Tízforrás Fesztivál 2015

2015. július 10-19.

12. alkalommal rendeztük meg Hegykőn és a Fertő-táj több településén a Tízforrás Fesztivált!

Jegyárak 2015Elővásárlási kedvezménnyelMinden eddigi érdeklődést felülmúlva fejeződött be az idei Tízforrás Fesztivál! Tíz napon át koncertek, előadások, képzőművészeti kiállítások, szabadtéri filmvetítések, kézműves foglalkozások, ökotúrák várták a közönséget a Fertő-táj legnépszerűbb fesztiválján! Hegykő mellett programokat szerveztünk Fertőhomokon, Hidegségen, Nagycenken, Fertőszéplakon és Sarródon. Fellépett többek között: Palya Bea, a Quimby, a Pancastic, a Váczi Eszter Quartet, Tompos Kátya, Berecz András, Hobo és Bandája, Petruska András, a Csík Zenekar. Nézze meg a koncerteken készült fotókat!

Ez volt a fesztivál hivatalos plakátja

Tízforrás térkép

A 2015-ös Tízforrás Fesztivál fellépői, koncertjei:

Palya Bea

Palya Bea: A nő

Időpont: 2015. július 10. (péntek) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 2.500 Ft (elővételben 1.800 Ft)

„Szavakkal voltaképpen megfogalmazhatatlan kisugárzása, mely olyan varázsos erejű, hogy egyszerűen mindent zenévé változtat maga körül.”

„Mint zenésznek, és mint táncosnak is régóta, tán a méhben az anyám szívdobogására-hangolódás óta, soha nem szűnő vágyam, hogy a testemben, a hangomban lakó ritmust megismerjem, tökéletesítsem, kreatívan használjam.”

„A zenei nyelv, amely e dalokat röpteti, Kelet és Nyugat közt folyton utazgatva születik. Ott van benne a magyar, bolgár, cigány, zsidó zenei hagyomány, az indiai és afrikai hallásélmények, de ott van benne az európai középkori muzsika, a jazz és más improvizált zenék is, de az is, amit a nyugati világ nagy dalszerző egyéniségeitől hozok. Zenésztársaim is hozzák a maguk személyes zenei hagyományait. Kísérletezünk, mellkast ütünk, többszólamban énekelünk, mondókázunk, sustorgunk és kiabálunk, újra hangszerhez nyúlunk, játszunk, nevetünk, egyszercsak kibújik belőlem az őrült rocksztár, a közönség sem bír már jól viselkedni, feláll, ráz, velünk táncol, velünk énekel.”
(Palya Bea)

Palya Bea az athéni olimpia nyitófesztiválján képviselte hazánkat, New Yorkban telt ház fogadta a Carnegie Hall-ban.

Legnépszerűbb dalaik: Szavak nélkül, Gyere szeress, A nő, Szabadon, Hívlak téged.

Közreműködnek:
Palya Bea (ének, sansula)
Bodoczki Ernő (nagybőgő)
Gerzson János (oud, buzuki, kalimba, furulya)
Czirják Tamás (dob)
Szokolay Dongó Balázs (furulya, szaxofon, duda, kaval)
Ifj. Tóth Pisti (gitár)

Görömbő Kompánia

Görömbő Kompánia

Időpont: 2015. július 11. (szombat) 18.00 óra
Helyszín: Hidegség, Toronhegyi Pajta szín
Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1.200 Ft)

A Görömbő Kompánia magyar népmesékből alakította ki táncos meséit, mesés-táncházait. Az előadások valójában közös játékok a közönséggel, melyek során kicsik és nagyok aktív szereplőivé válnak a meséknek, és végül egy vidám táncház forgatagát alakítják ki. Unokák és nagymamák, anyukák és apukák mulathatnak együtt, a közös játékban feloldódva. S hogy a mesékben fontos szerepet játszó dudát, tekerőt és egyéb zeneszerszámokat megismerjék, a muzsikusok bemutatják hangszereiket a táncok végeztével.

Közreműködnek:
Prekler Kata (táncos)
Romháti Krisztián (tekerős)
Koroknai Szabolcs (dudás)
Strack Orsolya (táncos)
Czinober Klára (táncos)
Karánsebesi Balázs (táncos)
Horti Zoltán (mesélő)

XII. Hársfa Fesztivál

XII. Hársfa Fesztivál

Időpont: 2015. július 11. (szombat) 19.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Alkotóház udvar
Belépés: ingyenes
Közreműködnek:

“Czenki” Hársfa Néptáncegyesület, Kövirózsa Kulturális Egyesület Sopronkövesd, Zene: Lövői Zenekar

A Hársfa Fesztivál a néptánccsoport szervezésében immár több mint, egy évtizede az egyik legrangosabb kulturális esemény Nagycenken.

A “Czenki” Hársfa néptánccsoport 1996-ban alakult és 2003 óta működik önálló egyesületként. A lelkes tagok között találhatunk diákokat, egyetemistákat, dolgozó fiatalokat egyaránt. A helyi és kistérségi meghívások mellett az utóbbi években sikerrel szerepelnek régiós fesztiválokon: pl. Sárváron, Győrött, sőt határinkon túl, Európa számos országában (Ausztria, Hollandia, Olaszország, Lettország, Románia) is népszerűsítették a magyar néptáncot.

Mivel szűkebb hazánkban – Nagycenken és környékén- nincs igazán hagyománya ennek a művészeti ágnak, így repertoárjukban Magyarország tájegységeinek táncai szerepelnek.

A táncokat betanította és koreografálta: Szalay Katalin.

Énekes madár – színmű

Énekes madár – színmű

Időpont: 2015. július 11. (szombat) 21.00 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1.200 Ft)

Az Evangélium Színház, a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Színház közös előadása.

Az Énekes madár című székely népi játék az emberi tisztaság és az igaz szerelem diadala az irigység és a jót mindenáron elpusztítani akaró erők felett. Olyan tündérmese, melyben a humor, a könnyes kacagás, az édes évődés, a szárnyaló szerelem mögött fájdalmasan nevetséges, szánalmas emberi sorsok és cselekedetek rejtőznek. A világ és az ember ma ugyanúgy működik, mint Tamási Áron 1933-ban írt művében, azzal a különbséggel, hogy itt a csodák meg is történnek.

Író: Tamási Áron
Rendező: Juhász Róza
Díszlet- és jelmeztervező: Libor Katalin

Közreműködnek:
Papp Attila
Szlúka Brigitta
Szőcs Erika
Simon Andrea
Horváth Andor
Ács Tamás
Fodor Zsóka
Sárdy Zoltán
Lénárt László

Quimby

Quimby

Időpont: 2015. július 12. (vasárnap) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 4.000 Ft (elővételben 3.200 Ft)

„Káprázat pusztán a történelem
Míg némán a vállára hajtom fejem
Elringat, marasztal, egésszé gyúr
Aztán únottan szétszed, mint legót az úr
Mi csak lessük a boldogság lábnyomait
És ha útközben találunk majd valamit
Arra kígyóbőrként húzzuk rá az időt
Még egy percet, egy órát, vagy pár esztendőt.”
(Kiss Tibor)

Huszonnégy év telt el azóta, hogy a Quimby a dunaújvárosi próbateremből kiszabadulva előbb felfalta a budapesti éjszakát, majd módszeresen elcsavarta nem csak Magyarország, de Európa fejét is. A hatosfogat eddig tizennégy csapongó lemezzel hagyott kitörölhetetlen nyomott a magyar könnyűzenében, miközben az évek során kialakította saját, összetéveszthetetlen hangját.

A csontramarkoló szövegek, az újragondolt sanzontól kezdve, a gitárslágereken keresztül egészen a legvadabb pszichedéliáig húzódó, megnevezhetetlen zenei univerzum, és az egyszeriségre építő, színpadról lerobbanó fellépések is egyaránt kellettek ahhoz, hogy a Quimby 2015-re Magyarország elsőszámú koncertzenekarává váljon.

Szinte folytonos országon belüli és nemzetközi turnék mellett, a Papp László Budapest Sportarénát megtöltő, a 2013-as Sziget nulladik napjából Csodaországot varázsoló zenekar 2014-ben jelentette meg Kaktuszliget című albumát, mely egyben új fejezetet is jelöl a zenekar történetében. A Quimby a számvetés igénye nélkül érett be, az immár minden szempontból és többször is felnőtt együttes sosem látott elevensége pedig csak megerősít: a java még hátra van.

Legnépszerűbb dalaik: Lámpát ha gyújtok, Ajjajjaj, Senki se menekül, Sehol se talállak, Autó egy szerpentinen, Most múlik pontosan, Don Quijote ébredése

Közreműködnek:
Kiss Tibor (ének, gitár)
Varga Livius (ütőhangszerek, vokál)
Balanyi Szilárd (billenytűsök)
Kárpáti József (trombita)
Mikuli Ferenc (basszusgitár)
Gerdesits Ferenc (dob)

Apacuka

Apacuka

Időpont: 2015. július 13. (hétfő) 18.00 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1.200 Ft)

Az Apacuka a gyermekeknek szóló zenekarok legújabb generációja, amelynek tagsága a hazai underground, reggae és rock zenekarok tagjaiból állt össze. Interaktív, játékos, táncos koncertjeiken változatos stílusú, kizárólag élőben előadott dalok hallhatóak. A színesen hangszerelt dallamokban különféle zenei irányzatokat ötvöznek, a rocktól a jazz-en, diszkón és funkyn át a reggae-ig.

A zenekar üde színfolt a magyar gyermekzenei palettán. Pálfi Kriszta énekesnő varázslatos hangja és személyisége kicsiket és nagyokat egyaránt elbűvöl. Dalait, verseit több intézményben tananyagként is használják. A dalok mondanivalója, az egyedi stílus, az őszinte és magával ragadó színpadi produkció teszi különlegessé és emlékezetessé az együttest.

Az együttes évek óta koncertezik kisgyermekeknek, magyar költők igényesen és egyedi stílusban megzenésített verseivel, és saját dalokkal. A vidám, interaktív zenés produkciót különböző kellékekkel, bábokkal színesítik, a közönséget is bevonva játékkal, énekkel, labdázással, tánccal.

A Zenekar Hangfalatok című egyedi hangzású, kedves-vidám mesekönyves lemezét 2015-ben FONOGRAM díjra jelölték.

Legnépszerűbb dalaik: Számolgató, Épít a mester, Habos kakaó, Micimackó, Ki legyek?

Közreműködnek:
Pálfi Kriszta (ének)
Pálfi Viktor (gitár)
Válóczy Balázs (ütőhangszerek)
Veres Péter (basszusgitár)

Pankastic!

Pankastic!

Időpont: 2015. július 13. (hétfő) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Fenc-ház
Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1.200 Ft)

A Pankastic! zenéje különleges, egyedi, mégis majd’ mindenki számára kellemes. A vájt fülűek elvárásainak a tagok lebilincselő és virtuóz játéka, míg az örömzene kedvelőinek a könnyed szövegek és fülbemászó dallamok lehetnek egyaránt kedvesek.

A Pankastic! létrejöttekor a zenekar szeme előtt egy igényes és új popzenei stílus megalkotása lebegett: régi sztenderdek és örökzöldek átültetése akusztikus hangszerekkel a francia “manouche swing” világába, megfűszerezve mindezt a cimbalom egyedi hangszínével. A sajátos, új műfaj neve: django-pop.

A Pankastic! igazi örömzenélés, melyben a saját zenék mellett olyan feldolgozások is helyet kapnak, mint például a népszerű, francia énekesnő, Zaz dalai, a rajzfilm főcímzene Mézga Géza, a diszkó-sláger Pump up the Jam vagy éppen a Coco Jambo – természetesen django swing stílusban, igazán vidám hangulatban – cimbalommal, bőgővel, gitárokkal kísérve.

Tavaly decemberben a zenekar „A DAL 2015” című televíziós műsorban a középdöntőig menetelt “Kicsi a világ, de nagy világ” című dalával.

Legnépszerűbb dalaik: Kicsi a világ, de nagy világ, Julie, Last December, Tavasz, nyár, ősz, tél, Nem kell bonbon

Közreműködnek:
Pálmai Panna (ének)
Horváth Márk (gitár)
Kardos Dániel (gitár)
Csurkulya József (cimbalom)
Lombos Pál (bőgő)

David Christopher Bendix Nielsen orgonakoncertje

David Christopher Bendix Nielsen orgonakoncertje

Időpont: 2015. július 14. (kedd) 19.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Szent István Plébániatemplom
Belépés: ingyenes
1993-ban született Dániában, gyermekkora legjavát Magyarországon élte. Itt kezdte el zenei tanulmányait is, először zongorázni tanult, majd még általános iskola alatt áttért az orgonára. 2007-től 2012-ig a Győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola orgona és csembaló szakos tanulója volt, előbb Hoffmann László majd Alföldy-Boruss Csilla növendékeként. 2012-ben felvételt nyert Koppenhágába, a Dán Királyi Zeneakadémia orgona és egyházzene szakára ahol jelenleg is prof. Bine Bryndorf növendéke. 2015 májusában kiváló minősítéssel szerezte meg BA diplomáját. Ezen túlmenően számos mesterkurzuson vett részt (többek közt Fassang László, Kuzsner Péter, Jacques van Oortmerssen). Rendszeresen ad koncerteket bel- és külföldön.

Váczi Eszter & Quartet

Váczi Eszter & Quartet

Időpont: 2015. július 14. (kedd) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1.200 Ft)

“A jazz lehet mérhetetlenül öncélú és fárasztó, de lehet simogató és elbűvölő is. Váczi Eszter másodszor is bársonyos, titokzatos és okos, és nem mellékesen úgy énekel édes anyanyelvünkön, ahogy csak kevesen.”
(írta 2011. végén a Pesti Est újságírója a második nagylemezről)

„Váczi Eszter orgánuma és habitusa hallatlanul jól illik a finom és érzékeny, a költőiségtől szinte túlcsorduló muzsikához, hiszen már a Jazz+Azban is az ő fátyolos hangján szólaltak meg a legszebb, igazán szívhez szóló dallamok, önálló együttesével pedig, ha lehetséges, még inkább kiteljesedett. Saját albumain pedig még személyesebbek és elegánsabbak lettek dalai, melyek megszületéséhez szerzőként is hozzájárult, s ily módon sokkal inkább a saját, szívéhez érezhetően igencsak közel álló teremtményei, gyermekei.”
(brody.iif.hu)

Legnépszerűbb dalaik: Mit tennél a helyemben?, Emlékezz rám, Vissza hozzád, Voltak órák, Csepp a tengerben, Dúdold ezt a dalt

Közreműködnek:
Váczi Eszter (ének)
Gátos Iván (zongora)
Gátos Bálint (basszusgitár)
Mike Zsolt (dobok)
Schneider Zoltán (gitár)

Tompos Kátya: Keresztül Európán

Tompos Kátya: Keresztül Európán

Időpont: 2015. július 15. (szerda) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 2.500 Ft (elővételben 1.800 Ft)

„Én nem tudom, mi ez, de jó nagyon,
Elrévedezni némely szavadon,
Mint alkonyég felhőjén, mely ragyog
És rajta túl derengő csillagok.”
Juhász Gyula

A Nemzeti Színház kiváló színésznője a Valami Amerika 2 című filmben csillogtatta meg először énektudását. A Magányos csónak című dal sokak kedvence lett. Az István, a király 2013-as előadásán Réka szerepében hódította meg a Papp László Budapest Sportaréna és a Szegedi Szabadtéri Színpad közönségét. Énekesnőként talán kevesebben ismerték eddig, pedig Kátya otthonosan mozog a jazz, a pop és a világzene világában is. 2013 novemberében Keresztül Európán címmel jelent meg első szólólemeze. Az album egy varázslatos zenei utazás Angliától Oroszországig. Dalok angol, francia, bolgár, magyar és orosz nyelven. Igazi kalandozás nem csak kelet és nyugat, de a különféle zenei stílusok között is. Napjaink sokszínű Európájának izgalmas zenei lenyomata, egy olyan tükör, melybe jól esik belenézni. És hogy mennyire izgalmas? Képzeljék el, milyen lehet az amikor Kosztolányi és Jimi Hendrix együtt részegülnek meg egy hajnalon, Zaz pedig Cseh Tamással sétál kézen fogva és közben U2 szól valahonnét a távolból… A dalokat Hrutka Róbert öltöztette megfelelő zenei köntösbe, egy nagyszerű zenekar segítségével.

Legnépszerűbb dalaik: Magányos csónak, Másik Felhő, Szerelem, Csak a szívem érzi, Leperegnek a könnyek

Közreműködnek:
Tompos Kátya (ének)
Hrutka Róbert (gitár)
Kalmus Felicián (cselló)
Galambos Zoltán (zongora)
Markó Ádám (dob)
Fehérvéri Attila (basszusgitár)
Dely Domonkos (perka, vokál)

Kiss Zsolt orgonakoncertje

Kiss Zsolt orgonakoncertje

Időpont: 2015. július 16. (csütörtök) 19.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Szent István Plébániatemplom
Belépés: ingyenes
Kiss Zsolt 1979-ben született Kapuváron. 8 évesen kezdett zongorázni. 13 évesen a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta tovább tanulmányait orgona és szolfézs-zeneelmélet szakokon. Orgonatanára Hoffmann László, majd Baróti István lett.
1999-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakára, 2003-ban Lehotka Gábornál diplomázott. Tanulmányai során részt vett Gárdonyi Zsolt, Karasszon Dezső, Koloss István, Jesper Madsen, Pálúr János, Szathmáry Zsigmond kurzusain.
Jelenleg a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola orgona-, és zeneelmélet tanára, valamint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium ének-, és orgona tanára.
Több alkalommal adott koncertet Németországban, Ausztriában, Romániában, Szlovákiában, valamint hazai városokban.

Nagy Tamás gitárkoncertje

Nagy Tamás gitárkoncertje

Időpont: 2015. július 16. (csütörtök) 19.00 óra
Helyszín: Hidegség, Szent András-templom
Belépő: ingyenes

Nagy Tamás zenei tanulmányait az általános iskola első osztályával együtt kezdte a Nyergesújfalui Szabolcsi Bence Alapfokú Művészeti Iskolában. Első tanára Milánkovics Viktor volt, akivel egészen a középiskoláig dolgoztak együtt. Erre az időszakra tehető az első országos versenyen való eredményes részvétel. Tanulmányait a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában, Roth Ede tanár úrnál folytatta, majd sikeresen felvételizett a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetébe. Tanára jelenleg is Roth Ede, aki kilenc éve irányítja zenei tanulmányait.

Az egyetemi évek kiemelkedő eredményei a XII. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál Egyetemi Gitárversenyén elért első helyezése, a nemzetközi versenyek különdíjai, valamint az olaszországi VIII. Concorso Europeo di Chitarra Classica versenyen elért II. díj. 2013 októberében II. helyezést ért el a Kárpát-medencei Nemzetközi Ifjúsági Gitárversenyen. 2014-ben a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató versenyén az elődöntőben szerepelt.

Berecz András

Berecz András

Időpont: 2015. július 16. (csütörtök) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Csipkeház
Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1.200 Ft)

Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész.

„Nem a kész fazekat viszem a vásárba, hanem az embereket hívom a kemencéhez. Nézzétek, a sarat így formázom meg a korongon, így égetem ki. A színpad nekem műhely is, azt szeretném, lássák meg, hogy készül a mese. Engem is izgasson, hogy lesz vége. A mesemondásnak is fontos törvénye, lehetősége a szabadság, vidd fel magaddal őt is a színpadra. Ketten erősek vagytok. A legtöbb nagy próza évezredeken keresztül így élt. Aztán van egy másik állapot is, amikor már megcsontosodnak és különféle strófákba, dalokba szorulnak. Annak is megvan a maga előnye, mert így könnyebben át lehet örökíteni a szövegeket. A rögtönzésnek mindig van egy „hibaszázaléka”, amikor a mesemondó egy kicsit hozzátesz, vagy elvesz belőle.”

„A mesegyűjtés a mesemondó legnagyobb öröme. A legfontosabb, hogy igazán kíváncsi légy: sokszor az idős emberek szava nehezen érthető, nehezen nyílnak meg. Ezt csak szeretettel és őszinte érdeklődéssel lehet orvosolni. Mára kevés a kitűnő és magával ragadó mesemondó, sokkal többen vannak, akik csendesek és gyakran előfordul, hogy egy másfél órás beszélgetésből csupán tíz perc „értékes”, azt viszont elő kell bányászni. Nem elég mindehhez a kütyü, a füleddel és a teljes lényeddel ott kell lenned. Sokfelé fityegtem már, negyven éve úton vagyok, ilyen az iskolám, nagy az ismeretségem, és a tanári karom.”
(Berecz András)

Jazzydance Band – „Népszerű jazz”

Jazzydance Band – „Népszerű jazz”

Időpont: 2015. július 17. (péntek) 18.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Alkotóház udvar
Belépés: ingyenes
Aki ellátogat az Alkotóház udvarára, olyan ismerős dalokat hallgathat, mint a Hello Dolly, a Bluberry Hill, az Ower the rainbow, vagy az I got Rhythm…

Közreműködnek:
Szilágyi Marika (ének)
Riedl Helga (ének-szaxofon)
Máyer Mária (ének)
Bányai Petra (ének)
Pócza Márton (ének)
Fülöp Adrián (zongora)
Lökkös Ferenc (basszusgitár)
Pribilla László (dob)

Sonitus Scarbantiae kamarakórus koncertje

Sonitus Scarbantiae kamarakórus koncertje

Időpont: 2015. július 17. (péntek) 19.00 óra
Helyszín: Hidegség, Szent András-templom
Belépő: ingyenes

A Sonitus Scarbantiae (magyarul Sopron Hangja) női kart 2008-ban alapította egy maroknyi társaság, szinte valamennyien valamelyik Sopronban működő vegyeskar dalosai, akik vágytak arra, hogy a város zenei együtteseinek és kulturális életének palettáját egynemű kar is színesítse. Az eltelt évek alatt a létszám bővült, több új, lelkes énekes csatlakozott. A szólamok aránya mostanra megfelelővé alakult, együtt-hangzása összecsiszolódott. A kezdetben szerény repertoár színesebbé és nívósabbá gazdagodott. A műsortárban megtalálhatóak kantáták, misék, madrigálok, népdalfeldolgozások, megzenésített versek, kortárs darabok, a capella és kíséretes művek egyaránt.

A kamarakórust három éve vezeti Harcz Katalin karnagy. Az együttes 2014-ben első ízben vett részt minősítésen, a X. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon Nyíregyházán. A magyar és külföldi szaktekintélyekből álló zsűri a soproni Sonitus Scarbantiae női kar versenyműsorát Ezüst diplomára értékelte. Legutóbbi megmérettetésén, 2015 júniusában a kórus az Éneklő Magyarország országos minősítő hangversenyen, Keszthelyen Arany fokozatot szerzett.

A műsorban felcsendül: Gebhardi: Glória szálljon!, Bárdos: Istené az áldás, Halmos: Minden földek, Vecchi: Egy tarka madár, Rauch: Kérlelő dal, Szerelmes dal, Friderici: Ladilom, Udvardy László: Tavaszodik (Áprily Lajos versére), Bárdos Lajos: Tünde nóta, Bartók: Tavasz, Szokolay: A fonóban, Ligeti György: Négy lakodalmi tánc (Széki és csángó táncdalok), Karai József: Sárközi karikázó (Lépő, Csárdás és Futó), BárdosLajos: Menyecske, Karai József: Új regösének.

Hobo és Bandája

Hobo és Bandája

Időpont: 2015. július 17. (péntek) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 2.500 Ft (elővételben 1.800 Ft)

„Lehet, hogy ez az ő országuk, de az én hazám.”
(Hobo)

„Tudom, azt hiszed rólam,
Ismerem jól a világot,
De nem tudok mondani semmit,
Magam is egy jelre várok.”
(Oly sokáig voltunk lenn)

„Hobo színész, zenész és költő, egy kicsit bohóc és népművelő is, a Medve, aki nem kategorizálható, és ő maga sem tűri az ilyen vagy olyan dobozolást. {…} A Rolling Stones, François Villon, József Attila, Ady Endre, Vlagyimir Viszockij és Allen Ginsberg felkent apostola. Bár a hatvanas években dolgozott az Omegával, a Kexszel és a Syriusszal is, viszonylag későn, 33 évesen lett “igazi” zenekari énekes, de később mindent bepótolt, amit korábban esetleg elszalasztott vagy kihagyott volna.”
(hvg.hu)

A Kossuth-díjas előadóművész Földes László Hobo, a magyar rock-történelem, sőt az elmúlt negyven év hazai kultúrájának egyik igazán fontos és megkerülhetetlen személyisége, az idén 70 éves. A Hobo és Bandája a 2011-ben megszűnt Hobo Blues Band (HBB) szerves folytatása. A Hobo és Bandája a nyáron több nagy fesztiválon is játszik, fellép a soproni VOLT-on, és idén is lesz Kapolcson a Művészetek Völgyében Hobo Klub.

Legnépszerűbb dalaik: Oly sokáig voltunk lenn, Kopaszkutya, Hosszúlábú asszony, Mesél ez erdő, Moszka tér blues, A hetedik, Bye Bye Johnny!, Elszállt egy hajó a szélben

Közreműködnek:
Hobo (ének)
Póka Egon (basszusgitár)
Fekete-Kovács Kornél (trombita, gitár, billentyűs hangszerek)
Ifj. Tornóczky Ferenc (gitár)
Szakadáti Mátyás (dob)

Valami Amerika - A Wespa-vonósnégyes hangversenye

Valami Amerika – A Wespa-vonósnégyes hangversenye

Időpont: 2015. július 18. (szombat) 16.00 óra
Helyszín: Fertőszéplak, Mindenszentek-templom
Belépő: ingyenes

A 2005-ben alapított vonósnégyes tagjai London, Brüsszel, Bécs és Budapest zeneakadémiáin végezték tanulmányaikat, de mindannyian erősen kötődnek a vonósnégyes műfaj szülőföldjéhez, a Nyugat-Pannon (West-Pannon) Régióhoz; ezért választották a Wespa kvartett nevet. Az együttes ebben a régióban fejt ki rendszeres koncerttevékenységet, de sikerrel vendégszerepelt már több alkalommal Ausztriában, Németországban, Svájcban és Olaszországban is.

A műsorban felcsendül: Leonard Bernstein: West Side Story Selections; Bernhard Herrmann: Psycho Suite (Alfred Hitchcock filmjéhez); Antonín Dvořák: F-dúr vonósnégyes, op. 96 „Néger-kvartett”

Közreműködnek:
Wolfgang Göllner (hegedű)
Árvayné Nezvald Anett (hegedű)
Kóczán Péter (brácsa)
Vámos Marcell (cselló)

Kuzsner Péter orgonakoncertje

Kuzsner Péter orgonakoncertje

Időpont: 2015. július 18. (szombat) 19.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Szent István Plébániatemplom
Belépés: ingyenes
Zenei tanulmányait Sopron zeneiskolájában kezdte, zongoristaként. Később az orgonával – és Baróti Istvánnal – való találkozás hatására döntött ez utóbbi hangszer mellett, első mestere éppen az esztergomi főszékesegyház orgonistája volt. A Bécsi Zenei és Előadóművészeti Egyetem hallgatójaként előbb Guido Mayer, majd Wolfgang Capek növendéke lett. Közben teológiai tanulmányokat folytatott Pápán, ezen keresztül elnyerve egy egyéves párizsi ösztöndíjat. Számos mesterkurzuson vett részt, a legkülönfélébb billentyűs hangszereken: Jean Guillou – St. Eustache, Párizs (orgona); Olivier Latry – Notre-Dame, Párizs (orgona); Ben van Oosten – Grote Kerk, Hága (orgona); Spányi Miklós (orgona, fortepiano, csembaló); Király Csaba (orgona, zongora); Malcolm Bilson (fortepiano); Jacques Ogg (fortepiano). Koncerttevékenységei közé tartozik az orgonahangversenyeken túl a zongora- és fortepiano-muzsika, valamint a vokális és a hangszeres kamarazene megszólaltatása is. Fellépett Magyarország számos városában, így többek közt Sopronban, Szombathelyen, Budapesten (Mátyás-templom, Zeneakadémia, Régi Zeneakadémia), továbbá Bécsben, Gouda-ban, Luxemburgban, Brüsszelben, Strasbourg-ban, Belfort-ban, Anger-ban, Párizsban. A Liszt Ferenc Társaság tagja; 2007 óta a Soproni Tagozat vezetője, a Társaság elnökségi tagja.

Petruska András

Petruska András

Időpont: 2015. július 18. (szombat) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Fenc-ház
Belépő: 1.000 Ft (nincs elővételi kedvezmény)
„Petruska András dalszerző-előadó, saját bevallása szerint nem gitáros, hanem a színpadon “zenekarosdit” játszik: elődása és játékmódja a hallgatóban a teljes zenekari hangszerelés benyomását kelti, s elegendő hátteret nyújt jellegzetes énekhangjának. Sodró lendületű koncertjei gyakran improvizatívak, s a közönség is aktív szerepet kap a zenei párbeszédben. Szerzeményei olyan forrásokból táplálkoznak, mint a jazz, az amerikai folkzene, valamint a kortárs underground. Dalai közt szerepelnek korunkat érintőkérdések személyes lenyomatai, novella jellegű fiktív történetek, impresszionista hangulatképek, olykor egy-egy humoros stílusparódia is.”
(port.hu)

Petruska András az indie folk műfaj hazai képviselője. Modern, friss, fiatalos zenéjében sajátosan keverednek a magyar népi motívumok angolszász rock elemekkel. Intelligens, közérthető, humoros, trendbe illeszkedő és trendformáló dalokkal vonzza magához a közönséget. Magyarországon egyedülálló hangszerkezelésének köszönhetően mindössze egy szál gitárral egy zenekar intenzitásával szólal meg, őszinte előadással és érzékeny dalszövegekkel kápráztatja el hallgatóit.

Petruska egyedisége sajátos stílusában rejlik. Zenéje a minimalista, intim hangszerelés ellenére intenzív és táncolható, kiválóan megállja a helyét a nagyobb fesztiválszínpadokon is. Célközönsége elsősorban a 18-36 év közötti réteg, akikkel idővel együtt lehet öregedni, ezért Petruska zenéje mindig őszinte, hiteles marad, karrierje előrehaladtával pedig hatásával divatot teremtve fellendítheti az élőzene akusztikus ágát.

Petruska egészen kisgyermekkora szerepel színpadon és ír dalokat. Több zenekar után, 2010-ben jutott el saját, szóló produkciójának felépítéséig. Azóta közel 600 koncertet adott országszerte és a határokon túl. Olyan nevekkel állt már egy színpadon, mint Tommy Emmanuel, az Illés együttes, a Quimby és Vukán György, valamint rendszeres vendégművész Csemer Boglárka lemezein. Fellépett az A38 hajón, a Művészetek Palotájában, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, a Papp László Sportarénában, a Volt Fesztiválon, a Sziget Fesztiválon, a Művészetek Völgyében és a frankfurti MusikMesse-n.

2014-ben jelent meg első, Metropolita című nagylemeze. Az album a budapesti 4-es metró állomásait követve ad egy zenei képeslapot a városról, tágabb értelemben pedig a mai 20-as, 30-as éveiben járó generációról ad szociológiai látleletet. A dalok alapvető hangulatát az igényes, többrétegű szöveg mellett a népi és könnyűzenei elemek ötvözete határozza meg. Nem csupán az évszakról, hanem legfrissebb dala címéről kapta a nevét a fiatal dalszerző-előadó legújabb kislemeze. Az idén tavasszal Artisjus Junior-díjra jelölt Petruska András ‘Nyár (Most vidám igazán)’ című szerzeménye a gyermekkor felhőtlen pillanatait hozza vissza a hallgató számára, ízekben, illatokban, színekben – de leginkább hangokban. Petruska a hamisítatlan nyári hangulat mellett várhatóan betekintést enged készülő, második albuma új dalaiba is.

Legnépszerűbb dalai: Hole sweet home, Móricz Zsigmond körtér, Szent Gellér tér, Újbuda-központ, Nyár, Csángó szvit.

Közreműködnek:
Petruska András (ének, gitár)
Temesvári Bence (hegedű)

Csík Zenekar

Csík Zenekar

Időpont: 2015. július 19. (vasárnap) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 3.400 Ft (elővételben 2.600 Ft)

“Az elmúlt negyed évszázad alatt, mióta a zenekar teszi a dolgát sok kedves feladattal, zajos sikerrel és tanulságos tapasztalattal gazdagodtunk. Azt hiszem újra itt az ideje, hogy bebizonyítsuk méltók vagyunk a közönségünk bizalmára, szeretetére. Muzsikánkban igyekszünk megmutatni, hogy a mai gyorsan változó, az élet szépségeit lassan felejtő világunkban mindannyian, akik itt élünk, esendő, ennek ellenére szerethető, értékeket tisztelő emberek vagyunk. Hiszünk abban, hogy élhetünk hasznos, szép életet, de ehhez meg kell látnunk igényes szemmel, lélekkel, hogy hol, mit, mikor, hogyan tegyünk, viseljünk, együnk, igyunk, szeressünk. Még léteznek igazi értékek. Reméljük, a mi muzsikánk is azzá válik Önöknek. Szeretettel: Csík János”

Az immár több mint, negyed évszázada működő, Kossuth-díjas zenekar elsősorban a magyar népzene hiteles tolmácsolója. Az utóbbi néhány évben ugyanakkor olyan zenei utat választottak, amely lehetőséget ad arra, hogy a népzene minél több embernek adjon váratlan, de kellemes élményt. A népzene és a könnyű műfajok eddig soha nem alkalmazott, érdekes és sikeres ötvözését egy új műfaj megteremtésével hozták létre.

Legnépszerűbb dalaik: Csillag vagy fecske, Most múlik pontosan, Zár az égbolt, Mesél az erdő, A fény felé, Ez a vonat, ha elindul, Villásfarkú fecske

Közreműködnek:
Csík János (hegedű, ének)
Majorosi Marianna (ének)
Szabó Attila (hegedű, gitár)
Kunos Tamás (brácsa)
Makó Péter (fúvós hangszerek)
Barcza Zsolt (cimbalom, tangóharmonika)
Bartók József (nagybőgő)

A túrákat a Fertő-Hanság Nemzeti Park szervezi. A részvétel feltétele az előzetes jelentkezés, legalább egy nappal a program előtt! Ezt megtehetik telefonon a 99-537-620-as számon, vagy írásban az info@fhnp.kvvm.hu e-mail-címen. Bizonytalan időjárási körülmények esetén a túra elmarad, erről időben értesítjük kedves vendégeinket! A programok részvételi díját a mindenkori túravezetés helyszínén a túra vezetőjénél lehet fizetni, készpénzben.

Kalandos túra a Hanságban

Kalandos túra a Hanságban

Időpont: 2015. július 10. (péntek) 9:00-13:00 óra
Időpont: 2015. július 15. (szerda) 9:00-13:00 óra
Időpont: 2015. július 17. (péntek) 9:00-13:00 óra
Találkozás: Öntésmajor, Hanság Élővilága Kiállítás

Részvételi díj: 3.000 Ft/fő, de min. 12.000 Ft/túra. Résztvevőszám maximum 7 fő. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Barangolás a hajdani vadvíz ország rejtett útjain. Hany Istók nyomán haladva a Hanság nehezen megközelíthető helyeinek élővilága tekinthető meg e túra során. Közlekedési eszköz – Land Rover Defender – biztosított.

Jelentkezés és információ:
Információs iroda és Ajándékbolt, Kócsagvár, Sarród
Tel.: +36-06/99-537-620
E-mail: fhnpiinfo@fhnp.kvvm.hu

Kenutúra a nádasban

Kenutúra a nádasban

Időpont: 2015. július 11. (szombat) 9:00-12:00 óra
Időpont: 2015. július 11. (szombat) 13:30-16:00 óra
Időpont: 2015. július 14. (kedd) 9:00-12:00 óra
Időpont: 2015. július 14. (kedd) 13:30-16:00 óra
Időpont: 2015. július 16. (csütörtök) 13.30-16:00 óra
Időpont: 2015. július 16. (csütörtök) 9:00-12:00 óra
Időpont: 2015. július 18. (szombat) 9:00-12:00 óra
Időpont: 2015. július 18. (szombat) 13:30-16:00 óra
Találkozás: Balf és Fertőrákos között, a Csárdakapui-csatornánál (GPS: 47°40’41.95 N / 16°40’38.48 E)
Részvételi díj: 3.000 Ft/fő, 6-14 éves korig 1.500 Ft/fő. A program meghatározott résztvevőszámmal indul! Előzetes bejelentkezés szükséges!

A Fertő zegzugos csatornáinak és a nádasba záródott belső tavainak az élővilágát fedezzük fel a Vízi Rence Túraútvonalon haladó kenutúra alkalmával. A 3 órás program során a nádas mocsár vízi ösvényének érdekes mocsári növényeivel és a nádas rejtekében élő állatokkal találkozhatunk utunk során.

Jelentkezés és információ:
Információs iroda és Ajándékbolt, Kócsagvár, Sarród
Tel.: +36-06/99-537-620
E-mail: fhnpiinfo@fhnp.kvvm.hu

Tízforrás Tekergő

Tízforrás Tekergő – Kerékpártúra a Fertő tó partján

Időpont: 2015. július 11. (szombat) 10:00-16:00 óra
Találkozás: Hegykő, Szabadtéri színpad
Részvételi díj: 2.500 Ft/fő, gyermekeknek 14 éves korig 1.500 Ft, amely a túra kezdetekor, a helyszínen fizetendő. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Hegykőről indulva a Fertőt ölelő kerékpárúton haladva 22 km-t tekerünk a fertőrákosi kikötőig, ahol hajóra szállva egy órás ringatózást követően érkezünk meg a tó túlsó partjára, Illmitzre. Itt újra nyeregbe pattanunk, és a következő 26 km alatt a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén haladva csodálhatjuk meg a szikes tavak világát, a szürke marha és bivalycsordákat, majd rövid pihenő után folytatjuk utunkat Hegykőre.

A túra útvonala: Hegykő – Fertőrákos – Illmtitz – Fertőújlak – Hegykő. A túra hossza: 48 km

A túrát teljesítők belépőt kapnak a Tízforrás Fesztivál aznapi, 2015. július 11-én (szombaton) 21.00 órakor kezdődő szabadtéri színházi előadására.

Jelentkezés és információ:
Szigethi Balázs
Tel.: +36 30/266-6896
E-mail: tizforrastekergo@gmail.com

Éjszakai túra a kastélyparkban és a Hársfasoron

Éjszakai túra a kastélyparkban és a Hársfasoron

Időpont: 2015. július 11. (szombat) 21:00 óra-23:00 óra
Találkozás: Nagycenk, Hársfa sor bejárata
Részvételi ingyenes. Előzetes bejelentkezés nem szükséges!

A résztvevők a Hársfasor és a Széchenyi kastély parkjának történelmével és természeti értékeivel ismerkedhetnek meg Huiber Edit történész vezetésével.

Információ:
Huiber Edit történész
Tel.: +36-06/30-484-52-94

Hajnal a Hársfasoron

Hajnal a Hársfasoron

Időpont: 2015. július 12. (vasárnap) 06:30-09:30 óra
Találkozás: Nagycenk, Hársfa sor bejárata
Részvételi ingyenes. Előzetes bejelentkezés nem szükséges!

A résztvevők a Hársfasor és a Széchenyi kastély parkjának történelmével és természeti értékeivel ismerkedhetnek meg Huiber Edit történész vezetésével.

Információ:
Huiber Edit történész
Tel.: +36-06/30-484-52-94

Délutáni séta a Hársfasoron

Délutáni séta a Hársfasoron

Időpont: 2015. július 15. (szerda) 16:00-18:00 óra
Találkozás: Nagycenk, Hársfa sor bejárata
Részvételi ingyenes. Előzetes bejelentkezés nem szükséges!

A résztvevők a Hársfasor és a Széchenyi kastély parkjának történelmével és természeti értékeivel ismerkedhetnek meg Huiber Edit történész vezetésével.

Információ:
Huiber Edit történész
Tel.: +36-06/30-484-52-94

Denevérek éjszakája

Denevérek éjszakája

Időpont: 2015. július 15. (szerda) 21:00-23:00 óra
Találkozás: Hegykő, főtér (GPS:47°37’21.10 N / 16°47’45.85 E)
Részvételi díj: 1.500 Ft/fő, de minimum 8.000 Ft/túra, 6-14 éves korig 750 Ft. Előzetes bejelentkezés szükséges!

A programon az érdeklődők megismerkedhetnek a denevérek különleges világával, majd a terepi sétán betekinthetnek a modern akusztikai denevér-felismerés módszerébe.

Jelentkezés és információ:
Információs iroda és Ajándékbolt, Kócsagvár, Sarród
Tel.: +36-06/99-537-620
E-mail: tizforrastekergo@gmail.com

A természet gyógyereje – Hegykői tanösvény

A természet gyógyereje – Hegykői tanösvény

Időpont: 2015. július 16. (csütörtök) 9:00-12:00 óra
Találkozás: Hegykő, Szent Mihály-templom, Kossuth utca – Fertő utca sarok (GPS:47°37’19.81 N / 16°47’42.31 E)
Részvételi díj: 1.000 Ft/fő, 6-14 éves korig 500 Ft/túra. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Gyógyító növények lépten-nyomon a hegykői Nádak útja tanösvényen. Hogyan segít hozzá minket a természet az egészséghez?

Jelentkezés és információ:
Információs iroda és Ajándékbolt, Kócsagvár, Sarród
Tel.: +36-06/99-537-620
E-mail: fhnpiinfo@fhnp.kvvm.hu

Hajnali túra a Fertőn szolár hajóval

Hajnali túra a Fertőn szolár hajóval

Időpont: 2015. július 17. (péntek) 6:00-8:00 óra
Találkozás: Hanság főcsatorna parkolója (Sarród és Fertőújlak között)
Részvételi díj: 3.000 Ft/fő, de minimum 15.000 Ft/túra. Maximális résztvevőszám: 8 fő/hajó. Előzetes bejelentkezés szükséges!

A sajátos hangulatú program során a nádasok és öblözetek ébredő vadvilága ismerhető meg szakavatott vezetővel.

Jelentkezés és információ:
Információs iroda és Ajándékbolt, Kócsagvár, Sarród
Tel.: +36-06/99-537-620
E-mail: fhnpiinfo@fhnp.kvvm.hu

Alkonyi túra a Fertőn szolár hajóval

Alkonyi túra a Fertőn szolár hajóval

Időpont: 2015. július 17. (péntek) 21:00-23:00 óra
Találkozás: Hanság főcsatorna parkolója (Sarród és Fertőújlak között)
Részvételi díj: 3.000 Ft/fő, de minimum 15.000 Ft/túra. Maximális résztvevőszám: 8 fő/hajó. Előzetes bejelentkezés szükséges!

A sajátos hangulatú program során a nádasok és öblözetek ébredő vadvilága ismerhető meg szakavatott vezetővel.

Jelentkezés és információ:
Információs iroda és Ajándékbolt, Kócsagvár, Sarród
Tel.: +36-06/99-537-620
E-mail: fhnpiinfo@fhnp.kvvm.hu

feLugossy László Munkácsy-díjas festőművész kiállításának megnyitója – Fesztiválnyitó

feLugossy László Munkácsy-díjas festőművész kiállításának megnyitója – Fesztiválnyitó

2015. július 10. (péntek) 18:00 óra
Hegykő, Tornácos Étterem és Panzió Borostyán-terme
Belépő: ingyenes.

A kiállítást megnyitja: Dr. Székely Csaba egyetemi tanár.
A kiállítás megnyitóján köszöntőt mond: Szigethi István polgármester.
A kiállítás a Horváth & Lukács Galéria szervezésében jött létre. Látogatható a fesztivál ideje alatt naponta 10:00-20:00 óra között. A megnyitó meghívója…

Numizmatikai kiállítás megnyitója

Numizmatikai kiállítás megnyitója

2015. július 11. (szombat) 17:00 óra
Fertőhomok, Márk Vendégház
Belépő: ingyenes.

Az érem- és régi pénz gyűjteményt bemutató kiállítás látogatható a fesztivál ideje alatt naponta 17.00-19.00 óra között. A kiállítás Márk Attila gyűjtő szervezésében jött létre.

A Hegykői Művésztelep alkotásaiból összeállított kiállítás megnyitója

A Hegykői Művésztelep alkotásaiból összeállított kiállítás megnyitója

2015. július 11. (szombat) 18:00 óra
Fertőhomok, Tájház
Belépő: ingyenes.

Hegykőn, a János bácsi házában az Önkormányzat, és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete együttműködésében első alkalommal kerül megrendezésre 2015. július 3. és 12. között az a művésztelep, amelyre – pályázati úton – Baky Péter, Éles Bulcsú, Gáspár Gyula, Laczkó Andrea, és Várhelyi Tímea festőművészek kaptak meghívást. A kiállítást a Hegykőn készült alkotásokból rendezzük meg. A kiállítást megnyitja: Szentpéteri Tibor formatervező iparművész, a Soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének emeritus professzora. Köszöntőt mond: Horváth Attila, Fertőhomok község polgármestere.

A kiállítás látogatható a fesztivál ideje alatt naponta 10.00-12.00 és 13.00-18.00 óra között. A megnyitó meghívója…

Baranyai Ildikó, Bartus Brigitta, Bély Ágnes, Fülöp Ildikó, Vágó Kata, Vágó Zsófi, Vertel Andrea iparművészek „Összecsengés” című kiállításának megnyitója

Baranyai Ildikó, Bartus Brigitta, Bély Ágnes, Fülöp Ildikó, Vágó Kata, Vágó Zsófi, Vertel Andrea iparművészek „Összecsengés” című kiállításának megnyitója

2015. július 12. (vasárnap) 18:00 óra
Hidegség, Toronhegyi Pajta
Belépő: ingyenes.

A kiállítást megnyitja: Rozmán Zoltán festőművész, tanár. Közreműködik: Csernik Pál Szende mesemondó. A megnyitót mini divatbemutatóval fűszerezzük.

A kiállítás Grubits János faszobrász, pajtatulajdonos szervezésében jött létre. Látogatható a fesztivál ideje alatt naponta 16.00 és 20.00 óra között, illetőleg a +36-30/93-62-970 telefonszámon történő előzetesen bejelentés alapján 2015. augusztus 11-ig. A kiállítás a Tízforrás Fesztivál keretén belül Grubits János faszobrász szervezésében jött létre. A megnyitó meghívója…

Kertmozi – VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Kertmozi – VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Időpont: 2015. július 13. (hétfő) 22.00 óra
Helyszín: Hegykő, Fenc-ház
Belépő: 1.000 Ft/fő

„Rejtély, miért nem voltak eddig ilyen filmek. Így kéne debütálnia minden rendezőnek. Ennyire őszinte, személyes, vicces és tragikus, ennyire mai és közös élményekre épülő filmmel. A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan az a mozi, amire végre el lehet küldeni mindenkit, aki már leszokott a magyar filmről.”
(Origo)

Színes, magyar vígjáték, 90 perc, 2014.
Rendező, forgatókönyvíró, operatőr: Reisz Gábor
producer: Berkes Júlia, Bosnyák Miklós
vágó: Tálas Zsófia
koproducer: Petrányi Viktória
gyártásvezető: Nemes-Jeles Veronika
szereplő(k): Ferenczik Áron (Szentesi Áron), Horváth Miklós (Hamza Miklós), Győriványi Bálint (Győrvári Bálint), Owczarek Tomi (Juhász Tamás), Lukács Roland (Roland), Jakab Juli (Eszter), Takács Katalin (Szentesiné Erzsébet), Makranczi Zalán (Szentesi Balázs), Kapronczai Erika (Anna), Kovács Zsolt (Szentesi Endre), Bach Kata.

A vetítés előtt beszélgetés a film alkotói stábjából Győriványi Bálint szereplővel és Nemes-Jeles Veronika gyártásvezetővel.

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan Budapestben, ami semmiképpen sem az, amit a dizájnos útikönyvek, vagy esetleg a hazai filmek látképei festenek a városról. Az itteni életet súlyos ellentmondások színezik. Még komplikáltabb a helyzet, amikor nem emlékszel, hogy szüleid egyhavi fizetését miként verted el egy átmulatott éjszaka során egy lisszaboni repjegyre. Itt tart most Áron 29. évében. Átlagos srácként számtalan kortárs komplexus birtokosa; frissen végzett az egyetemen, barátnője elhagyta, a szülei tartják el, amíg munkát keres, ráadásul miközben az elmúló szerelmen agonizál, valami külső, bizarr tényező mindig felülírja elképzeléseit és megszakítja intim pillanatainak eltervezett linearitását. Áron csak akkor jön rá arra, hogy a káoszban és a kiszámíthatatlanságban mégis tart valahová, amikor elmegy innen. Oda jut, ahová mindenki más: a rendbe, fegyelembe, a szívfájdalom elmúlásába, a 2 centivel a föld fölött járásba. De egy budapesti ezt nem bírja, kell a súly a lelkének, mert ez tartja a földön. Áron végül megtanulja ezt, Lisszabonból hazatérve még utoljára tesz egy próbát arra, hogy létezést produkáljon ebbe a világba, a saját életébe, a maga tempójába, a belátással kiegészülő lázadozásba.

Kézműves bemutatók

Kézműves bemutatók

Időpont: 2015. július 13-17. (hétfő-péntek) 9:00-12:00 és 14:00-17:00 óra
Helyszín: Fertőhomok, Tájház
Belépő: ingyenes

A bemutatókat tartó kézműves mesteremberek a népművészet hangulatába és tárgykultúrájába vezetik be a látogatót. Megismertetik az egyszerű technikákat, leültetik és bevonják az érdeklődőt, aki így aktív részese lehet annak a folyamatnak, amelyre kíváncsi és képes.

A bemutatásra kerülő kézműves és népművészeti tevékenységek:
gyöngyfűzés, textilfestés, gyertyamártás, nemezelés, szövés, hangszerkészítés (síp nádból és vesszőből), vesszőfonás, csont- és szarufarágás, fafaragás, agyagmunkák, játékkészítés (vesszőből, sásból, gyékényből, csuhéból, stb.), íjászat (honfoglalás kori íj szerkezetének, használatának bemutatásával), népzene, néptánc, solymászat. A tevékenységekbe bárki – legyen akár gyermek, vagy felnőtt -, bármikor bekapcsolódhat, akár csak egy órácskára is.

A programot a Fertő-Hanság Kulturális Életéért és Kézműves Hagyományaiért Alapítvány közreműködésével bonyolítjuk le.

János bácsi háza - átadás

János bácsi háza – átadás

2015. július 14. (kedd) 18.00 óra
Hegykő, János bácsi háza
Belépő: ingyenes.

Az 1900-as évek első felében épült egykori lakóházat Hegykő Község Önkormányzata 2009-ben vásárolta meg utolsó lakójától, Horváth János bácsitól. A több évig lakatlan, erősen leromlott állagú ingatlan nyaranta a Tízforrás Fesztivál kiállító helyiségeként működött. 2013. év végén az Önkormányzat saját tulajdonú gazdasági társaságot alapított az épület turisztikai célú hasznosítására. Pályázati támogatásból és saját forrás biztosításával, a Villa Igku Kft közel 40 millió Ft-ból építtette át és újíttatta fel. A felújítás során szempont volt az épület hagyományos jellegének megőrzése. A ház a jövőben 3 szobával és 6 ággyal (további 6 pótágy lehetőséggel) szálláshelyként üzemel. Mindezek mellett az épület továbbra is meg kívánja őrizni kulturális jellegét: a felújítást követően első vendégei a Bakator Zenekar tagjai voltak, július elején pedig 10 napon át művésztelep otthona.

Az átadáson Gergely István és Völgyi János hegykői költők olvasnak fel verseikből, a ház csaknem minden szegletében.

Versudvar Gergely István költővel

Versudvar Gergely István költővel

Időpont: 2015. július 15. (szerda) 19.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Alkotóház udvar
Belépés: ingyenes
„Töltöttem magamnak bíborszín időt,
fény felől küldött rám illatos szellőt,
prizmáján törik, de tölti is a nap.
Szerelmed fűszere ajkamba harap.”

Gergely István orvos 1995 óta ír és közöl verseket, gyermekverseket és verses meséket, melyek antológiákban és önálló kötetekben egyaránt megjelentek. Önálló kötetei: Szín-Mű, Küzdelem, Táltosmalac.

Kertmozi – Utóélet

Kertmozi – Utóélet

Időpont: 2015. július 16. (csütörtök) 22.00 óra
Helyszín: Hegykő, Fenc-ház
Belépőjegy: 1 000,- Ft
„…egy szerencsétlen fiú gyászmunkájáról szól, akit kísért a halott apja szelleme, ehhez képest az elmúlt évek legviccesebb magyar filmjét láttam, amin az elejétől a végéig rengeteget lehet nevetni. A Karlovy Vary Filmfesztivál közönsége is hálásan fogadta a filmet: nemcsak gurgulázva röhögtek, de az egyik, tényleg zseniális jelenetnél még bele is tapsoltak, márpedig fesztiválközegben akkora elismerés, hogy tényleg csak a legnagyobbaknak jár.”

(Libor Anita – index.hu, Cinematrix)

Színes, magyar film, 95 perc, 2013.
Rendező, forgatókönyvíró: Zomborácz Virág
zeneszerző: Balázs Ádám
operatőr: Pohárnok Gergely
producer: Pusztai Ferenc
jelmez: Zelenka Dóra
díszlet: Takács Lilla
vágó: Szalai Károly
szereplő(k): Kristóf Márton (Mózes), Gálffi László (Mózes apja), Anger Zsolt, Petrik Andrea, Csákányi Eszter, Kinczli Krisztina, Hang Lili Rozina, Gyabronka József, Kocsis Gergely

A vetítés előtt beszélgetés a film főszereplőjével, Kristóf Mártonnal.

A mindentől szorongó Mózes (Kristóf Márton) képtelen megfelelni lelkész apja (Gálffi László) elvárásainak. Amikor a lelkész váratlanul szívrohamot kap és meghal, Mózes szinte megkönnyebbül: megszűnt a nyomás, ami az egyházi pályára kényszerítette volna őt. Csakhogy a halotti toron megpillantja apja kísértetét, ami – bár nem tud beszélni – innentől kezdve folyamatosan a nyomában van. Mózes kétségbeesetten próbál megszabadulni a kísértettől, és ebben segítségére van egy spiritiszta autószerelő (Anger Zsolt), valamint a lelkész asszisztense (Petrik Andrea).

Aratás

Aratás

Időpont: 2015. július 18. (szombat) 08.00 óra
Helyszín: Sarród, Tájház
Belépő: ingyenes

Szeretettel várunk mindenkit, aki szeretne egy jó hangulatú, dolgos, „nagyon dolgos” délelőttöt eltölteni velünk. Várjuk azt, aki tud kaszálni, markot szedni, kévét kötni, s azt is, aki nem tud, de szeretné megtanulni vagy csak kíváncsi egy nem is olyan régen letűnt világ fontos eseményére, az aratásra. Jöjjön el az is, aki szívesen énekelne, táncolna, mulatna velünk vagy kíváncsi a jól megérdemelt munka után feltálalt birkapörkölt ízére, településeink büszkeségeire, a pékek finom kenyerére.

Program:
08.00 gyülekező a Tájház udvarán.
10.00 környékbeli pékségek bemutatkozása, legkedvesebb kemencénkben
08.15 megfelelő mennyiségű aratópálinka elfogyasztása
08.30 indulás, ki szekéren, ki kerékpáron, ki gyalog
08.40 az aratók és a gabona megáldása, aratás (a gyerekek hordják a vizet, a felnőttek aratnak)
11.00 kepébe rakjuk a kévéket, hogy a gyerekek is megtudják, hogy mi az
Elkészítjük az aratókoszorút és visszatérünk a Tájházba, bízva, hogy a jó ebéd már elkészült.
Ünnepélyesen bejelentjük, hogy az aratást elvégeztük, a koszorú a helyére kerül.
Evés, ivás és egy kis tánc. Fellép a Czenki Hársfa Néptáncegyüttes.

A rendezvényen teret biztosítunk a bemutatkozásra, minden kenyérsütéshez értő lelkes amatőr háziasszonynak és úrnak. Őket 10.00 órától várjuk a Tájházba. Kérjük, hogy legalább egy darab tetszőleges méretű, formájú, ízű kenyérrel érkezzenek, a kellőképpen szubjektív zsűri által legjobbnak ítélt kenyér készítőjét, a dicsőségen túl, díjazzuk is.

További információ: www.sarrodtajhaz.hu, Kemenár Katalin: +36 70 456 80 37

A fesztivál belépődíjas előadásaira jegyek a helyszínen a kezdést megelőző fél órától-, továbbá elővételben az alábbi helyszíneken vásárolhatók.

2015. évi jegyárak

Koncert és előadás Jegyár helyszínen Jegyár elővételben Jegyelővétel max. időpontja
Fesztiválbérlet az összes koncertre: 14.000 Ft (kizárólag Hegykő Község Önkormányzata Hivatalában vásárolható)
Palya Bea: A nő 2.500 Ft 1.800 Ft 2015. július 9-ig
Görömbő Kompánia 1.800 Ft 1.200 Ft 2015. július 10-ig
Énekes madár – színmű 1.800 Ft 1.200 Ft 2015. július 10-ig
Quimby 4.000 Ft 3.200 Ft 2015. július 11-ig
Apacuka 1.800 Ft 1.200 Ft 2015. július 10-ig
Pankastic! 1.800 Ft 1.200 Ft 2015. július 10-ig
Váczi Eszter & Quartet 1.800 Ft 1.200 Ft 2015. július 13-ig
Tompos Kátya: Keresztül Európán 2.500 Ft 1.800 Ft 2015. július 14-ig
Berecz András 1.800 Ft 1.200 Ft 2015. július 13-ig
Hobo és Bandája 2.500 Ft 1.800 Ft 2015. július 14-ig
Petruska András 1.000 Ft Nincs elővételi kedvezmény
Kertmozi 1.000 Ft Nincs elővételi kedvezmény
Csík Zenekar 3.400 Ft 2.600 Ft 2015. július 18-ig

Tízforrás Házikó

9437 Hegykő, Kossuth u. (Pizzéria mellett)
Nyitva 2015. július 2-től, naponta 15:00-19:00 óráig. (Bérlet itt nem vásárolható.)

Hegykő Község Önkormányzat Hivatala

9437 Hegykő, Iskola u. 1.
Tel.: +36-99/540-005 Tel./Fax: +36-99/540-006
e-mail: hegyko@hegyko.hu
2015. július 2-től, hétfőtől-csütörtökig 13:00-16:00 óráig, pénteken 10:00-13:30 óráig. (Bérlet kizárólag az önkormányzati hivatalban vásárolható.)

Tornácos Panzió Recepció

9437 Hegykő, Kossuth u. 74-78.
Tel.: +36-99/540-200 Fax: +36-99/540-209
e-mail: info@tornacos.hu
2015. július 1-től, naponta 8:00-20:00 óráig. (Bérlet itt nem vásárolható.)

Hidegség Község Önkormányzat Hivatala

9491 Hidegség, Petőfi u. 1.
Tel.: +36-99/540-042
e-mail: hidegseg@hidegseg.hu
Hétfőtől-csütörtökig 10:00-14:00 óráig, pénteken 8:00-12:00 óráig. (Bérlet itt nem vásárolható.)

Igény esetén belépőjegyet postai úton ill. elektronikusan is tudunk küldeni, a vételár megfizetésének igazolása ellenében. A nézőtéri helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik!

Az elővételben történő jegyvásárlásra árkedvezményt biztosítunk. Az adott előadásra elővételben jegyet vásárolni a fenti táblázatban megjelölt napig lehet. A helyszínen kizárólag az adott előadásra lehet – teljes árú – jegyet vásárolni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a belépődíjas programok kizárólag belépőjeggyel látogathatók. A belépőjegy váltási kötelezettség 14 éven felüli gyermekekre, nyugdíjasokra és felnőttekre egyaránt vonatkozik. 14 éves kor alatt az előadások ingyenesen látogathatók, azonban az adott előadás jellegére figyelemre kérjük, hogy a kisgyermekek viselkedésükkel ne zavarják a közönséget és a produkciót.

A belépőjegyet az előadás végéig kérjük megőrizni, azt az előadás helyszínén kérésre bármikor fel kell tudni mutatni. A 14 éven aluli gyermekek vitás esetben diákigazolvánnyal, személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolhatják életkorukat.

Az ökotúrák részvételi díját a helyszínen kell megfizetni, ezekre elővételi kedvezményt nem áll módunkban biztosítani, és ezekre a bérlet sem vonatkozik.

A kiállítás megnyitókon történő részvétel és a kiállítások látogatása ingyenes.

Tájékoztatjuk közönségünket, hogy a szabadtéri rendezvényhelyszínek közül Hegykőn a Szabadtéri színpadra tervezett előadások esős időben sem maradnak el, mivel a színpad fedett. Ilyen esetben kérjük, hozzanak magukkal esőkabátot!

Viharos időben, vagy egyéb szélsőséges időjárási körülmények esetén, vagy bármely okból, ha az előadás nem tartható meg, vagy azt a kezdést követő 20 percen belül meg kell szakítani, és 60 percen belül nem sikerül folytatni, a megvásárolt belépőjegyek vételárát – a jegy ellenében – visszatérítjük. Amennyiben az előadás megkezdődik és abból legalább 20 perc eltelt, de az előadás bármilyen okból nem folytatható, a belépőjegyek árát sajnos nem áll módunkban visszatéríteni.

Tavalyi (2014 évi) Tízforrás Fesztivál programját itt tekintheti meg

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!