Tízforrás Fesztivál 2016

2016. július 8-17.

Változások a programban!!! A július 16-án (szombaton) Hegykőn, a Széchenyi Ödön parkban tervezett kézműves vásár és az ugyanide szervezett zenei programok (Kajkavci, Hársfa néptáncegyüttes, Iszkiri, Hegykői Tűzoltózenekar, On The Wall – Pink Floyd Tribute Band koncert – a rossz időjárásra tekintettel – elmaradnak!!!

14. alkalommal rendezzük meg Hegykőn és a Fertő-táj több településén a Tízforrás Fesztivált!

Jegyárak 2016Elővásárlási kedvezménnyelMinden eddigi érdeklődést felülmúlva fejeződött be a tavalyi fesztivál, és íme, hamarosan kezdődik az idei Tízforrás! Tíz napon át koncertek, előadások, képzőművészeti kiállítások, szabadtéri filmvetítések, kézműves foglalkozások, ökotúrák várják közönségüket a Fertő-táj legnépszerűbb fesztiválján! Hegykő mellett programokat szervezünk Fertőhomokon, Hidegségen, Nagycenken, Fertőszéplakon, Fertődön és Sarródon. Fellép többek között a Budapest Jazz Orchestra, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band Malek Andreával, Lajkó Félix, a Pál Utcai Fiúk, Szabó Balázs Bandája, Borbély Mihály és Orosz Zoltán, a Supernem, a Tárkány Művek, valamint monstre koncerttel a Generál!

A 2016-os Tízforrás Fesztivál fellépői, koncertjei:

Budapest Jazz Orchestra

Budapest Jazz Orchestra – „Aki autón járni óhajt / Az utca napos oldalán…”

Időpont: 2016. július 8. (péntek) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 2.500 Ft (elővételben 1.750 Ft)

„Azt mondják az a jó swing jazz zene, melyre akár táncolni is lehet.”
(jazzma.hu)

Az 1998-ban megalakult Budapest Jazz Orchestra igazán nagy áttörést jelentett a hazai jazz-élet számára, hiszen létrejött Magyarország első, professzionális big bandje, mely hangzásával a ’20-as évek Amerikáját idézte. A zenekar dinamikus fejlődése során a műfaj jelentős zenei állomásait végig járva mára a kortárs zene világszinten is elismert reprezentálójává nőtte ki magát. Kiváló munkásságának ékes bizonyítéka az elmúlt 18 év, mely idő alatt számos koncert, hazai- és nemzetközi elismerés, megszámlálhatatlan külföldi előadó színesítette a zenekar palettáját.

A BJO ars poetica-ja: a kortárs jazz, big band zene művelése mellett ápolni a kapcsolatot a műfaj gyökereivel és közkinccsé tenni annak értékeit, szakmai tapasztalatait pedig továbbadni a fiatal muzsikus generációnak. Feladatának tartja az improvizatív és kortárs műfajok, a magyar zenekultúra honi és nemzetközi interpretálását, a magyar művészeti értékek magas szinten történő képviseletét.

Az „Aki autón járni óhajt” a XX. század közepének ismert, illetve ma már elfeledett filmzenei gyöngyszemeit mutatja be. A feldolgozások kifejezetten a zenekarra, valamint a négy szólistára íródtak, melyek Csejtei Ákos, Hárs Viktor, és Zakar Zoltán munkái. „Az utca napos oldalán” című albumon a nagyszerű big band amerikai örökzöldeket dolgozott fel – magyar szövegkörnyezetben -, úgy mint, a „MIsty, Night and Day, Georgia on My Mind”.

Közreműködnek:
Fehér Adrienn, Urbán Orsolya, Farkas Gábor Gábriel, Mujahid Zoltán (ének)
Kollmann Gábor, Dennert Árpád, Csejtei Ákos, Zana Zoltán, Varga György (szaxofonok)
Schreck Ferenc, Skerlecz Gábor, Frolov Ákos, Nagy Viktor Dániel, Abbas Murad (harsonák)
Tulkán Péter, Magyar Ferenc, Koós-Hutás Áron, Pecze Balázs (trombiták)
Juhász Attila (zongora)
Birta Miklós (gitár)
Hárs Viktor (bőgő, basszusgitár)
Serei Dániel (dob)

Csemer Boglárka – Boggie

Csemer Boglárka Boggie

Időpont: 2016. július 9. (szombat) 20.00 óra
Helyszín: Hegykő, Csipkeház
Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1.260 Ft)

„Én nem azért zenélek, hogy ismert legyek. Az ismertség csak következmény, de nekem sohasem volt célom.”
(bulistar.hu)

„Most már csak játszom. Nem akarok sehova sem lépni, csak teszem a dolgom, a tőlem telhető legjobban. És így teszem a legjobbat, mert mindig ezáltal lépek szintet is. Megdöbbentő volt, hogy mennyi ember jött el a felhívásunkra. És milyen szép, tiszta arcú emberek, akikkel egyet érzünk, egyet gondolunk.”
(stylemagazin.hu)

„Azóta járom az országot, kezdetben kocsmáról kocsmára, klubról klubra, és az utóbbi két évben egyre színvonalasabb helyszíneken volt szerencsénk fellépni. Van egy szép, de lassú haladás ebben a folyamatban, és nagyon örülök, hogy végigjárhattam minden lépcsőfokát.”
(nlcafe.hu)

Csemer Boglárka a fiatal énekes-generáció egyik legtehetségesebb és legüdébb jelensége. De Boggie nem csupán énekesnő: dalszerzőként sajátos dzsesszes-sanzonos-popos világot hozott lére , amit folyamatosan formál, épít, alakít a saját arculatára. Kedves, könnyed, barátságos, ám mégsem felszínes dalai könnyedén ragadják magukkal a hallgatót, kisugárzásával, bájával, csengő hangjával pedig érzelmekkel és gondolatokkal teli univerzumba kalauzol minket. Boggie sokáig élt Franciaországban, minden bizonnyal innen a sanzon szeretete és a műfaj, valamint a nyelv mély ismerete. Francia nyelvű dalszövegeit maga írja. Egészen kicsi korától énekel, 2009-ben alapította az első zenekarát.

Közreműködnek:
Csemer Boglárka Boggie (ének)
Szakonyi Milán (gitár/vokál)
Simkó Várnagy Mihály (elektromos cselló/basszus)
Szabó Tamás (dob)
Antal Gábor (zongora)

Szent Efrém Férfikar

Szent Efrém Férfikar

Időpont: 2016. július 10. (vasárnap) 17.00 óra
Helyszín: Fertőszéplak, Mindenszentek templom
Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1260 Ft)

Az együttes névadójáról, Szír Szent Efrémről (306-373) – akit már kortársai a „Szentlélek hárfája” megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. A Szent Efrém Férfikar fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése elsősorban a magyar, valamint az európai közönséggel. Ugyancsak nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti) ápolására. A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg, s az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás. Az együttes tagjai kivételes hangi adottságokkal és zenei képzettséggel rendelkező énekesek. Az elmúlt öt évben a Szent Efrém Férfikar koncertezett Berlin, Bécs, Brüsszel, Buenos Aires, Ljubjana, Montevideo, Moszkva, Szentpétervár, Párizs, Pozsony, Róma és Varsó jelentős hangversenytermeiben és templomaiban. Nagyhírű fesztiválok kérték fel őket vendégszereplésre: Schleswig-Holstein Musik Festival, Donaufest-Ulm, MusikFestspiele Saar, Festival de Royaumont, Festival d’Auvers sur Oise, Ravenna Festival, Janacek May Festival, Dvorzsák Fesztivál, Sakralnej Festival Gdynia, Liszt Festival, Raiding/Doborján, Gdanski Tavaszi Fesztivál, Mikolówskie Dni Muzyki, Liszt Fesztivál-Pozsony, Concentus Moraviae Festival, St.Petersburg Spring Festival, Sacral Festival Fes (Marokkó), Kelet-Nyugat Egyházi Fesztivál (Tirana).

Közreműködnek:
Tenorok: Komáromi Márton, Viszló István, Szabó Sebestyén, Gavodi Zoltán, Szilágyi Attila, Bubnó Lőrinc, Nagy Bertalan.
Basszusok: Bubnó Márk, Pechan Kornél, Laborfalvi Soós Béla, Cser Ágoston, Cser Péter, Tóth Péter, Silló György, Domahidy László.

Lajkó Félix – Most jöttem

Lajkó Félix – Most jöttem

Időpont: 2016. július 10. (vasárnap) 19.00 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 2.500 Ft (elővételben 1.750 Ft)

„A zeném alapját a hangszerem érzékenysége és sokszínűsége adja. Nem játszom semmilyen új stílusú muzsikát, csak járom a magam útját, improvizálok és zenét komponálok.”
(Lajkó Félix)

A Liszt Ferenc-díjas magyar világzenei hegedűművész és zeneszerző 1974-ben született a vajdasági Topolyán. Zenekedvelő családban nevelkedett, zenéje mindazon zenei hagyományokból gazdagon merít, melyek kiskorától befolyásolták mindennapjait, ez pedig a folk; a Vajdaságban megismert népzenék, a magyar, a cigány, vagy akár a román népzene is.

A Most jöttem című produkcióban hegedű- és citeravirtuóz variációit hallhatjuk folk témákra remek énekesekkel és zenésztársakkal. A népzenész barátokkal, az énekesekkel együtt sikerült egy olyan pörgő, végig táncolható műsort összehozni, ahol vagy a virtuozitás, vagy a hegedűk, vagy a citera szólói, vagy az énekesnők egyedisége írja felül a pillanatokat. Persze a “nagyszám” itt is a finálé, amikor együtt énekelnek a lányok, olyan melódiákat, melyeket aztán még napokig is dúdolgatunk…

Dalok: Még azt mondják, Verbunk, Harangszó, Kicsi madár, Mi zörög, Lassan kocsis, Elmegyek, Diófa, Szivaroztam, Most jöttem, Román, Zeng a szó

Közreműködnek:
Lajkó Félix (hegedű, citera)
Brasnyó Antal (brácsa)
Szabó Csobán Gergő (bőgő)
Porteleki László (hegedű)
Tintér Gabriella (ének)
Csizmadia Anna (ének)

Tritonus Guitar Trio

Tritonus Guitar Trio

Időpont: 2016. július 11. (hétfő) 18.00 óra
Helyszín: Hidegség, Szent András-templom
Belépő: 1.000 Ft (elővételben 700 Ft)

A győri Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Intézetének hallgatóiból álló Tritonus Guitar Trio tagjai fontosnak tartják a klasszikus gitárzene minél szélesebb körben való terjesztését. Céljuk, hogy olyan műveket szólaltassanak meg három gitáron, amelyeket ilyen formában a közönség eddig még nem hallhatott. Műsoruk nagy részét más hagszerekről átírt zeneművek alkotják. A trió 2016 márciusában, a németországi Aschaffenburgban megrendezett nemzetközi kamarazenei versenyen a tíz legjobb csapat között végzett, áprilisban első helyezést ért el a Szegeden megrendezett Országos Egyetemi Gitárversenyen.

Közreműködnek:
Szurgyi Gergely (gitár)
Varga Bálint (gitár)
Molnár Levente (gitár)

Pál Utcai Fiúk

Pál Utcai Fiúk

Időpont: 2016. július 11. (hétfő) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1.260 Ft)

„Iszonyú tömény élményanyag gyűlt össze a zenekar körül. Még ha mostanában lassan is dolgozunk, azért folyamatosan koncertezünk, próbálunk, történik annyi minden a zenekar körül, mintha ez egy hagyományos munkahely lenne. Kavarog bennem minden, hiszen a magánéletemhez is sok köze van a PUF-nak, nagyjából a dalok is rólam szólnak. Ez vagyok én.”
(Leskovics Gábor interjú recorder.hu)

„A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig,
Gyerünk, kedves, mutassuk meg nekik!
A világ a szolgám, az én szívem szabad,
Gyerünk, kedves, most mutasd meg magad!”

(Bál)

A Pál Utcai Fiúk 1983 nyarán, Szigetszentmiklóson alakult barátokból, iskolatársakból. A zenekar egy szigetszentmiklósi garázsból nőtte ki magát országosan ismert, immáron 33 éve koncertező zenekarrá. Az egykor pénzfeldobással hangszert választó utcai kölyökbandából verbuválódott zenekar 1990-ben adta ki első lemezét, majd 1994-ig folyamatosan jelentek meg az albumok: Ha jön az álom, Bál, A nagy rohanás, Szerelemharc, Szajhák és Partizánok. Tagcseréket követően alábbhagy az évekig tartó lendület és a 90-es évek második felében a zenekar a nagyszínpadról visszatér a klubok félhomályába. A PUF továbbra is aktívan koncertezik, majd alkotó energiákat hozó újabb tagcseréket követően 2000-ben jelenik meg a Ha jön élet című album, amellyel az immáron 18 éves zenekar felnőtté válik. A húsz éves jubileumot követő egy éves csendes pihenő után a zenekar újra alkotni és koncertezni kezd, mígnem végre 2008 tavaszán ismét stúdióba vonulnak. A 2008-ban 25 éves Pál Utcai Fiúk zenekar friss energiákkal és lendülettel újabb fejezetet nyit történetében a Legelő című nagylemezével. A lendületes, pörgős, ám néhol lírai alkotás méltán emeli magasra ismét a PUF zászlaját. A zenekar jelenleg is folyamatosan koncertezik és dolgozik az új album anyagán.

Legismertebb dalaik: Bál, Csak úgy csinál, Fiatal lányok, Közel az éjfél, Félek, Régi évek, Angyal, Nehéz idők, Másnap, Partizán.

Közreműködnek:
Leskovics Gábor (gitár, ének)
Potondi Anikó (ének)
Varga László (basszusgitár)
Molnár Balázs (gitár)
Farkas Zoltán (dob)

Vadász Attila orgonakoncertje

Vadász Attila orgonakoncertje

Időpont: 2016. július 12. (kedd) 19.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Szent István Plébániatemplom
Belépő: ingyenes

Gyermekkora óta foglalkozik zenével. A Pápai Református Kollégium Gimnáziumában érettségizett, majd középfokú zenei tanulmányait a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta orgona szakon, Alföldy-Boruss Csilla vezetésével. 2004-ben felvételt nyert a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának orgona szakára, ahol Dr. Karasszon Dezső irányításával diplomázott. Második diplomáját az Amszterdami Konzervatóriumban szerezte 2011-ben, a régizene-játszás egyik legjelentősebb mestere, Pieter van Dijk növendékeként. Számos magyarországi és külföldi mesterkurzus aktív résztvevője, valamint verseny díjazottja (Pontecagnano Faiano – Olaszország, 1. díj). Hazai koncertjei mellett számos európai országban adott már hangversenyt, így például Erdélyben, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Olaszországban, valamint Brazíliában. Jelenleg koncertező tevékenysége mellett a komáromi Egressy Béni Zeneiskola tanára.

Szabó Balázs Bandája

Szabó Balázs Bandája

Időpont: 2016. július 12. (kedd) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 2.500 Ft (elővételben 1.750 Ft)

„Ez is valami csontok közül kifolyt muzsika, minden benne akar lenni, egész gyerekkorom: a zene, a tánc, a folk, a funky, a vér, a szív…”
(Szabó Balázs)

„…A fák között a nap bolyong, árnyéka gödre én vagyok,
és kézen fogva elvezet, s e szűk árnyék belém szeret…”

(Bujkáló)

Szabó Balázs igazi modern polihisztor: dalszerző-énekes, multiinstrumentalista zenész, bábszínész és mesemondó. A Suhancos zenekarból való távozása után 2009-től már saját bandája élén énekel, gitározik, hegedül és kavalozik. Miközben gyerekkori álmát váltja valóra (hogy egyszer saját zenekara legyen), rendszeresen és hivatásszerűen él két másik szenvedélyének: a táncháznak, illetve a bábszínészetnek. A magyar népzene, a rock, a pop és a funk határvidékein mozgó Szabó Balázs Bandája eddig három nagysikerű lemezt jelentetett meg: a Megcsalogató és az Átjárók című dupla album után 2014-ben adták ki az Élet elvitelre című nagylemezüket, amely 2015-ben “Az év alternatív albuma” kategóriában Fonogram díjat kapott.

Dalok: Bájoló, Hétköznapi, Megmozdultam, Bujkáló, Én már nem, Zaj, Ami elhasadt, Nem viszik át, Közelebb, Faragatlan herceg, Nincs idő, Adjon Isten, Rózsám, Utazásaim, Vagyok, Magammal szemben

Közreműködnek:
Szabó Balázs (gitár, hegedű, ének, kaval)
Harangozó Sebestyén (gitár, ének)
Ölveti Mátyás (cselló, ének)
Acsády Soma (basszusgitár)
Ferencz László (dob)

Kertmozi - TITITÁ

Kertmozi – TITITÁ

Időpont: 2016. július 13. (szerda) 22.00 óra
Helyszín: Fertőhomok, Kultúrház
Belépő: 1.000 Ft (elővételben 500 Ft)

„Egy fiatal srác igyekszik elnyerni a tanára elismerését egy zenesuliban, de közben majdnem beleroppan.”
(Soós Tamás)

Almási Tamás dokumentumfilmje egy szegénysorból kitörni próbáló roma fiúról (90 perc, 2015.). A filmet elkíséri a főszereplő Kuru Antal, aki a vetítést követően gitározik is a közönségnek.

A 18 éves Kuru Anti az ország egyik távoli szegletében, romatelepen él: szenvedélye a gitározás, és madarat lehetne vele fogatni, amikor kiderül, bekerült a Snétberger Zenei Tehetség Központ programjába, ahol hat hétig tanulhat, és ha utána beválogatják, még fel is léphet nagy közönség előtt. Azonban hamar kiderül, hogy hatalmas hátránya van a többiekkel szemben – még roma társaihoz képest is – hiszen teljesen képzetlen, nem ismeri a kottát sem, nem több generációs zenészcsaládból érkezik, nincs a rendszeres gyakorláshoz és a tanuláshoz szokva. Miközben társai laptop segítségével gyakorolnak, neki még mobiltelefonja sincsen – családja otthona pedig csak egy komfortszinttel jobb a putrinál. A csendes, széles mosolyú és lefegyverzően őszinte fiú történetét a Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, Almási Tamás örökíti meg, de a film sokat foglalkozik a zenei tehetségközpont más diákjaival is, és látjuk, mit vállalnak magukra az oktatók és maga az örökké nyúzottnak tűnő Snétberger Ferenc is.
(est.hu)

Rendező: Almási Tamás
Producer: Ugrin Julianna és Almási Tamás
Operatőr: Kékesi Attila
Vágó: Hargittai László
Hangmérnök: Balázs Gábor
Szereplők: Kuru Antal, Lakatos Ádám, Snétberger Ferenc, Siska Tamás

Borbély Mihály & Orosz Zoltán

Borbély Mihály & Orosz Zoltán – „Különös találkozások…”

Időpont: 2016. július 13. (szerda) 20.00 óra
Helyszín: Hegykő, Szent Mihály-templom
Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1.260 Ft)

Orosz Zoltán a kortárs zenészek egyik legsokoldalúbb és legkiválóbb képviselője, eMeRTon- és Artisjus-díjjal kitüntetett harmonikaművész. Zenei érdeklődése rendkívül összetett, a klasszikus zenétől a népzenék világán át a jazzig megannyi stílusban egyformán otthonosan mozog.

Borbély Mihály Liszt- és Kossuth-díjas művész hazánk egyik legsokoldalúbb multiinstrumentalistája: felbukkanhat autentikus népzenei, jazz vagy kortárs zenei produkciók szólistájaként, kompozícióit pedig jeles kamaraegyüttesek és szimfonikus zenekarok szólaltatják meg. A tanítás életének és zenefilozófiájának fontos eleme, a Zeneakadémia Jazz Tanszékének tanára.

A két nemzetközi hírű művész barátsága hosszú évtizedekre tekint vissza, pályafutásuk során számos alkalommal zenéltek együtt nagyobb formációkban, de a mostani találkozás mégis egészen kivételes alkalom: eddig duóban még nem hallhattuk őket! A duó formáció az egyik legintimebb és talán éppen ezért az egyik legnehezebb módja a közös zenélésnek, ráadásul a hangszer összeállítás is hallatlanul izgalmas: a legkülönfélébb fúvós hangszerek találkoznak a harmonika elképesztő sokszínűségével, s mindez egy olyan koncerten, amit a felszabadultság, innovatív szellemiség és az előadókra oly jellemző szenvedélyes előadásmód jellemez. A koncert anyagát a legkülönbözőbb, egymástól olykor igen távoli zenei műfajok alkotják. A jazz, a világzene, az argentin tangó és a Balkán zenéje a két művész előadásában egészen varázslatos módon mégiscsak találkoznak, hatnak egymásra, így létrehozva egy új, rendkívül színes zenei világot. Mindketten átlépik a stiláris határokat, a zenei stílusokat és árnyalatokat oly érzékenységgel és érzékkel vegyítik, hogy magától értetődő természetességgel születik a szemünk előtt egy olyan egyedülálló zenei világ, melyben az improvizáció szabadsága, a közös zenei értékrend és a fergeteges előadásmód meghatározó. Műsoruk számtalan felfedezni valót kínál, gazdag színekkel, igazi zenei mélységekkel és humorral, felejthetetlen élményt nyújtva közönségnek és előadóknak egyaránt.

Közreműködnek:
Orosz Zoltán (harmonika)
Borbély Mihály (fúvós hangszerek)

Kuzsner Péter orgonakoncertje

Kuzsner Péter orgonakoncertje

Időpont: 2016. július 14. (csütörtök) 19.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Szent István Plébániatemplom
Belépő: ingyenes

Zenei tanulmányait Sopron zeneiskolájában kezdte, zongoristaként. Később az orgonával – és Baróti Istvánnal – való találkozás hatására döntött ez utóbbi hangszer mellett, első mestere éppen az esztergomi főszékesegyház orgonistája volt. A Bécsi Zenei és Előadóművészeti Egyetem hallgatójaként előbb Guido Mayer, majd Wolfgang Capek növendéke lett. Közben teológiai tanulmányokat folytatott Pápán, ezen keresztül elnyerve egy egyéves párizsi ösztöndíjat. Számos mesterkurzuson vett részt, a legkülönfélébb billentyűs hangszereken: Jean Guillou – St. Eustache, Párizs (orgona); Olivier Latry – Notre-Dame, Párizs (orgona); Ben van Oosten – Grote Kerk, Hága (orgona); Spányi Miklós (orgona, fortepiano, csembaló); Király Csaba (orgona, zongora); Malcolm Bilson (fortepiano); Jacques Ogg (fortepiano). Koncerttevékenységei közé tartozik az orgonahangversenyeken túl a zongora- és fortepiano-muzsika, valamint a vokális és a hangszeres kamarazene megszólaltatása is. Fellépett Magyarország számos városában, így többek közt Sopronban, Szombathelyen, Budapesten (Mátyás-templom, Zeneakadémia, Régi Zeneakadémia), továbbá Bécsben, Gouda-ban, Luxemburgban, Brüsszelben, Strasbourg-ban, Belfort-ban, Anger-ban, Párizsban. A Liszt Ferenc Társaság tagja; 2007 óta a Soproni Tagozat vezetője, a Társaság elnökségi tagja.

Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band

Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band – vendég: Malek Andrea

Időpont: 2016. július 14. (csütörtök) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 2.500 Ft (elővételben 1.750 Ft)

Balogh Kálmán napjaink egyik legismertebb cimbalmosa, aki sokat tett a cimbalom népszerűsítéséért. Szerte a világon muzsikált, nemcsak népzenészekkel, hanem szimfonikus és jazz zenekarokkal, kortárs együttesekkel.

Balogh Kálmán sokirányú zenei érdeklődése hívta életre a Gipsy Cimbalom Band-et 1995-ben, amellyel a cigányzenék minden válfaját bemutatja. A zenekar tagjai tökéletes magabiztossággal kezelik hangszerüket, így nem okoz gondot a műfajok, stílusok, ritmusok gyors váltakozása. Ennek köszönhető, hogy bármilyen zenei ötletet könnyedén megvalósítanak. Többnyire közismert zenei témákból indulnak ki, a megközelítés azonban teljesen újszerű. A zenészek kezei alatt ezek a témák új életre kelnek, tele humorral, a műfajok, stílusok olyasfajta elegyítésével, ami mégsem okoz törést a zene egységében. Koncertjeiken ily módon sokféle kultúra sokféle zenéje megszólal, ez lehet az egyik ok, amiért nemcsak Magyarországon, de külföldön is nagyon közkedvelt és foglalkoztatott a zenekar. Zenéjüket nyugodt szívvel nevezhetjük világzenének a szó szoros értelmében, hiszen repertoárjukban megfér egymás mellett a magyar autentikus népzene, csakúgy, mint a spanyol flamenco muzsika, vagy akár a különböző balkáni népzenék. A zenekari felállás sem a megszokott, hiszen a hagyományosnak mondható hegedű, cimbalom, nagybőgő összeállítást trombita és gitár egészíti ki. A zenekar lebilincselő színpadi játékából árad a muzsikálás öröme, amely a közönséget is magával ragadja.

Az est vendégművésze Malek Andrea, aki mint a magyar musical koronázatlan királynője tizennyolc éves korától kezdve számtalan főszerepet játszott hazai, és nemzetközi színpadokon. ( Evita, Nyomorultak, Sakk, Muzsika hangja, Chicago, Wake Up!, Elisabeth, Camelot, Macskák…). A híres zenészcsalád gyermeke a színház mellett soha sem szakadt el a pop-, jazz zenétől, amiben felnőtt, és mára értékes, széles palettájú előadóvá fejlődött. A kultúra nemzetközi nagyköveteként áll magyarként bárhol a színpadon, szállítja az értékes zenét, amerre csak jár.

Közreműködnek:
Balogh Kálmán (cimbalom)
Malek Andrea (ének)
Bede Péter (szaxofon)
György Mihály (gitár)
Kovács Ferenc (trombita, hegedű)
Frankie Látó (hegedű)
Novák Csaba (nagybőgő)

Kertmozi – Anyám és más futóbolondok a családból

Kertmozi – Anyám és más futóbolondok a családból

Időpont: 2016. július 14. (csütörtök) 22.00 óra
Helyszín: Hegykő, Fenc-ház
Belépő: 1.000 Ft (elővételben 500 Ft)

Színes, magyar játékfilm, 108 perc, 2015.

Rendező: Fekete Ibolya, Forgatókönyvíró: Fekete Ibolya, Ooperatőr: Gózon Francisco, Jancsó Nyika, Jelmeztervező: Szakács Györgyi, Nene: Novák János, Producer: Garami Gábor, Társproducer: Dettre Gábor, Vágó: Szalai Károly, Pap Levente, Koproducer: Nicole Gerhards, Kalin Kalinov
Szereplők: Ónodi Eszter, Gáspár Tibor, Barkó György, Danuta, Szaflarska

A vetítést követően beszélgetés a film rendezőjével és forgatókönyv írójával, Fekete Ibolyával.

Négygenerációs történet, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi végig a szereplők sorsát. A főhősnő, Anya kilencvennégy évet él és huszonhétszer költözik életében. A viharos természetű és példás veszélyérzettel megáldott nő végig vonszolja a férjét meg a lányát a fél országon, valahányszor veszélyt szimatol. Márpedig veszély mindig van: a 20. század viszontagságos eseményei elől rendre tovább kell állniuk. Át kell vészelni két világháborút, 1956-ot és még sok minden mást. De mindez nem rontja a kedvüket, mindegy, hová veti őket a sors, a Partiumtól Budapesten át az Isten háta mögé. Hurcolkodnak át az életen, egymásnak vetett háttal, önfeledten.

Tárkány Művek

Tárkány Művek

Időpont: 2016. július 15. (péntek) 18.00 óra
Helyszín: Hidegség, Toronhegyi Pajta udvara
Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1.260 Ft)

„Amit játszunk, az nem népzene. Népzenei ihletésűnek inkább nevezhető, használunk ugyanis a jazz mellett népzenei elemeket és témákat. Annyit érdemes még tudni a jazzről és a népzenéről, hogy nehezen átjárhatók ezek a stílusok. Sok helyen nem illeszkednek: például ritmikában, dallamvezetésben, zenei szerkezetben. Nehéz úgy összecsiszolni hogy valami értelmes egész jöjjön ki.”
(zene.hu – Tárkány-Kovács Bálint)

„Egy olyan népzenén alapuló banda bontotta ki szárnyait, ami bár képzett népzenészekből áll, nem a megszokott hagyományőrzésre tett fel minden lapot, hanem kialakított egy olyan széles merítésű önálló hangot, amelyben a magyar dalkultúra százéves hagyományának esszenciája öltött testet. Ez persze veszélyes terep, nagy a kilengés veszélye és az aránytévesztés réme, de nem ez történt, ahogy mondani szokás, tizenkilencre lapot húztak – és nyertek!”
(langologitarok.blog.hu)

Legismertebb dalaik: Úgy szeretlek, Krumpli boogie, Sok születés napokat, Csiririp, Semmi sem hasonlít hozzád, Nehéz nap véget ér, Nyisd ki babám, Hess páva, Nincs a világon

Közreműködnek:
Tárkány-Kovács Bálint (cimbalom)
Kész Petra (ének)
Szegő Dávid (dob)
Móser Ádám (harmonika)
Bazsinka Mihály (szaxofon)
Arday Dániel (nagybőgő)

Supernem

Supernem

Időpont: 2016. július 15. (péntek) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1.260 Ft)

„Nem feltaláljuk a zenét, hanem műveljük. Igazából minden zenekarnak, aki ezt komolyan műveli idővel lesz egy hangzása és szerintem az a legfontosabb, hogy ha megszólal egy zene, akkor azonnal tudod, hogy ez melyik zenekar.”
(rockbook.hu – Supernem interjú)

„Mi nem vagyunk egy elvont zenekar, nagyon odafigyelünk arra, hogy ne közhelyekről énekeljünk, legyen tartalma a szövegeinknek, igaz legyen, saját életünkből, a körülöttünk lévő világból merítünk, amit az emberek észre is vesznek. Mi erre mindig figyeltünk, figyelni is fogunk.”
(hotstyle.hu – interjú Papp Szabolccsal)

A Supernem egy energikus rock and roll zenekar, amely pár év leforgása alatt a hazai koncertszíntér egyik legnépszerűbb, a fiatalokat leginkább megszólítani tudó zenekarává s egyúttal a honi klubok és fesztiválok állandó és megkerülhetetlen szereplőjévé vált. A zenekar munkássága során bebizonyította, hogy képes arra, amit a modern könnyűzenétől joggal elvárhatunk, ne csak szóljon hozzánk, de meg is tudjon szólítani úgy, hogy közben ne csak a lábunk járjon, de a lelkünk is beleremegjen.

Legismertebb dalaik: K-k-kétszer, Generáció, Tudományos-fantasztikus pop, Az igazi rocksztár, Azvilág, Hova megy, ki?, Reggelig táncolni egy rossz cipőben, Van valaki a szekrényben, Enyém, tied, Zsebre dugott kézzel, A másik arc

Közreműködnek:
Papp Szabolcs (ének, basszusgitár)
Pulis Tibor (gitár, vokál)
Mózsik Imre (dob)
Kubányi Bálint (billentyűs hangszerek)

Dialogue Duo teakoncertje – Bécsi emlék

Dialogue Duo teakoncertje – Bécsi emlék

Időpont: 2016. július 16. (szombat) 16.00 óra
Helyszín: Fertőd, Esterházy-kastély, Pálmaház
Belépő: 2000 Ft

A 18-19. század fordulójának két legfontosabb “klasszikus gitár-városa” Párizs és Bécs volt. Nem véletlen, hogy a legnagyobb itáliai gitáros szerző, Mauro Giuliani is ez utóbbi helyen alapozta meg hírnevét. A császárváros gitárosainak vezetőjeként a legnagyobb művészekkel, Hummellel, Moscheles-szel és Maysederrel játszott együtt, de részt vett a zenetörténet egyik nagy eseményén is: Beethoven 7. szimfóniájának bemutatóján a csellószólamot erősítette.

Műsoron:
„Souvenir de Vienne”
J. Haydn: D-dúr szonáta No.50 Hob. XVI:37 (Győri N. átirata)
M. Giuliani: Grand duo Concertant Op.85
W. A. Mozart: Esz-dúr szonáta KV 282/189g

Közreműködik:
Győri Noémi (fuvola)
Koltai Katalin (gitár)

Jegyvásárlás kizárólag a www.jegymester.hu weboldalakon, vagy személyesen a fertődi Esterházy-kastély recepcióján. A Tízforrás Fesztivál bérlettel rendelkezők térítésmentesen vehetnek részt a koncerten. Ennek feltétele, hogy a kastély recepcióján átvegyék a külön erre az alkalomra készített tiszteletjegyüket. Mivel a helyek korlátozottak, célszerű előzetesen jelentkezni a marketing@eszterhaza.hu e-mail címen.

Iszkiri

Iszkiri

Időpont: 2016. július 16. (szombat) 17.00 óra ELMARAD!!!
Helyszín: Hegykő, Széchenyi Ödön park
Belépő: ingyenes.

„Elég sokat változott a világ, de a gyerekdalok nem nagyon. Nagyon fontosnak tartom a népdalokat, de nem árt, ha szólnak dalok arról a világról is, amelyben a gyerekek élnek. A gyerekzenén belül a pörgős, bulizós vonalat képviseljük.”
(mno.hu – beszélgetés Baraczka Gergővel)

A zenekar saját dalok tekintetében igen termékeny. Koncertjeiken nagy sikerrel adják elő szerzeményeiket, de természetesen emellett felcsendülnek a legnépszerűbb magyar gyerekdalok is.

Legismertebb dalaik: Jön a mamut!, Autót vezet a manó, Apa-dal, Éljen a szülinapos!, Lekváros bukta

Közreműködnek:
Baraczka Gergő – (gitár, ének)
Dombi Ádám – (basszusgitár, ének)
Csikós Péter – (banjo, gitár, ének)

Budapesti Vonósok és Dobozy Borbála koncertje - Testvérpárok

Budapesti Vonósok és Dobozy Borbála koncertje – Testvérpárok

Időpont: 2016. július 16. (szombat) 19.00 óra
Helyszín: Fertőd, Esterházy-kastély, Marionettszínház
Belépő: 4000 Ft

A nagy Johann Sebastian első házasságából született két zeneszerző fiú, Carl Philipp Emanuel és Wilhelm Friedemann is működésének helyéről kapta “ragadványnevét”, s lett az előbbi a “berlini”, vagy “hamburgi”, míg az utóbbi a “hallei” Bach. A kettejük közti távolság nemcsak kilométerben, hanem zeneileg is mérhető: Wilhelm Friedemann a barokk hagyományok követője volt, míg Carl Philipp inkább meghökkentette a közönséget excentrikus muzsikájával. A Haydn-testvérek sokkal jobban “hasonlítottak” egymásra: nem véletlen, hogy az Esterházy-család több tagja szívesen látta volna mindkettőjüket az udvari zenekarban.

Műsoron:
C. Ph. E. Bach: B-dúr szimfónia Wq.182/2
J. S. Bach: g-moll csembalóverseny BWV 1058
W. F. Bach: F-dúr szimfónia F.67
J. Haydn: G-dúr csembalóverseny Hob. XVIII:4
M. Haydn: G-dúr szimfónia MH 334

Jegyvásárlás kizárólag a www.jegymester.hu weboldalakon, vagy személyesen a fertődi Esterházy-kastély recepcióján. A Tízforrás Fesztivál bérlettel rendelkezők térítésmentesen vehetnek részt a koncerten. Ennek feltétele, hogy a kastély recepcióján átvegyék a külön erre az alkalomra készített tiszteletjegyüket. Mivel a helyek korlátozottak, célszerű előzetesen jelentkezni a marketing@eszterhaza.hu e-mail címen.

Carissimi Énekegyüttes

Carissimi Énekegyüttes

Időpont: 2016. július 16. (szombat) 19.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Szent István Plébániatemplom
Belépő: ingyenes

A CarissimI Énekegyüttes Sopronban élő hivatásos muzsikusokból alakult 2010-ben, abból a célból, hogy tagjai a reneszánsztól (Senfl) a kortárs zeneirodalomig (Szokolay) megszólaltathassák a többszólamú, bonyolult szerkezetű, akár két kórusra írt zenét. A tagok közt találhatunk énekművészeket, karvezetőket, zenetanárokat, billentyűs előadóművészeket, egyházzenész-kántorokat. Hangversenyeiken igyekeznek kevéssé ismert műveket közel hozni a közönséghez, népszerű alkotásokat újszerű köntösben bemutatni, sőt alkalomadtán különleges hangszeregyüttessé alakulni egyedi produkciókhoz. Az énekegyüttes rendszeresen fellép Sopronban és környékén, illetve Ausztriában is.

Közreműködik:
Gacs Zsuzsanna – szoprán
Pavelka Krisztina – alt
Kuzsner Péter – alt/tenor

On The Wall – Pink Floyd Tribute Band

On The Wall – Pink Floyd Tribute Band

Időpont: 2016. július 16. (szombat) 20.00 óra ELMARAD!!!
Helyszín: Hegykő, Széchenyi Ödön park
Belépő: ingyenes.

„Egyedül vagy párban, akik szeretnek téged, ott sétálnak a fal előtt. Kik kéz a kézben, kik barátaik körében, a széplelkek és művészek kiállnak érted. Ha mindenük neked adták, néhány otthagyja fogát, hiszen nem könnyű, a szíveddel széttörni egy nyomorult őrült falát.”
(Pink Floyd)

A Pink Floyd kétségkívül a leginspirálóbb és legmaradandóbb formációk egyike a rockzene történetében. 1964-es megalakulásuk óta időről-időre átitatják régi és új rajongóikat művészetük mélységével és előadásmódjuk utánozhatatlan igényességével. Nyomukba lépni lehetetlen, de nyomdokaikban járni, ezzel tisztelegve nagyságuk előtt kötelező. Legalább is az On The Wall Pink Floyd Tribute Band tagjai így vélekedtek akkor, amikor 2014-ben úgy határoztak, közös célt találnak rajongásuknak és együtt, élőben szólaltatják meg a legendáknak számító dallamokat a minél tökéletesebb hangzás reményében. A mosonmagyaróvári, soproni és győri zenészekből álló csapat minden tagja játszik egyéb zenekari formációkban is, sokan közülük hivatásuk révén kötődnek a zenéhez: zenetanárok, hangmérnökök, művelődésszervezők. Az együttes kétórás koncertjén a Pink Floyd zenei palettájának legismertebb és legnagyszerűbb darabjait idézi fel a kor hangzásának megfelelően, vizuális effektusok kíséretében.

Legismertebb dalok: Shine on you crazy diamond, Wish you were here, Time, Money, Comfortably numb, Hey You, Us and them…

A zenekar tagjai:
Takács András – (gitár, steel gitár, ének)
Zsenák Balázs – (ének)
Bojér-Varga Szilvia – (vokál)
Tomasits Kata – (vokál)
Boros Gergely – (gitár)
Boros Attila – (basszusgitár)
Hargitai Péter – (billentyűs hangszerek, ének)
Futó Gábor – (billenyűs hangszerek)
Kalmár Sándor – (szaxofon, billentyűs hangszerek)
Varga Bence – (ütőshangszerek)
Tóth Ferenc – (dob)

Generál

Generál

Időpont: 2016. július 17. (vasárnap) 20.00 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 4.000 Ft (elővételben 2.800 Ft)

„A zenészek nem nosztalgiázni jönnek össze, hanem a régi slágerek újra értelmezésével, újra hangszerelésével kívánják bemutatni, hogyan szólnak a híres nóták a huszonegyedik század elején.”
(blikk.hu)

„Közösen jutott eszünkbe az együtt zenélés, hogy mi lenne, ha csinálnánk egy nagy koncertet. Különböző felállásokban gondolkodtunk, végül ez a variáció kristályosodott ki. És ebbe a „stafétaváltozatba” már bevontuk a fiatalokat is.”
(Várkonyi Mátyás – blikk.hu)

„Emlékszem, annak idején a Generállal nagyon érdekes muzsikát játszottunk. Persze ez más lesz, mint anno, de ettől lesz különleges, érdekes. A mai fiatalok talán valamit megsejthetnek, megérezhetnek majd az egykor legendás banda varázsából, mint ahogy a velünk fellépő fiatal zenészkollégáink is remélhetőleg ráéreznek a Generál filingre.”
(Horváth Charlie – blikk.hu)

„Próbatétel is lesz az együtt muzsikálás. Annak idején nagyon kedvező, fiatalos korszaka volt az életemnek a Generálban zenélni. Szeretem a kihívásokat, ugyan a számok szövege ugyanaz, csak a mai eszünkkel, tapasztalatunkkal a hátunk mögött nyilván másképp fogalmazzuk meg a klasszikus nótákat.”
(Karácsony James – blikk.hu)

„Érdekes, hogy bár legutóbb az ezredforduló környékén játszottunk együtt most, amikor elkezdtünk próbálni, mégis olyan volt, mintha tegnap hagytuk volna abba. Szinte félszavakból is megértjük egymást, mindenki tudja, mi a dolga. S a reakciók is olyanok, mintha a régi idők kelnének életre.”
(Novai Gábor – index.hu)

Karácsony James, Horváth Charlie, Novai Gábor és Várkonyi Mátyás fél évszázaddal a legendás zenekar születése után ismét összeálltak egy kis örömzenélésre, a rajongók, a fanok, vagy csak egyszerűen a rockzene híveinek határtalan örömére. Akik annak idején, a kezdetekkor hallgatták őket, ma már nagypapák, nagymamák, s ma fiaikkal, lányaikkal és unokáikkal nosztalgiázhatnak. A koncerten a Generál legendás dalai elevenednek meg egy csodálatos, mai zenei világgal ötvözve, grandiózus többszólamú ének vokállal, az eredeti előadók és vendégeik (Marót Viki és Zentai Márk, a Mörk kísérőzenekar, és a Makrolead Vokál) tolmácsolásában. A hangzás és a színpadi látvány tehát színpompásnak ígérkezik, a hangulatról pedig majd a közönség gondoskodik. Így kerül szimbiózisba dal és előadó, zenekar és közönség, múlt s jelen.

Legismertebb dalaik: Fűrészdal, Csöngess be hozzám jó barát, Kövér a Nap, Kérdés, Messze szálljon, Piros bicikli, Sirály, Neked szól, Őrült álom, Szép dal, Talán Holnaptól, Törökméz, Szélkakas, Lopom a napot, Zenegép, Könnyű álmot hozzon az éj, Különös szilveszter, Lehajtott fejjel, Madár száll a szívemre, Ha ismerném

Közreműködnek:
Horváth Charlie (ének)
Karácsony János „James” (gitár, ének)
Novai Gábor (basszusgitár, ének)
Várkonyi Mátyás (billentyűsök, gitár, vokál)
Marót Viki (ének)
Zentai Márk (ének)
Ifj. Novai Gábor (keybord)
Szeifert Bálint (basszusgitár)
Szabó Dániel Ferenc (dob)
Várkonyi Zsófi (vokál)
Pető Zsófi (vokál)
Iványi Márti (vokál)
Ágoston Gini (vokál)

A túrákat a Fertő-Hanság Nemzeti Park szervezi. A részvétel feltétele az előzetes jelentkezés, legalább egy nappal a program előtt! Ezt megtehetik telefonon a 99-537-620-as számon, vagy írásban az info@fhnp.kvvm.hu e-mail-címen. Bizonytalan időjárási körülmények esetén a túra elmarad, erről időben értesítjük kedves vendégeinket! A programok részvételi díját a mindenkori túravezetés helyszínén a túra vezetőjénél lehet fizetni, készpénzben.

Kalandos túra a Hanságban

Kalandos túra a Hanságban

Időpont: 2016. július 08. (péntek) 9:00-13:00 óra
Időpont: 2016. július 13. (szerda) 9:00-13:00 óra
Időpont: 2016. július 15. (péntek) 9:00-13:00 óra
Találkozás: Öntésmajor, Hanság Élővilága Kiállítás

Részvételi díj: 3.000 Ft/fő, de min. 12.000 Ft/túra. Résztvevőszám maximum 7 fő. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Barangolás a hajdani vadvíz ország rejtett útjain. Hany Istók nyomán haladva a Hanság nehezen megközelíthető helyeinek élővilága tekinthető meg e túra során. Közlekedési eszköz – Land Rover Defender – biztosított.

Jelentkezés és információ:
Információs iroda és Ajándékbolt, Kócsagvár, Sarród
Tel.: +36-06/99-537-620
E-mail: fhnpiinfo@fhnp.kvvm.hu

Lovaskocsival Lászlómajorba

Lovaskocsival Lászlómajorba

Időpont: 2016. július 09. (szombat) 8:00 óra
Időpont: 2016. július 11. (hétfő) 13:00 óra
Időpont: 2016. július 13. (szerda) 8:00 óra – ez a túra ELMARAD!!!
Találkozás: Hegykő, Szabadtéri színpad
Részvételi díj: 3 300 Ft/fő, gyermekeknek: 1 900 Ft/fő

A „hosszú túra” Hegykőtől egészen Lászlómajorig, a Hanság-főcsatornáig vezet. Az érdeklődő rendhagyó lovaskocsis túrán ismerkedhet a Fertő-Hanság Nemzeti Park fokozottan védett területeivel. Lászlómajorban megcsodálhatja a régi háziállatfajtákat, leshet ürgét, majd madarászkodhat. A túra végén a résztvevők frissítő italt és pogácsát kapnak (3 dl almafröccs + 10 dkg pogácsa). A részvételi díj összegében a látogatóközpont belépődíja is szerepel.

Jelentkezés és információ:
Tislér Diána
Tel.: +36/702298483
E-mail: tislerdiana@gmail.com
www.facebook.com/fertotajtura

Kenutúra a nádasban

Kenutúra a nádasban

Időpont: 2016. július 9. (szombat) 9:00-12:00 óra
Időpont: 2016. július 9. (szombat) 13:30-16:00 óra
Időpont: 2016. július 12. (kedd) 9:00-12:00 óra
Időpont: 2016. július 12. (kedd) 13:30-16:00 óra
Időpont: 2016. július 14. (csütörtök) 9:00-12:00 óra
Időpont: 2016. július 14. (csütörtök) 13.30-16:00 óra
Időpont: 2016. július 16. (szombat) 9:00-12:00 óra
Időpont: 2016. július 16. (szombat) 13:30-16:00 óra
Találkozás: Balf és Fertőrákos között, a Csárdakapui-csatornánál (GPS: 47°40’41.95 N / 16°40’38.48 E)
Részvételi díj: 3.000 Ft/fő, 6-14 éves korig 1.500 Ft/fő. A program meghatározott résztvevőszámmal indul! Előzetes bejelentkezés szükséges!

A Fertő zegzugos csatornáinak és a nádasba záródott belső tavainak az élővilágát fedezzük fel a Vízi Rence Túraútvonalon haladó kenutúra alkalmával. A 3 órás program során a nádas mocsár vízi ösvényének érdekes mocsári növényeivel és a nádas rejtekében élő állatokkal találkozhatunk utunk során.

Jelentkezés és információ:
Információs iroda és Ajándékbolt, Kócsagvár, Sarród
Tel.: +36-06/99-537-620
E-mail: fhnpiinfo@fhnp.kvvm.hu

Madárles lovaskocsival

Madárles lovaskocsival

Időpont: 2016. július 09. (szombat) 18:00 óra
Találkozás: Hegykő, Szabadtéri színpad
Részvételi díj: 1 500 Ft/fő, gyermekeknek: 1 000Ft/fő

Hátrahagyva a világ zaját, az érdeklődő lovaskocsira ülve ismerkedhet a Fertő-táj múltjával és jelenével, a Vasfüggöny emlékhellyel, a természet csodás növény-és állatvilágával. A túrázók találkozhatnak a színpompás gyurgyalaggal, betekintést nyerve annak rejtélyes életébe.

Jelentkezés és információ:
Tislér Diána
Tel.: +36/702298483
E-mail: tislerdiana@gmail.com
www.facebook.com/fertotajtura

Naplementei kenutúra

Naplementei kenutúra

Időpont: 2016. július 10. (vasárnap) 18:00-21:00 óra
Időpont: 2016. július 11. (hétfő) 18:00-21:00 óra
Időpont: 2016. július 13. (szerda) 18:00-21:00 óra
Időpont: 2016. július 15. (péntek) 18:00-21:00 óra
Találkozás: Balf és Fertőrákos között, a Csárda csatornánál (GPS: 47°40’41.95 N / 16°40’38.48 E).
Részvételi díj: 3800 Ft/fő. A program meghatározott részvevőszámmal indul (min. 5 fő) és max. 8-9 fő vehet részt, súlytól függően.

A Naplementei kenutúrán a meleg nyári nap után, az alkonyatkor megélénkülő nádas élővilágát ismerhetjük meg a Fertő zegzugos csatornáin és belső tavain keresztül. A túrára kora este indulunk, hogy naplementei fényekbe gyönyörködhessünk Közép-Európa legnagyobb nádas élőhelyébe. Ezen túránkat kizárólag egy nagy kenuval (max. 8-9 fő) indítjuk, hogy az érdeklődőket a lehető legközelebb hozhassuk a természethez.

A túrát a Natura ÖKOTÚRÁK Kft. szervezi. A részvétel feltétele az előzetes jelentkezés, legalább egy nappal a program előtt! Ezt megtehetik telefonon, vagy írásban a Natura ÖKOTÚRÁK elérhetőségein. Bizonytalan időjárási körülmények esetén a túra elmarad, erről időben értesítjük kedves vendégeinket! A programok részvételi díját a túravezetés helyszínén a túra vezetőjénél lehet fizetni, készpénzben.

Jelentkezés és információ:
Natura ÖKOTÚRÁK Kft., Sopron, Várkerülret 24.
Tel.: +36-30/9866-488
E-mail: na-tura@na-tura.hu

Napfelkeltei kenutúra

Napfelkeltei kenutúra

Időpont: 2016. július 11. (hétfő) 4:30-8:00 óra
Időpont: 2016. július 15. (péntek) 4:30-8:00 óra
Találkozás: Balf és Fertőrákos között, a Csárda csatornánál (GPS: 47°40’41.95 N / 16°40’38.48 E).
Részvételi díj: 4500,- Ft/fő. A program min. 5 fővel indul és max. 8-9 fő vehet részt, súlytól függően.

A Napfelkeltei kenutúrán az ébredező nádas élővilágát ismerhetjük meg a Fertő zegzugos csatornáin és belső tavain keresztül. A túrára még sötétben indulunk, hogy a páratlan szépségű napfelkeltét a Fertő nádasából csodálhassuk meg. Ezen túránkat kizárólag egy nagy kenuval (max. 8-9 fő) indítjuk, hogy az érdeklődőket a lehető legközelebb hozhassuk a természethez.

A túrát a Natura ÖKOTÚRÁK Kft. szervezi. A részvétel feltétele az előzetes jelentkezés, legalább egy nappal a program előtt! Ezt megtehetik telefonon, vagy írásban a Natura ÖKOTÚRÁK elérhetőségein. Rossz, viharos időjárási körülmények esetén a túra elmarad, erről időben értesítjük kedves vendégeinket! A programok részvételi díját a túravezetés helyszínén a túra vezetőjénél lehet fizetni, készpénzben.

Jelentkezés és információ:
Natura ÖKOTÚRÁK Kft., Sopron, Várkerülret 24.
Tel.: +36-30/9866-488
E-mail: na-tura@na-tura.hu
www.na-tura.hu

Alkonyi túra a kastélyparkban és a Hársfasoron

Alkonyi túra a kastélyparkban és a Hársfasoron

Időpont: 2016. július 11. (hétfő) 20.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Hársfa sor bejárata
Belépő: ingyenes. Előzetes bejelentkezés nem szükséges!

A résztvevők a Hársfasor és a Széchenyi kastély parkjának történelmével és természeti értékeivel ismerkedhetnek meg Huiber Edit történész vezetésével.

Információ:
Huiber Edit történész
Tel.: +36-06/30-484-52-94

Hajnal a Hársfasoron

Hajnal a Hársfasoron

Időpont: 2016. július 13. (szerda) 06.30 óra
Helyszín: Nagycenk, Hársfa sor bejárata
Belépő: ingyenes. Előzetes bejelentkezés nem szükséges!

A résztvevők a Hársfasor és a Széchenyi kastély parkjának történelmével és természeti értékeivel ismerkedhetnek meg Huiber Edit történész vezetésével.

Információ:
Huiber Edit történész
Tel.: +36-06/30-484-52-94

Denevérek éjszakája

Denevérek éjszakája

Időpont: 2016. július 13. (szerda) 21:30-23:30 óra
Találkozás: Hegykő, főtér (GPS:47°37’21.10 N / 16°47’45.85 E)
Részvételi díj: 1.500 Ft/fő, de minimum 8.000 Ft/túra, 6-14 éves korig 750 Ft. Előzetes bejelentkezés szükséges!

A programon az érdeklődők megismerkedhetnek a denevérek különleges világával, majd a terepi sétán betekinthetnek a modern akusztikai denevér-felismerés módszerébe.

Jelentkezés és információ:
Információs iroda és Ajándékbolt, Kócsagvár, Sarród
Tel.: +36-06/99-537-620
E-mail: tizforrastekergo@gmail.com

Szolár hajóval a Fertőn

Szolár hajóval a Fertőn

Időpont: 2016. július 09. (szombat) 9:00-10:00 óra
Időpont: 2016. július 12. (kedd) 9:00-10:00 óra
Időpont: 2016. július 14. (csütörtök) 9:00-10:00 óra
Időpont: 2016. július 16. (szombat) 9:00-10:00 óra
Találkozás: Hansági-főcsatorna, Fertő-széli zsilip, parkoló
Részvételi díj: 3.000 Ft/fő, de minimum 15.000 Ft/túra. Maximális résztvevőszám: 8 fő/hajó. Előzetes bejelentkezés szükséges!

A sajátos hangulatú program során a nádasok és öblözetek ébredő vadvilága ismerhető meg szakavatott vezetővel.

Jelentkezés és információ:
Információs iroda és Ajándékbolt, Kócsagvár, Sarród
Tel.: +36-06/99-537-620
E-mail: fhnpiinfo@fhnp.kvvm.hu

Tízforrás-tekergő

Tízforrás-tekergő

Időpont: 2016. július 10. (vasárnap) 9.00 óra
Találkozás: Hegykő, Szabadtéri színpad
Részvételi díj: 3.500 Ft/fő

A túra Fertőrákos irányába indul a nemrég átadott, Fertő tavat megkerülő kerékpárúton. Balf után csodálatos panoráma mellett, a szőlősorok között tekeregve érkezik a csoport a fertőrákosi öbölbe. Átkelés hajóval a Fertő keleti partjára, Illmitzre. Itt egy óra szabad program, strandolás! Tovább indulva látogatás az osztrák nemzeti park központjában. Az út innen madárparadicsomnak is nevezett, gazdag élővilággal tarkított területen, szikes tavak között kanyarogva folytatódik. Apetlon érintésével hazafelé fordulva Fertőújlaknál rövid pihenő következik. Néhány szelet zsíros kenyér elfogyasztása után a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén keresztül tekereg a csapat vissza, Hegykőre.

Útvonal: Hegykő – Fertőrákos hajókikötő – Illmitz – Fertőzug – Fertőújlak – Hegykő. Táv: 70km

Gyülekező 9.00 órakor Hegykőn, a Szabadtéri színpad mellett. Indulás 9.30-kor, érkezés kb. 18.00 órára.

A részvételi díj tartalmazza a túravezetést, a hajózást és strandolást, az osztrák nemzeti park központjának látogatását és frissítő vizet. A résztvevők az esti Lajkó Félix koncertre 50% kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet. Fertőújlakon zsíros kenyér is lesz, de további élelemről mindenki maga gondoskodjon!

Jelentkezés és információ:
A túrára előzetesen regisztrálni kell a fertotekergo.hu weboldalon. Iratkozzon fel a Facebook eseményre is: www.facebook.com/events/1381235895225530/

Fényes lepkék tánca

Fényes lepkék tánca

Időpont: 2016. július 13. (szerda) 21.30 óra
Találkozás: Főtér (GPS: 47°37’21.10 N / 16°47’45.85 E)
Részvételi díj: 1.500 Ft/fő, 6-14 éves korig 800 Ft/fő, de minimum 8.000 Ft/túra. Előzetes bejelentkezés szükséges!

A mesterséges fény (fénycsapda) vonzza az éjjeli lepkefajokat. Szín és formagazdagságuk érdekes. fotózásra készteti az embert.

Jelentkezés és információ:
Információs iroda és Ajándékbolt, Kócsagvár, Sarród
Tel.: +36-06/99-537-620
E-mail: fhnpiinfo@fhnp.kvvm.hu

Solymászbemutató

Solymászbemutató

Időpont: 2016. július 15. (péntek) 17.00 óra
Találkozás: Fertő-Hanság Nemzeti Park, Lászlómajor
Részvételi díj: 800 Ft/fő, gyermekeknek és nyugdíjasoknak 400 Ft/fő.

Lóki György “madarakkal táncoló” számos különböző fajú ragadozó madárral érkezik a nemzeti park Bemutató Majorságába. Az érdeklődők a repítés során megtapasztalhatják a madarak közelségének és reptének természetes varázsát.

Bővebb információ:
99/537-520, 99/371-692

Éjszakai séta a Hársfasoron

Éjszakai séta a Hársfasoron

Időpont: 2016. július 15. (péntek) 21.30 óra
Helyszín: Nagycenk, Hársfa sor bejárata
Belépő: ingyenes. Előzetes bejelentkezés nem szükséges!

A résztvevők a Hársfasor és a Széchenyi kastély parkjának történelmével és természeti értékeivel ismerkedhetnek meg Huiber Edit történész vezetésével.

Információ:
Huiber Edit történész
Tel.: +36-06/30-484-52-94

Baky Péter grafikus, festőművész kiállításának megnyitója – Fesztiválnyitó

Baky Péter grafikus, festőművész kiállításának megnyitója – Fesztiválnyitó

2016. július 8. (péntek) 18:00 óra
Hegykő, Tornácos Étterem és Panzió Borostyán-terme
Belépő: ingyenes.

„Ceruza, tus és színes krétarajzai sodró erejű varázslatos vonzásuk, érzékiségük mellett mindig tartalmaznak valamit, ami távolságot tart s kíváncsiságot kelt bennünk: vajon mi van a képben, amit még észre kellene vennünk, vagy éppen mi van a kép mögött? Lírai alkata, érzelemgazdag világszemlélete autonóm emberábrázolásokat eredményez. Egy groteszk, szatirikus, szürrealista, expresszivista világ az övé.”
(Angyal Mária, 1998)

„Baky Péter mindent tud a klasszikus rajzról, nagyszerűek és szinte anyagszerűen megfoghatóak figurái, de otthonos az absztrakt kompozícióban is. Rajzainak montázs szerkezete mutatja a mindig vágyott és szeretett filmművészet formanyelvének rendszeres használatát. Vibrálóan színes kavargóan vonalas krétarajzai, például a bohócok sorozata, mély öniróniát sugallnak.”
(Knox, 2005)

A kiállítás megnyitóján köszöntőt mond: Szigethi István polgármester.
A kiállítás a Horváth & Lukács Galéria szervezésében jött létre. Látogatható a fesztivál ideje alatt naponta 10:00-20:00 óra között.

Numizmatikai kiállítás megnyitója

Numizmatikai kiállítás megnyitója

2016. július 9. (szombat) 17:00 óra
Fertőhomok, Márk Vendégház
Belépő: ingyenes.

Az érem- és régi pénz gyűjteményt bemutató kiállítás látogatható a fesztivál ideje alatt naponta 17.00-19.00 óra között. A kiállítás Márk Attila gyűjtő szervezésében jött létre.

A Hegykői Művésztelep alkotásaiból összeállított kiállítás megnyitója

A Hegykői Művésztelep alkotásaiból összeállított kiállítás megnyitója

2016. július 9. (szombat) 18:00 óra
Fertőhomok, Tájház
Belépő: ingyenes.

Hegykőn, a János bácsi házában az Önkormányzat, és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete együttműködésében második alkalommal kerül megrendezésre 2016. június 30. és július 9. között az a művésztelep, amelyre – pályázati úton – Baky Péter, Éles Bulcsú, Gáspár Gyula, Várhelyi Tímea, Várhelyi Csilla, Tóth Pitya István festőművészek kaptak meghívást. A kiállítást a Hegykőn készült alkotásokból rendezzük meg.

A kiállítás látogatható a fesztivál ideje alatt naponta 10.00-12.00 és 13.00-18.00 óra között.

Völgyi János festőművész Visszanéztem félutamról című kiállításának megnyitója

Völgyi János festőművész „Visszanéztem félutamról” című kiállításának megnyitója

2016. július 10. (vasárnap) 18:00 óra
Hidegség, Toronhegyi Pajta
Belépő: ingyenes.

Közreműködik: Szigeti Karina (ének) és Strummer Márton (gitár)

„Az ég kékjében rongyos felhők lógnak, s az aranyló napsugárban madarak nyújtóznak.”
(Völgyi János – Tavaszi akvarell)

Völgyi János 1950-ben született Hidegségen. Művészettörténetet a soproni Széchenyi István Gimnáziumban tanult, ahol Szarka Árpád volt a tanára. Festményein mind a mai napig tetten érhető neves mestere és tanára hatása, ám mindez sajátos stílusával, látásmódjával keveredik. A romantikus gyermekkor és a Fertő-táj szeretete végigkíséri művészetét, ennek megfelelően festményein – melyek jellemzően olajfestmények és akvarellek – elsősorban a Fertő-part tájait ábrázolja. Kísérletező művész: a festményeken kívül ún. hegesztett szobrokat, reliefeket és objekteket is készít.

A kiállítás Grubits János faszobrász, pajtatulajdonos szervezésében jött létre. Látogatható a fesztivál ideje alatt naponta 17.00 és 20.00 óra között, illetőleg a +36-30/93-62-970 telefonszámon történő előzetesen bejelentés alapján 2016. augusztus 5-ig.

Magyar rocklegendák vándorkiállítás megnyitója

Magyar rocklegendák vándorkiállítás megnyitója

Időpont: 2016. július 11. (hétfő) 18.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Alkotóház
Belépő: ingyenes

1960-tól napjainkig 100 zenekarról gyűjtött össze érdekességeket Németh Nyiba Sándor költő, zeneszerző. A rendelkezésre álló fotók, tablók, hanganyagok alapján a magyar rock-történelem páratlan kiállítási anyaga kerül bemutatásra.

A kiállítást megnyitja: Csorba János polgármester. A megnyitón Németh Nyiba Sándor beszélgetőpartnerei lesznek Németh Oszkár (Fonográf – dob) és Csiga Sándor (P. BOX, Dinamit – szövegíró). A kiállítás a fesztivál ideje alatt ingyenesen látogatható.

XIII. Hársfa Fesztivál az Alkotóház udvarán

XIII. Hársfa Fesztivál az Alkotóház udvarán

Időpont: 2016. július 9. (szombat) 18.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Alkotóház
Belépő: ingyenes

Közreműködnek:
“Czenki” Hársfa Néptáncegyesület
Kövirózsa Kulturális Egyesület Sopronkövesd
Volkgruppe “Granicari” Nikits Ausztria
Lövői zenekar

A Hársfa Fesztivál a “Czenki” Hársfa Néptáncegyesület szervezésében immár több, mint egy évtizede az egyik legrangosabb kulturális esemény Nagycenken. A néptánccsoport 1996-ban alakult. Az utóbbi években sikerrel szerepeltek régiós fesztiválokon pl. Sárváron, Győrött, de határinkon túl, Európa számos országában (Ausztria, Hollandia, Olaszország, Lettország, Románia) népszerűsítették a magyar néptáncot. Repertoárjukban Magyarország tájegységeinek táncai szerepelnek. A táncokat betanítja és koreografálja: Szalay Katalin.

Kézműves foglalkozások

Kézműves foglalkozások

Időpont: 2016. július 11-15. (hétfő-péntek) 9:00-12:00 és 14:00-17:00 óra
Helyszín: Fertőhomok, Tájház
Belépő: ingyenes

A bemutatókat tartó kézműves mesteremberek a népművészet hangulatába és tárgykultúrájába vezetik be a látogatót. Megismertetik az egyszerű technikákat, leültetik és bevonják az érdeklődőt, aki így aktív részese lehet annak a folyamatnak, amelyre kíváncsi és képes.

A bemutatásra kerülő kézműves és népművészeti tevékenységek:
gyöngyfűzés, textilfestés, gyertyamártás, nemezelés, szövés, hangszerkészítés (síp nádból és vesszőből), vesszőfonás, csont- és szarufarágás, fafaragás, agyagmunkák, játékkészítés (vesszőből, sásból, gyékényből, csuhéból, stb.), íjászat (honfoglalás kori íj szerkezetének, használatának bemutatásával), népzene, néptánc. A tevékenységekbe bárki – legyen akár gyermek, vagy felnőtt -, bármikor bekapcsolódhat, akár csak egy órácskára is.

A programot a Fertő-Hanság Kulturális Életéért és Kézműves Hagyományaiért Alapítvány közreműködésével bonyolítjuk le.

Kertmozi - TITITÁ

Kertmozi – TITITÁ

Időpont: 2016. július 12. (kedd) 22.00 óra
Helyszín: Hegykő, Fenc-ház
Belépő: 1.000 Ft (elővételben 500 Ft)

„Egy fiatal srác igyekszik elnyerni a tanára elismerését egy zenesuliban, de közben majdnem beleroppan.”
(Soós Tamás)

Almási Tamás dokumentumfilmje egy szegénysorból kitörni próbáló roma fiúról (90 perc, 2015.). A filmet elkíséri a főszereplő Kuru Antal, aki a vetítést követően gitározik is a közönségnek.

A 18 éves Kuru Anti az ország egyik távoli szegletében, romatelepen él: szenvedélye a gitározás, és madarat lehetne vele fogatni, amikor kiderül, bekerült a Snétberger Zenei Tehetség Központ programjába, ahol hat hétig tanulhat, és ha utána beválogatják, még fel is léphet nagy közönség előtt. Azonban hamar kiderül, hogy hatalmas hátránya van a többiekkel szemben – még roma társaihoz képest is – hiszen teljesen képzetlen, nem ismeri a kottát sem, nem több generációs zenészcsaládból érkezik, nincs a rendszeres gyakorláshoz és a tanuláshoz szokva. Miközben társai laptop segítségével gyakorolnak, neki még mobiltelefonja sincsen – családja otthona pedig csak egy komfortszinttel jobb a putrinál. A csendes, széles mosolyú és lefegyverzően őszinte fiú történetét a Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, Almási Tamás örökíti meg, de a film sokat foglalkozik a zenei tehetségközpont más diákjaival is, és látjuk, mit vállalnak magukra az oktatók és maga az örökké nyúzottnak tűnő Snétberger Ferenc is.
(est.hu)

Rendező: Almási Tamás
Producer: Ugrin Julianna és Almási Tamás
Operatőr: Kékesi Attila
Vágó: Hargittai László
Hangmérnök: Balázs Gábor
Szereplők: Kuru Antal, Lakatos Ádám, Snétberger Ferenc, Siska Tamás

Latin est a Maria y los Chicos együttessel

Latin est a Maria y los Chicos együttessel

Időpont: 2016. július 13. (szerda) 19.00 óra ELMARAD!!!
Helyszín: Nagycenk, Alkotóház
Belépő: 1000 Ft (csak a helyszínen vásárolható)

Tűz és temperamentum – forró ritmusok és lelkes dallamok a “Maria y Los Chicos” (Mária és a fiúk) latin zenekarral. Latin-Amerikai ritmusokra táncolhatnak: salsa, cha-cha, cumbia, samba, rumba, bolero, merengue stb. A soproni zenekar 2014-ben alakult. Az alapítótagok, Szilágyi Mária énekes és Fülöp Adrián zongorista másfél évig a Kanári szigeteken éltek és nagyon beleszerettek a latin zene hangulatába. Minden vágyuk az volt, hogy Magyarországon megtalálják a legmegfelelőbb embereket egy latin zenekar alapításához, ami meg is történt. A jó hangulat és a tánc kötelező!

Közreműködnek:
Szilágyi Mária – ének
Fülöp Adrián – zongora/szintetizátor, ének
Mikó Gábor – gitár
Jancsó Miklós – basszusgitár
Varga Zoltán – ütőhangszerek
Angler Ákos – dob

Kertmozi – Anyám és más futóbolondok a családból

Kertmozi – Anyám és más futóbolondok a családból

Időpont: 2016. július 14. (csütörtök) 22.00 óra
Helyszín: Hegykő, Fenc-ház
Belépő: 1.000 Ft (elővételben 500 Ft)

Színes, magyar játékfilm, 108 perc, 2015.

Rendező: Fekete Ibolya, Forgatókönyvíró: Fekete Ibolya, Ooperatőr: Gózon Francisco, Jancsó Nyika, Jelmeztervező: Szakács Györgyi, Nene: Novák János, Producer: Garami Gábor, Társproducer: Dettre Gábor, Vágó: Szalai Károly, Pap Levente, Koproducer: Nicole Gerhards, Kalin Kalinov
Szereplők: Ónodi Eszter, Gáspár Tibor, Barkó György, Danuta, Szaflarska

A vetítést követően beszélgetés a film rendezőjével és forgatókönyv írójával, Fekete Ibolyával.

Négygenerációs történet, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi végig a szereplők sorsát. A főhősnő, Anya kilencvennégy évet él és huszonhétszer költözik életében. A viharos természetű és példás veszélyérzettel megáldott nő végig vonszolja a férjét meg a lányát a fél országon, valahányszor veszélyt szimatol. Márpedig veszély mindig van: a 20. század viszontagságos eseményei elől rendre tovább kell állniuk. Át kell vészelni két világháborút, 1956-ot és még sok minden mást. De mindez nem rontja a kedvüket, mindegy, hová veti őket a sors, a Partiumtól Budapesten át az Isten háta mögé. Hurcolkodnak át az életen, egymásnak vetett háttal, önfeledten.

Búza, búza, búza… Aratás a Sarródi Tájházban

Búza, búza, búza… Aratás a Sarródi Tájházban

Időpont: 2016. július 16. (szombat) 08.00 óra
Helyszín: Sarród, Tájház (Szeder u. 8.)
Belépő: ingyenes

Szeretettel várunk mindenkit, aki szeretne egy jó hangulatú, dolgos délelőttöt eltölteni velünk. Várjuk azt, aki tud kaszálni, markot szedni, kévét kötni, s azt is, aki nem tud, de szeretné megtanulni vagy csak kíváncsi egy nem is olyan régen letűnt világ fontos eseményére, az aratásra.

Díjlovagló verseny

Díjlovagló verseny

Időpont: 2016. július 16. (szombat) 09.00 óra
Időpont: 2016. július 17. (szombat) 09.00 óra
Helyszín: Hidegség, Ilona major
Belépő: ingyenes

A Széchenyi Ilonáról elnevezett major ma sportlovas és szabadidőközpontként működik, amely évente több alkalommal, nemzetközi díjlovas versenyek helyszíne. A Tízforrás Fesztivál programjai közé illesztett díjlovagló verseny részletes információi megtekinthetők a verseny honlapján: www.horvath-lukacs.hu/hidegsegiverseny.

Esterházy-Rózsaünnep

Esterházy-Rózsaünnep

Időpont: 2016. július 16. (szombat) 10.00 óra
Helyszín: Fertőd, Esterházy-kastély
Belépő: ingyenes

Idén nyáron is virágba borult a száz éves múlttal rendelkező Cziráky Margit Rózsakert. Ez alkalomból az érdeklődőket egész nap változatos programok várják a fertődi Esterházy-kastélyban és a Rózsakertben.

Cziráky Margit száz évvel ezelőtt azért telepítette a kertet, hogy kedvére gyönyörködhessen a rózsákban: ma már a fertődi Esterházy-kastély látogatói előtt is nyitva áll a színes-illatos liget kapuja. A 8700 rózsatőből álló kert a magyarországi fajták legteljesebb gyűjteménye. A Rózsakert nagyon hangulatos helyszínnek ígérkezik a szombati programokra a 220 méter hosszú, futórózsákkal befutatott, kereszt alakú lugassal, melynek közepén pagodaszerű pavilon található.

Az Esterházy-Rózsaünnep alkalmával a századfordulós Eszterháza, s a korabeli Rózsakert működésébe is belepillanthatnak a vendégek, melyről a kertben korabeli fotók vetítése gondoskodik. Az angolpark árnyékot adó fái alatt hűsítő rózsateával és rózsás süteménnyel várjuk a kedves látogatókat, akik hintóra ülve az angol- és a franciapark gyönyörűen felújított részeit járhatják be.

A kisebbek számára múzeumpedagógiai foglalkozásokkal készülnek a szervezők. A szakmabeliek örömére a kastély mögötti franciaparkban kertészeti gépbemutató lesz, ahol lehetőség nyílik a gépek kipróbálására.

Jegyvásárlás kizárólag a fertődi Esterházy-kastély recepcióján. A Tízforrás Fesztivál bérlettel rendelkezők térítésmentesen vehetnek részt a programon.

Az Esterházy-Rózsaünnepen a Budapesti Vonósok XXII. Haydn-fesztiváljának komolyzenei teakoncertje délután 16 órától várja vendégeit a Pálmaházban. Este 19 órakor a Marionettszínházban Dobozy Borbála csembalóművész lép fel a Budapesti Vonósok kíséretében. www.eszterhaza.hu

Kézműves vásár a Vidék Minősége jegyében

Kézműves vásár a Vidék Minősége jegyében

Időpont: 2016. július 16. (szombat) 14.00-22.00 óra ELMARAD!!!
Helyszín: Hegykő, Széchenyi Ödön park
Belépő: ingyenes

„A ma embere beéri az áruval. Régen a műtárgy volt a köznapi használati cikk, az emberek személyes viszonyban éltek a tárgyakkal, építményekkel, melyeket használtak és az ételekkel, melyeket fogyasztottak.”
(Márai Sándor)

A többszáz éve értéket teremtő kezek munkái mindennapjaink életminőségét határozzák meg. A Fertő-táj és az Alpokalja kézművesei, művészei, kisiparosai ápolják a régi hagyományokat, régi és új eljárások alapján egyaránt azért dolgoznak, hogy otthonainkba, közvetlen környezetünkbe a legautentikusabb használati és dísztárgyak kerülhessenek. A „Vidék Minősége Alpokalja-Fertő táj” védjegyet csak azok a kézműves vállalkozások, művészek, iparművészek nyerik el, akik élen járnak a környezettudatos gazdálkodás és feldolgozás terén, kiváló minőségű termékük van, egymással együttműködnek, helyben lakókat foglalkoztatnak, betartják az esélyegyenlőségi elveket, társadalmi és szociális felelősségvállalásuk segíti az Alpokalja-Fertő táj településeinek fejlődését.

Közreműködnek:
Évi Mézi Mézeskalács Csodák (Baráth Éva gyermek foglalkoztató műhelye), Paverapol Műhely (Várallai Veronika gyermek foglalkoztató műhelye), Dulicz Borászat (Dulicz Tamás), Fából Vaskarika Kézműves Műhely (Kelediné Mészáros Ágnes), Bőrüzlet (Horváth Péter), Lapetra Ékszerműhely (Schmaler Petra), Vilcsi Sajtműhely (Lendvai Viola), Kincsesház Hímzőműhely (Márton Kriszta), Szovi Kézműves Műhely (Szováti Szilvia), Tojásvarázs Kreatív Műhely (Mészárosné Gaál Mária), Réka Szappanműhely (Ölbei Kinga), Lady Praliné Édességműhely (Ráduly-Dobó Gabriella), Pánácz Tibor méhész, Svedics Tibor méhész, Zsirai Fogyatékos Otthon kézműves termékei (textil, kerámia, papír).

A színpadon 15.00 órától népzenei programok (Kajkavci, Hársfa néptáncegyüttes és osztrák együttesek részvételével), 17.00 órától az Iszkiri együttes gyermeknek szóló koncertje, 18.00 órától a Hegykői Tűzoltózenekar műsora, 20.00 órától az On The Wall – Pink Floyd Tribute Band koncertje.

A fesztivál belépődíjas előadásaira jegyek a helyszínen a kezdést megelőző fél órától-, továbbá elővételben az alábbi helyszíneken vásárolhatók.

2016. évi jegyárak

Koncert és előadás Jegyár helyszínen Jegyár elővételben Jegyelővétel max. időpontja
Fesztiválbérlet az összes koncertre: 14.000 Ft (ajándék Tízforrás pólóval!)
Budapest Jazz Orchestra 2.500 Ft 1.750 Ft 2016. július 7-ig
Csemer Boglárka – Boggie 1.800 Ft 1.260 Ft 2016. július 8-ig
Szent Efrém Férfikar 1.800 Ft 1.260 Ft 2016. július 9-ig
Lajkó Félix – Most jöttem 2.500 Ft 1.750 Ft 2016. július 9-ig
Tritonus Guitar Trio 1.000 Ft 700 Ft 2016. július 10-ig
Pál Utcai Fiúk 1.800 Ft 1.260 Ft 2016. július 10-ig
Kertmozi – TITITÁ 1.000 Ft 500 Ft 2016. július 11-ig
Szabó Balázs Bandája 2.500 Ft 1.750 Ft 2016. július 11-ig
Borbély Mihály & Orosz Zoltán 1.800 Ft 1.260 Ft 2016. július 12-ig
Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band 2.500 Ft 1.750 Ft 2016. július 13-ig
Kertmozi – Anyám és más futóbolondok a családból 1.000 Ft 500 Ft 2016. július 13-ig
Tárkány Művek 1.800 Ft 1.260 Ft 2016. július 14-ig
Supernem 1.800 Ft 1.260 Ft 2016. július 14-ig
Generál 4.000 Ft 2.800 Ft 2016. július 16-ig

Tízforrás Házikó

9437 Hegykő, Kossuth u. (Pizzéria mellett)
Nyitva 2016. június 30-tól, naponta 16:00-19:00 óráig.

Hegykő Község Önkormányzatának Hivatala

9437 Hegykő, Iskola u. 1.
Tel.: +36-99/540-005 Tel./Fax: +36-99/540-006
e-mail: hegyko@hegyko.hu
2016. június 30-tól, hétfőtől-csütörtökig 13:00-16:00 óráig, pénteken 10:00-13:30 óráig (július 1-én a hivatal zárva tart).

Igény esetén belépőjegyet postai úton ill. elektronikusan is tudunk küldeni, a vételár megfizetésének igazolása ellenében. A nézőtéri helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik!

Az elővételben történő jegyvásárlásra árkedvezményt biztosítunk. Az adott előadásra elővételben jegyet vásárolni a fenti táblázatban megjelölt napig lehet. A helyszínen kizárólag az adott előadásra lehet – teljes árú – jegyet vásárolni. A Szabadtéri színpad rendezvényei ideje alatt a 2. pénztárban lehetőség van elővételben jegyet vásárolni a következő programokra.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a belépődíjas programok kizárólag belépőjeggyel látogathatók. A belépőjegy váltási kötelezettség 14 éven felüli gyermekekre, nyugdíjasokra és felnőttekre egyaránt vonatkozik. 14 éves kor alatt az előadások ingyenesen látogathatók, azonban az adott előadás jellegére figyelemre kérjük, hogy a kisgyermekek viselkedésükkel ne zavarják a közönséget és a produkciót.

A belépőjegyet az előadás végéig kérjük megőrizni, azt az előadás helyszínén kérésre bármikor fel kell tudni mutatni. A 14 éven aluli gyermekek vitás esetben diákigazolvánnyal, személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolhatják életkorukat.

Az ökotúrák részvételi díját a helyszínen kell megfizetni, ezekre elővételi kedvezményt nem áll módunkban biztosítani, és ezekre a bérlet sem vonatkozik.

A kiállítás megnyitókon történő részvétel és a kiállítások látogatása ingyenes.

Tájékoztatjuk közönségünket, hogy a szabadtéri rendezvényhelyszínek közül Hegykőn a Szabadtéri színpadra tervezett előadások esős időben sem maradnak el, mivel a színpad fedett. Ilyen esetben kérjük, hozzanak magukkal esőkabátot!

Viharos időben, vagy egyéb szélsőséges időjárási körülmények esetén, vagy bármely okból, ha az előadás nem tartható meg, vagy azt a kezdést követő 20 percen belül meg kell szakítani, és 60 percen belül nem sikerül folytatni, a megvásárolt belépőjegyek vételárát – a jegy ellenében – visszatérítjük. Amennyiben az előadás megkezdődik és abból legalább 20 perc eltelt, de az előadás bármilyen okból nem folytatható, a belépőjegyek árát sajnos nem áll módunkban visszatéríteni.

Tavalyi (2015 évi) Tízforrás Fesztivál programját itt tekintheti meg
Tavalyielőtti (2014 évi) Tízforrás Fesztivál programját itt tekintheti meg

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!