!

XVI. Hársfa Fesztivál

XVI. Hársfa Fesztivál

Időpont: 2019. július 13. (szombat) 18.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Alkotóház
Belépő: ingyenes

A Hársfa Fesztivál a “Czenki” Hársfa Néptáncegyesület szervezésében immár több, mint egy évtizede az egyik legrangosabb kulturális esemény Nagycenken. A néptánccsoport 1996-ban alakult. Az utóbbi években sikerrel szerepeltek régiós fesztiválokon pl. Sárváron, Győrött, de határinkon túl, Európa számos országában (Ausztria, Hollandia, Olaszország, Lettország, Románia) népszerűsítették a magyar néptáncot. Repertoárjukban Magyarország tájegységeinek táncai szerepelnek. A táncokat betanítja és koreografálja: Szalay Katalin.

Nagylózsi Kumm Társulat – Kikérem magamnak!

Nagylózsi Kumm Társulat – Kikérem magának!

Időpont: 2019. július 14. (vasárnap) 17.00 óra
Helyszín: Hidegség, Toronhegyi Pajta
Belépő: ingyenes

A Nagylózsi Kumm színjátszó csoport 2018-ban került be a Pajtaszínház programba. 2019. januárjában a társulat képviselhette Győr-Moson-Sopron Megyét a Nemzeti Színházban, az ismeretlen szerző és saját öltetek alapján készült Kikérem magának! című népi komédiával, amely helyi hagyományt dolgoz fel. Nagylózson a mai napig így kérik és adják ki a menyasszonyt a vőlegénynek. Az előadás hossza 30 perc.

Előadják:
Mesélő, Lajos, Böske – Tóth Péter
Apa – Farkasi György
Anya – Rákóczi Vivien
1. Kikérő és a pap – Németh Patrik
2. Kikérő – Mikó Szilárd
János bácsi – Farkas Tamás
Vőlegény – Markó Dávid
Menyasszony – Farkas Eszter
Jóska – Varga Balázs
Mihály bácsi – Takács Sándor
Pista – Béli Bence
Öregasszony – Fülöp Máté
Dundi Dorka – Rákóczi Lászlóné
Sánta Sára – Farkasi Dóra
Pösze Anna – Szigeti Éva
Pintboros legények – Farkas Tamás, Takács Sándor, Mikó Szilárd.

Közreműködők:
Csoportvezető – Rákóczi Lászlóné
Szakmai mentor – Marosszéki Tamás színművész (Sopron – Petőfi Színház)
Díszlet – Burus-Négyesi Rita és Fülöp Máté

Kézműves foglalkozások

Kézműves foglalkozások

Időpont: 2019. július 15-19. (hétfő-péntek) 9.00-12.00 és 14.00-17.00 óra
Helyszín: Fertőhomok, Tájház
Belépő: ingyenes

A bemutatókat tartó kézműves mesteremberek a népművészet hangulatába és tárgykultúrájába vezetik be a látogatót. Megismertetik az egyszerű technikákat, leültetik és bevonják az érdeklődőt, aki így aktív részese lehet annak a folyamatnak, amelyre kíváncsi és képes.

A bemutatásra kerülő kézműves és népművészeti tevékenységek: gyöngyfűzés, textilfestés, gyertyamártás, nemezelés, szövés, hangszerkészítés (síp nádból és vesszőből), vesszőfonás, csont- és szarufarágás, fafaragás, agyagmunkák, játékkészítés (vesszőből, sásból, gyékényből, csuhéból, stb.), íjászat (honfoglalás kori íj szerkezetének, használatának bemutatásával), népzene, néptánc. A tevékenységekbe bárki – legyen akár gyermek, vagy felnőtt -, bármikor bekapcsolódhat, akár csak egy órácskára is.

A programot a Fertő-Hanság Kulturális Életéért és Kézműves Hagyományaiért Alapítvány közreműködésével bonyolítjuk le.

Kertmozi – Egy nap

Kertmozi – Egy nap

Időpont: 2019. július 15. (hétfő) 22.00 óra
Helyszín: Hegykő, Fenc-ház
Belépő: 900 Ft (elővételben 630 Ft)

„Az Egy nap szinte eszköztelenül, rájátszás, hatásvadászat, bárminemű hamiskodás nélkül mutatja meg nekünk egy magyar nő szélmalomharcát a hétköznapok szarságaival. Közvetlenül, kellő intimátással, mégsem tolakodón. Hol fájón, hol édesbúsan, de mindvégig köntörfalazás nélkül.”

(Kónya Sándor – puliwood.hu)

Magyar filmdráma, 99 perc, 2018.
Rendező: Szilágyi Zsófia
Forgatókönyvíró: Szilágyi Zsófia Mán, Várhegyi Réka,
Operatőr: Domokos Balázs
Zene: Balogh Máté
Vágó: Szórád Máté
Producer: Pataki Ági, Kenesei Edina

Szereplők: Szamosi Zsófia, Füredi Leó, Láng Annamária, Vándor Éva, Hajduk Károly, Barcza Ambrus, Varga-Blaskó Zorka, Gárdos Márk.

A vetítést követően beszélgetés a film rendezőjével, Szilágyi Zsófiával.

A történet Anna, egy negyvenes, háromgyermekes nyelvtanárnő egy napját meséli el, aki állandó rohanásban van munkahelye, valamint a bölcsőde, az iskola és a különórák (balett, vívás, íjászat stb.) helyszínei között – és ha ez még sem lenne számára eléggé megterhelő –, közben állandósult anyagi szorongás emészti és a kétely, férje vajon megcsalja-e őt? Noha nem ő az egyedüli nő, aki hasonló problémákkal küzd, neki a monoton, percekre beosztott napirendje mellett egyszerűen nincs ideje, hogy átgondolja, tisztázza a helyzetet. Az egyre halmozódó gondok azzal fenyegetnek, hogy összeroppantják Annát; életvitelének ilyetén folytatása egyre több energiát követel, ő pedig tartalékainak végére ért. A cselekmény valójában a nő hétköznapi rutinjaira épül; a dráma a házassága háttérben meghúzódó válságának „halasztásra ítélt pillanataiból” bontakozik ki. Kérdés: képes lesz-e válságba került házasságát megmenteni és megőrizni azt, ami életében törékeny és egyedi?

A film világpremierje a 2018-as cannes-i fesztiválon volt a Kritikusok Hete versenyprogramjában, ahol elnyerte a nemzetközi filmkritikusok (FIPRESCI) díját. 2018-ban az Európai Filmakadémia a legjobb európai felfedezett kategóriában Európai Filmdíjra jelölte. Az alkotás versenyben volt a rangos Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon is, ahol Szamosi Zsófia legjobb színésznő díjat nyert.

Kertmozi – Rossz versek

Kertmozi – Rossz versek

Időpont: 2019. július 18. (csütörtök) 22.00 óra
Helyszín: Hegykő, Fenc-ház
Belépő: 900 Ft (elővételben 630 Ft)

„Elképesztően vicces a film, tele van jobbnál jobb beszólásokkal, kreatív elemekkel, utalásokkal. Az egyik jelenetben konkrétan a kultikus Szomszédok sorozat egy szegmensét idézték meg, mondanom sem kell, tökéletesen.”

(Péter Zsombor – puliwood.hu)

Magyar vígjáték, dráma, 97 perc, 2018.
Rendező: Reisz Gábor
Forgatókönyvíró: Reisz Gábor
Operatőr: Becsey Kristóf, Bálint Dániel
Gyártásvezető: Nemes-Jeles Veronika
Vágó: Tálas Zsófia
Producer: Berkes Júlia

Szereplők: Reisz Gábor, Nagy Katica , Kovács Zsolt, Takács Katalin, Seres Donát, Prukner Mátyás, Prukner Barnabás , Hajdu Szabolcs.

A vetítést követően beszélgetés a film rendezőjével, Reisz Gáborral és az operatőr Becsey Kristóffal.

A 33 éves Merthner Tamás magánélete romokban, mert párizsi ösztöndíját töltő barátnője, Anna éppen most szakított vele. Tamás önsajnálatában, a múltjában kezdi keresni a választ arra, hogy a szerelem valóban csak akkor létezik-e, amikor már gyakorlatilag nincs. Magánéleti problémáinak feldolgozása mellett, Tamás emlékeiből ébred rá a mai társadalom elveszettségére is, ezúton kapunk egy rendkívül szubjektív képet Magyarország jelenéről.

A film 2019-ben elnyerte többek között a Monte Carlói Filmfesztivál fődíját.

Ipcamlive.com

A fesztivál belépődíjas előadásaira jegyek a helyszínen a kezdést megelőző fél órától-, továbbá elővételben az alábbi helyszíneken vásárolhatók.

2019. évi jegyárak

Koncert és előadás Jegyár helyszínen Jegyár elővételben
Fesztiválbérlet az összes koncertre és előadásra: 15.000 Ft Megveszem
Anna and the Barbies 2.800 Ft 1.960 Ft Megveszem
Snétberger Ferenc SoLaTi Music 3.200 Ft 2.240 Ft Megveszem
Pál István Szalonna és Bandája 2.800 Ft 1.960 Ft Megveszem
Malek Andi Soulistic 2.800 Ft 1.960 Ft Megveszem
Balázs Elemér Group: Sounds of Diversity 2.800 Ft 1.960 Ft Megveszem
Hobo 3.200 Ft 2.240 Ft Megveszem
Csáki András gitárkoncertje 1.800 Ft 1.260 Ft Megveszem
Szabó Balázs Bandája 3.200 Ft 2.240 Ft Megveszem
Szarka Tamás & Ghymes: Best of 35 3.200 Ft 2.240 Ft Megveszem
Farkasházi Réka és a Tintanyúl 1.800 Ft 1.260 Ft Megveszem
Szent Efrém Férfikar 1.800 Ft 1.260 Ft Megveszem
Lovasi András: Tűzijáték délben 3.200 Ft 2.240 Ft Megveszem


A koncertekre, előadásokra elővételben, 30%-os kedvezménnyel belépőjegyet, továbbá fesztiválbérletet online és személyesen is lehet vásárolni.

Az online vásárlás felülete elérhető az adott program melletti „megveszem online” linkre kattintva, vagy a Jegyek és fesztiválbérlet menüből.

Jegyek elővételben Hegykő Község Önkormányzata Hivatalában hétfőtől-csütörtökig naponta 13.00 és 16.00 óra, pénteken 10.00 és 13.00 óra között, továbbá a Tízforrás Házikóban minden nap 16.00 és 19.00 óra között, ezen kívül szombaton 9.00 és 12.00 óra között vásárolhatók meg.

Hegykő Község Önkormányzatának Hivatala

9437 Hegykő, Iskola u. 1.
Tel.: +36-99/540-005 Tel./Fax: +36-99/540-006
e-mail: rendezveny@hegyko.hu

Tízforrás Házikó

9437 Hegykő, Széchenyi Ödön park (pizzéria mellett)

Az elővételben történő jegyvásárlásra árkedvezményt biztosítunk. Az adott előadásra elővételben jegyet vásárolni a koncertet, előadást megelőző napig lehet. A helyszínen kizárólag az adott előadásra lehet – teljes árú – jegyet vásárolni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a belépődíjas programok kizárólag belépőjeggyel látogathatók. A belépőjegy váltási kötelezettség 14 éven felüli gyermekekre, nyugdíjasokra és felnőttekre egyaránt vonatkozik. 14 éves kor alatt az előadások ingyenesen látogathatók, azonban az adott előadás jellegére figyelemre kérjük, hogy a kisgyermekek viselkedésükkel ne zavarják a közönséget és a produkciót.

A nézőtéri helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik!

A belépőjegyet az előadás végéig kérjük megőrizni, azt az előadás helyszínén kérésre bármikor fel kell tudni mutatni. A 14 éven aluli gyermekek vitás esetben diákigazolvánnyal, személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolhatják életkorukat.

Az ökotúrák részvételi díját a helyszínen kell megfizetni, ezekre elővételi kedvezményt nem áll módunkban biztosítani, és ezekre a fesztiválbérlet sem vonatkozik.

A kiállítás megnyitókon történő részvétel és a kiállítások látogatása ingyenes.

Tájékoztatjuk közönségünket, hogy a szabadtéri rendezvényhelyszínek közül Hegykőn a Szabadtéri színpadra tervezett előadások esős időben sem maradnak el, mivel a színpad fedett. Ilyen esetben kérjük, hozzanak magukkal esőkabátot!

Viharos időben, vagy egyéb szélsőséges időjárási körülmények esetén, vagy bármely okból, ha az előadás nem tartható meg, vagy azt a kezdést követő 20 percen belül meg kell szakítani, és 60 percen belül nem sikerül folytatni, a megvásárolt belépőjegyek vételárát – a jegy ellenében – visszatérítjük. Amennyiben az előadás megkezdődik és abból legalább 20 perc eltelt, de az előadás bármilyen okból nem folytatható, a belépőjegyek árát nem áll módunkban visszatéríteni.

Tavalyi (2018 évi) Tízforrás Fesztivál programját itt tekintheti meg
Tavalyielőtti (2017 évi) Tízforrás Fesztivál programját itt tekintheti meg
A 2016 évi Tízforrás Fesztivál programját itt tekintheti meg
A 2015 évi Tízforrás Fesztivál programját itt tekintheti meg
A 2014 évi Tízforrás Fesztivál programját itt tekintheti meg

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!