Tízforrás Fesztivál 2017

2017. július 14-23.

Jegyárak 2017Elővásárlási kedvezménnyeltizforras_plakat_20170623_kivalasztottTíz napon át koncertek, előadások, képzőművészeti kiállítások, szabadtéri filmvetítések, kézműves foglalkozások, ökotúrák várják közönségüket a Fertő-táj legnépszerűbb fesztiválján! Hegykő mellett programokat szervezünk Fertőhomokon, Hidegségen, Nagycenken, Fertőszéplakon, és Sarródon. Fellép többek között a Szabó Balázs Bandája, Ferenczi György és az Első Pesti Rackák, a Sator Quartet, a Jónás Vera Experiment, Deák Bill Gyula, a Margaret Island, a Kiscsillag, Korpás Éva, a KFT, Pátkai Rozina, és Charlie.
Idén először, a belépőjegyek és a fesztiválbérlet kényelmesen, otthonról is megvásárolható elővételben, online módon, kedvezményes áron.

Fotók a fesztiválról Facebook oldalunkon…

Az élő videó az Ipcamlive.com nagyvonalú támogatásával valósult meg. Az élőkép ide kattintva érhető el.

A 2017-es Tízforrás Fesztivál fellépői, koncertjei:

Szabó Balázs Bandája

Szabó Balázs Bandája

Időpont: 2017. július 14. (péntek) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 2.500 Ft (elővételben 1.750 Ft) Megveszem online

A másik szobában senki van csöndet csinál,
elszökik a napfény, mászik a ház falán,
anyám a konyhában a boldogságot főzi,
apám a kertben felszállásra vár……
Akarok szaladni én is énekelni,
megállni mellette, bőszen integetni:
engem is vigyetek messze, kicsit pihenni!
De apám csak annyit szól: maradj csak, erre senki se jár.

(Apám a vadludakkal)
„Ez is valami csontok közül kifolyt muzsika, minden benne akar lenni, egész gyerekkorom: a zene, a tánc, a folk, a funky, a vér, a szív…”

A tavalyi vihar miatt félbeszakadt koncert mintegy folytatásaként, az idei Tízforrás, Szabó Balázs Bandájának koncertjével kezdődik.
Szabó Balázs igazi modern polihisztor: dalszerző-énekes, multiinstrumentalista zenész, bábszínész és mesemondó. A Suhancos zenekarból való távozása után 2009-től már saját bandája élén énekel, gitározik, hegedül és kavalozik.
A magyar népzene, a rock, a pop és a funk határvidékein mozgó Szabó Balázs Bandája eddig három nagysikerű lemezt jelentetett meg: a Megcsalogató és az Átjárók című dupla album után 2014-ben adták ki az Élet elvitelre című nagylemezüket, amely 2015-ben “Az év alternatív albuma” kategóriában Fonogram díjat kapott.

Közreműködnek:
Szabó Balázs – gitár, hegedű, ének, kaval
Harangozó Sebestyén – gitár, ének
Ölveti Mátyás – cselló, ének
Acsády Soma – basszusgitár
Ferencz László – dob

Kátai Zoltán énekmondó

Kátai Zoltán énekmondó

Időpont: 2017. július 15. (szombat) 19.00 óra
Helyszín: Hegykő, Fenc-ház
Belépő: 1.200 Ft (elővételben 840 Ft) Megveszem online

„Szerencsés vagyok, mert a kedvenc időtöltésem egyben foglalkozásom is: a históriás énekek és a reneszánsz magyar dal. Gitáron, kobzon, kontrán, lanton, fidulán magam tanultam, bár mindig akadtak segítő jóbarátok.”
(Kátai Zoltán)

Az előadáson a Magyar História című műsort hallgathatjuk, amelyen históriás énekek, dalok szólalnak meg a XVI-XVII. századból ismert (pl. Tinódi Lantos Sebestyén, Bornemisza Péter, Balassi Bálint, Wathay Ferenc, Szenczi Molnár Albert), és ismeretlen szerzőktől, történelmünk nagy alakjairól (Szent István, Szent László, Hunyadi János, Zrinyi Miklós, Báthory Gábor), és nagy eseményeiről (honfoglalás, török hódítás).

Közreműködnek:
Kátai Zoltán – ének, lant, figula koboz

Kuzsner Péter orgonakoncertje

Kuzsner Péter orgonakoncertje

Időpont: 2017. július 15. (szombat) 19.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Szent István Plébániatemplom
Belépő: ingyenes

Zenei tanulmányait Sopron zeneiskolájában kezdte, zongoristaként. Később az orgonával – és Baróti Istvánnal – való találkozás hatására döntött ez utóbbi hangszer mellett, első mestere éppen az esztergomi főszékesegyház orgonistája volt. A Bécsi Zenei és Előadóművészeti Egyetem hallgatójaként előbb Guido Mayer, majd Wolfgang Capek növendéke lett. Közben teológiai tanulmányokat folytatott Pápán, ezen keresztül elnyerve egy egyéves párizsi ösztöndíjat. Számos mesterkurzuson vett részt, a legkülönfélébb billentyűs hangszereken: Jean Guillou – St. Eustache, Párizs (orgona); Olivier Latry – Notre-Dame, Párizs (orgona); Ben van Oosten – Grote Kerk, Hága (orgona); Spányi Miklós (orgona, fortepiano, csembaló); Király Csaba (orgona, zongora); Malcolm Bilson (fortepiano); Jacques Ogg (fortepiano). Koncerttevékenységei közé tartozik az orgonahangversenyeken túl a zongora- és fortepiano-muzsika, valamint a vokális és a hangszeres kamarazene megszólaltatása is. Fellépett Magyarország számos városában, így többek közt Sopronban, Szombathelyen, Budapesten (Mátyás-templom, Zeneakadémia, Régi Zeneakadémia), továbbá Bécsben, Gouda-ban, Luxemburgban, Brüsszelben, Strasbourg-ban, Belfort-ban, Anger-ban, Párizsban. A Liszt Ferenc Társaság tagja; 2007 óta a Soproni Tagozat vezetője, a Társaság elnökségi tagja.
Közreműködik:
Lévai Tünde – orgona

Sator Quartet

Sator Quartet

Időpont: 2017. július 16. (vasárnap) 17.00 óra
Helyszín: Fertőszéplak, Mindenszentek templom
Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1.260 Ft) Megveszem online

„Heidl György ihletett muzsikája, az archaikus latin zsoltárszövegek, klasszikus- és kortárs jazz zenészek együttes játéka, Bognár Szilvia sallangmentes, szép terű éneke: a Sator egy eddig nagyon hiányzó színfolt a magyar palettán: mai szakrális zene.”
(Lovasi András)

Archaikus latin és magyar szövegek kortárs zenei értelmezésben: a Sator zenekar egy filozófus-zeneszerző és három magasan képzett klasszikus és jazz muzsikus együttműködése, egy népszerű népdalénekes állandó vendégszereplésével. Akusztikus zene, szakrális hagyomány: „jövő a múltban”. A koncerten latin nyelvű ókeresztény himnuszokra, archaikus magyar népi imádságok szövegére írt, kortárs dallamvilágú énekek hallhatók. A zenei nyelvet meghatározza a kiváló klasszikus- és dzsessz-muzsikusok játéka. A dalok között rövid magyarázatok teszik érthetővé a sokszor távolinak tűnő, ám ma is időszerű himnuszok és imádságok mély üzenetét.

Közreműködnek:
Bognár Szilvia – ének
Lovasi András – ének

Sator Quartet tagjai:
Gyermán Júlia – hegedű
Heidl György – gitár
Kovács Zoltán – nagybőgő
Szakács Viktória – cselló

Kiskalász Zenekar

Kiskalász Zenekar

Időpont: 2017. július 16. (vasárnap) 18.00 óra
Helyszín: Hegykő, Csipkeház
Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1.260 Ft) Megveszem online

Zenéjük színes, sokféle, a magyar népzenei motívumokon, a latin és cigány zenén keresztül az arab zenéig többféle zenei világgal ismerkedhetnek meg a gyerekek. Céljuk, megkönnyíteni a verstanulást a piciknek fülbemászó dallamokkal, fura ritmusokkal, illetve népszerűsíteni a gyerekek körében az „élő“ hangszeres zenét. A zenekar mára már a legtöbb hazai fesztiválon megfordul és igényes, közvetlen koncertjeikkel varázsolják el a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Közreműködnek:
Varga Bori – ének, furulyák, szaxofonok
Sántha Gábor – ének, gitár, basszusgitár, mandolin, doromb
Boros Attila – basszusgitár
Mogyoró Kornél – ütőhangszerek, csörgő-zörgők, steel drum

Ferenczi György és az Első Pesti Rackák

Ferenczi György és az Első Pesti Rackák

Időpont: 2017. július 16. (vasárnap) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1.260 Ft) Megveszem online

„Sok jó zene kis helyen is elfér − mondjuk egy szájharmonikában: Ferenczi György és a Rackajam értelmezésében Jimi Hendrix és Petőfi, a rhytm & blues és a magyar népzene, a Kaláka és Gershwin találkozása nem alkalmi kísérleti zene. A dalok és stílusok keveredése a szájharmonika-király harsány, szívből jövő előadásában a lehető legtermészetesebben hat. Mintha Petőfi eleve Appalache-hegységi népdalnak írta volt a Négyökrös szekér, vagy − talán a Pocsolyába léptem… előzményeként − keserédes blues-balladának a Nem ver meg engem az Isten strófáit.”
(dick17 – index.hu)

A világ egyik legjobb szájharmonikásaként kitüntetett zenész, a Rackajam együttessel 2005-től közösen játszik fúziós zenét, amelyben fontos szerepet tölt be a magyar népzene és világzene. A Rackajam együttes műsorában összeolvad a magyar kultúra, és a rock’n’roll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. A rendkívül energikus produkció mosolya bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban és humorban gazdag estét. Számos ponton utal a rock’n’roll forradalom, az amerikai zenei kultúra és a zenekar elképzelésének kapcsolatára.

Közreműködnek:
Ferenczi György – szájharmonika, hegedű, ének
Apáti Ádám – Wurlitzer zongora, basszusgitár, ének
Pintér Zsolt – mandolin, ének
Bizják Gábor – Wurlitzer zongora, kürt, ének
Jankó Miklós – cajon, ének

Jónás Vera Experiment

Jónás Vera Experiment

Időpont: 2017. július 17. (hétfő) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Csipkeház
Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1.260 Ft) Megveszem online

„Még kicsit fura szemmel néznek rá, de lassan jobb hozzászokni a gondolathoz, hogy most már a magyar zenei színtéren is van olyan női énekes-dalszerző, aki nem dívaként vagy szexuális tárgyként viselkedik, hanem a dalaival szerez rajongókat.”
(hvg.hu – Bicsérdi Ádám)

Jónás Vera énekes, dalszerző, gitáros, a hazai könnyűzene egyedi színfoltja – összehasonlíthatatlan zenéjével és karakterével mindig újat alkot. Személyes hangvételű dalai akusztikus alapokra épülnek, melyeket némi élő elektronikával fűszerez. 2011-ben alakított zenekarával, a Jónás Vera Experimenttel 2013-ban mutatták be első, GAME című albumukat, amellyel Japánba is eljutottak. A nemrég megjelent harapósabb hangvételű Tiger, Now! óriási lökést adhat nemcsak saját karrierjüknek, hanem az itthoni közegben még kissé távolságtartással kezelt stílusnak.

Közreműködnek:
Jónás Vera – ének, gitár, elektronika
Csizmás András – nagybőgő, basszusgitár
G. Szabó Hunor – dob, ütőhangszerek
Fenyvesi Márton – gitár

Szurgyi Gergely gitárkoncertje

Szurgyi Gergely gitárkoncertje

Időpont: 2017. július 18. (kedd) 18.00 óra
Helyszín: Hidegség, Szent András-templom
Belépő: 1.200 Ft (elővételben 840 Ft) Megveszem online

Szurgyi Gergely kilenc éves korában kezdett gitározni Rímes Zsolt növendékeként. Tanára javaslatára még az általános iskola utolsó évében felvételizett Roth Ede osztályába, az Egressy Béni Konzervatóriumba. Kilenc éven át volt Roth Ede tanítványa, egészen az idei év végéig, amikor a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán diplomát szerzett klasszikus gitár szakon, kiváló eredménnyel. Tanuló évei során rengeteget koncertezett és versenyzett úgy hazai, mind külföldi színtereken, ahol többször díjazták szóló és trió formációban is, négy alkalommal első helyezéssel. Szólójátéka mellett nagy hangsúlyt fektet a kamarazenélésre. A Tritonus Guitar Trio alapító tagja.

Műsor:
Michael Praetorius: 4 tánc
Mario Castelnuovo-Tedesco: Sonata omaggio a Boccherini
Johann Sebastian Bach: 3. csellószvit, BWV 1009
Mauro Giuliani: Sonata Brillante
Luigi Legnani: Capriccio Nr.9., Nr.2. Op.36.

Róth Márton orgonakoncertje

Róth Márton orgonakoncertje

Időpont: 2017. július 18. (kedd) 19.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Szent István Plébániatemplom
Belépő: ingyenes

Róth Márton (1973) zenei tanulmányait Kalocsán kezdte, majd Szegeden folytatta zongora és orgona szakokon. 1993-ban felvételt nyert a Bécsi Zeneakadémiára evangélikus egyházzene szakra. Tanárai: Dr. Hans Haselböck és Peter Planyavsky voltak. 2004 és 2007 között elvégezte az ének-zene szakot az Eszterházy Károly Főiskolán, Egerben. 1998 óta Sopronban él, ahol tanított a Berzsenyi Dániel Líceumban, a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskolában, valamint kántori és karvezetői szolgálatot végzett az evangélikus gyülekezetben. 2006 óta az evangélikus gyülekezet kántora Golsban. Több kórus (Gols, Mörbisch –Männergesangsverein „Frohsinn”, Zurndorf) vezetője. 2015 óta Oberschützenben az evangélikus gyülekezet egyházzenésze, valamint az ottani Kántorátus vezetője. Koncertezett Magyarországon, Ausztriában, Németországban és Olaszországban.

Deák Bill Gyula

Deák Bill Gyula

Időpont: 2017. július 18. (kedd) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 2.500 Ft (elővételben 1.750 Ft) Megveszem online

„A blues egy életforma, egy életérzés – magával ragad, és nem ereszt.”
(Deák Bill Gyula)

Gyakran „a magyar blueskirály” jelzővel illetik. 1984-ben a Budapest Sportcsarnokban Chuck Berryvel közösen lépett fel, aki így vélekedett róla: „Ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam”.

Külföldi dalok éneklésével kezdte pályafutását, majd később dzsesszénekesként lépett fel. A Hobo Blues Banddel eleinte a rock és a bluesmuzsika klasszikusait, Rolling Stones-, Doors-, Hendrix-, Cream-nótákat játszottak magyarul. Szerepelt a ’81-es Kopaszkutya című Szomjas György filmben, az István, a király című rockoperában és az Itt élned, halnod kell, a János vitéz, valamint a Jézus Krisztus szupersztár című musicalekben. 1983-ban kezdte szólópályáját Rossz vér című első szólólemezével, amit további albumok követtek.

Közreműködnek:
Deák Bill Gyula – ének
Nagy Dénes – gitár
Szabó Csaba – dob
Takács József – basszus gitár
Horvát Zsolt – zongora

Korpás Éva és zenekara

Korpás Éva és zenekara

Időpont: 2017. július 19. (szerda) 18.00 óra
Helyszín: Hidegség, papkert
Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1.260 Ft) Megveszem online

Korpás Éva 2015. decemberében megjelent Fecském című, felnőtteknek szóló világzenei lemezén a népdal áll a zeneszámok középpontjában. A dalok köré szőtt zene azonban teljesen más ízt ad az eredeti népdaloknak. Különböző stílusok fúziója: az akusztikus dzsessz, a folk, a kortárs klasszikus zene és a könnyűzene elemei ötvöződnek a lemez zenei világában. Az album címét a Fecském, fecském című népdal ihlette.

Korpás Éva 2013-ban A Legjobb Énekes népművészet kategóriában, Az Év Dala kategóriában, valamint a Ritka Magyar Folkband tagjaként kapta meg a Harmónia-Díjat, melyet a szlovákiai magyar zenészeknek ítélnek oda.

Közreműködnek:
Korpás Éva – ének
Sipos Dávid – szaxofonr
Madarász András – gitár, billentyűs hangszerek
Lelkes Tibor – nagybőgő
Varjú Attila – dob

Margaret Island

Margaret Island

Időpont: 2017. július 19. (szerda) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 2.500 Ft (elővételben 1.750 Ft) Megveszem online

„Tükör az ég,
belenevet a föld,
kikönyököl a szél,
figyeli az esőt,
minek ide kabát,
hiszen az ég
így is azúr.”

(Eső)

Néhány fiatal ül a margitszigeti platánok alatt és énekel meg zenél. Népdalok, tábortüzek repertoárja, napjaink akusztikus folk-pop slágerei, ami épp eszükbe jut. Aztán írni kezdenek, aztán stúdiózni, aztán koncertezni… És mindenki látja, hogy ez jó. És mindenki hallja is, hogy ez jó. Papírhajón Bolyongó, tiszta derű, elragadó akusztikus zene: ez a Margaret Island, az egyik legsikeresebb pályakezdő zenekar a hazai könnyűzenei palettán. A Margaret Island egyfajta misszióként tekint a folkos, a magyar népzenét több ponton is idéző stílus hazai népszerűsítésére. A fiatal csapat népszerűsége töretlenül ível felfelé, mára a legnagyobb hazai fesztiválok résztvevője.

Közreműködnek:
Lábas Viki – ének
Törőcsik Kristóf – basszusgitár
Füstös Bálint – gitár
Gerendás Dániel – dob
Koltay Kurszán – zongora
Verók Tamás – gitár

Vadász Attila orgonakoncertje

Vadász Attila orgonakoncertje

Időpont: 2016. július 20. (csütörtök) 19.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Szent István Plébániatemplom
Belépő: ingyenes

Gyermekkora óta foglalkozik zenével. A Pápai Református Kollégium Gimnáziumában érettségizett, majd középfokú zenei tanulmányait a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta orgona szakon, Alföldy-Boruss Csilla vezetésével. 2004-ben felvételt nyert a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának orgona szakára, ahol Dr. Karasszon Dezső irányításával diplomázott. Második diplomáját az Amszterdami Konzervatóriumban szerezte 2011-ben, a régizene-játszás egyik legjelentősebb mestere, Pieter van Dijk növendékeként. Számos magyarországi és külföldi mesterkurzus aktív résztvevője, valamint verseny díjazottja (Pontecagnano Faiano – Olaszország, 1. díj). Hazai koncertjei mellett számos európai országban adott már hangversenyt, így például Erdélyben, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Olaszországban, valamint Brazíliában. Jelenleg koncertező tevékenysége mellett a komáromi Egressy Béni Zeneiskola tanára.

Kiscsillag

Kiscsillag

Időpont: 2017. július 20. (csütörtök) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 2.500 Ft (elővételben 1.750 Ft) Megveszem online

„Mikor dalokat írok, mindig képeket, alakokat látok sürgölődni a dalok körül, de ezeket csak én látom.”
(Lovasi András)

A Kiscsillag zenekar, amely 2005-ös megalakulásakor hobbi garázszenekarként definiálta magát az akkor még aktív Kispál és a Borz árnyékában, mára Magyarország elsőszámú art-rock zenekarának tekinthető. A mindig gitáralapú, de számos eltérő stílusjegyet magába olvasztó dalok, a lendületes előadásmód, Lovasi emblematikus szövegvilága és a zenekar utolsó éveiben megjelenő többszólamú énektémák az egyik legkarakteresebb, legegyedibb hangú, bátran kísérletező, évről évre megújuló produkcióvá tették a Kiscsillagot.

Közreműködnek:
Lovasi András – ének, gitár
Leskovics Gábor – ének, gitár, billentyű
Erős Márton – basszusgitár
Bajkai Ferenc – dob

KFT

KFT

Időpont: 2017. július 21. (péntek) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 2.500 Ft (elővételben 1.750 Ft) Megveszem online

„A világ dolgaiért csak korlátozottan tudunk felelősséget vállalni.”
(Laár András)

Az 1981-ben alakult budapesti KFT zenekart egyéni, ironikus hangvétel és sok abszurd, szövegközpontú dal jellemzi. A kritika kezdettől fogva az újhullámhoz sorolta őket, de széles tömegeket megmozgató koncertjeikkel és országos slágereikkel túlnőttek az alternatív kereteken. A televíziós Táncdalfesztiválon óriási feltűnést keltettek a Bábu vagy újszerű zenei, szövegi megoldásaival és színházi, pantomimes elemeket is felvonultató színpadi munkájukkal. 1984-ben jelent meg az Afrika című dal, majd a Bál az Operában lemez, ezzel végérvényesen megerősítve pozíciójukat az alternatív zene és a rádióbarát slágerzene területén is. 1986-ban jelent meg negyedik lemezük a Siker, pénz, nők, csillogás, rajta a Balatoni nyár című slágerrel.

Közreműködnek:
Bornai Tibor – zongora, ének
Laár András – gitár, ének
II. Lengyelfi Miklós – basszusgitár, nagybőgő, ének
Márton András – dob, ének

Spiritus Együttes

Spiritus Együttes

Időpont: 2017. július 21. (péntek) 19.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Alkotóház
Belépő: ingyenes

Spiritus… Maga a szó többértelmű. A levegőtől, lélegzettől kezdve a léleken át addig a folyadékig mely a tüzet táplálja. A 2013 őszén alakult Spiritus Együttes a zenéjük, és annak mondandója által szeretné táplálni a lélek tüzét. Zenés-verses esteken, saját dalaikkal szólítják meg hallgatóságukat. Dalaikban élethelyzeteket, érzéseket, történeteket ábrázolnak, néhol népzenei motívumokat belecsempészve.

„Az, amit mi teszünk, szolgálat. Kellő alázat és áldozat szükséges hozzá. Adni magunkból nem könnyű dolog. Akkor és attól lesz igazán szép, ha belülről, őszintén, tiszta szívből jön. Tisztelnünk kell azokat, akiknek adni akarunk! Akkor is, ha csak egy ember jön el meghallgatni bennünk, vagy ha százezer. Akiknek adsz, a hangod, a mosolyod, a hangszeredből előcsalt dallamok, elfeledteti a hétköznapok gondjait, de akár elfeledtetheti az életen át cipelt kereszt súlyát, lehet, hogy csak egy percre, de lehet, hogy örökké. Soha nem tudhatod, elhozod-e számukra a napfényt, azt a boldogságot, amelyet rég nem éltek át. Leszel-e ezen az estén az örömük forrása. Egy könnycsepp a szemben, egy halvány mosoly az arcokon, hálával teli szemek, valahol ez a mi bérünk, ezért csináljuk, ez a Spiritus.”

Közreműködnek:
Horváth Bernadett – basszusgitár, ének
Horváth Imre László – gitár, ének
Kóródi Sándor – billentyűs hangszerek, ének
Németh Dorka – hegedű, ének
Radics Gyula – gitár, ének
Szabó Anna – gitár, furulya, ének
Zombó Petra – ütős hangszerek, ének

Fabula együttes

Fabula együttes

Időpont: 2017. július 22. (szombat) 10.30 óra
Helyszín: Hegykő, Széchenyi Ödön park
Belépő: ingyenes

„Örömmel hallgatom a Fabula együttes által megzenésített verseimet, úgy érzem, hogy a zene szépen megemeli azokat”
(Csukás István – Príma Primissima díjas író, költő)
Ezt a levelet Csukás István írta az együttesnek az egyik fellépésük után, amelyre a zenekar tagjai nagyon büszkék. Többek közt ezek a sorok indították el a zenekart azon az úton amelyen most járnak. Csukás István verseinek megzenésített formáival járják az országot és varázsolják el a nézőközönséget.

Közreműködnek:
Baranyai Julcsi- ének, vokál, mókamester
Góczen Roland – basszusgitár, ének, vokál
Kálló Kamill – billentyűs hangszerek, vokál, hangszerelő
Ifj. Kálló Kamill – gitárok, buzuki
Kellei Ferenc – dobok
Varga Jenő – gitárok, ének, tambura, zeneszerző
Örökös tag: Baranyai László-ének, gitárok, fúvós hangszerek, zeneszerző

Hegykői Tűzoltózenekar

Hegykői Tűzoltózenekar

Időpont: 2017. július 22. (szombat) 15.00 óra
Helyszín: Hegykő, Széchenyi Ödön park
Belépő: ingyenes

A vásározók a helyi rézfúvósok térzenéjét hallgathatják.

Vezényel: Kiss Vidor

Sopron Táncegyüttes és a Fajkusz banda

Sopron Táncegyüttes és a Fajkusz banda

Időpont: 2017. július 22. (szombat) 16.30 óra
Helyszín: Hegykő, Széchenyi Ödön park
Belépő: ingyenes

A táncegyüttes 2006-ban alakult a Pendelyes Táncegyüttes legidősebb tagjai kiválásával. Továbbra is a Soproni Pendelyes Kulturális egyesület tagjaként működik. Fő feladatuk a hagyományok ápolása a táncok és játékok színpadra állítása.
A Fajkusz Banda 2002-ben lett önálló zenekar, valamint állandó kísérőzenekara a soproni Pendelyes és Sopron Táncegyütteseknek. Fellépéseiken autentikus és feldolgozott magyar népzene, valamint folk-metál hallható. 

Közreműködnek:
Sopron táncegyüttes tagjai
Fajkusz Attila – hegedű, citera, tambura, ének
Erőss Sándor – harmónika
Szőke Gergely – brácsák, gitár, koboz, bugaria, szájharmónika
Szőke Ernő – bőgő, gardon, dob, ének

Pátkai Rozina

Pátkai Rozina

Időpont: 2017. július 22. (szombat) 20.00 óra
Helyszín: Hegykő, Csipkeház
Belépő: 1.800 Ft (elővételben 1.260 Ft) Megveszem online

„A hazai könnyűzenei életben többféle sztárság is létezik, azonban a jazz vokalista Pátkai Rozina egyértelműen nem a tehetségkutató versenyek zsűrijei által felmagasztalt és sztárnak kikiáltott „celebek” közé tartozik, hanem azok közé, akik az országhatáron túl is keresett előadók…”
(E-kultúra – Czékus Mihály)

Az olasz gyökerekkel rendelkező magyar énekesnő, Pátkai Rozina számos nemzetközi verseny díjazottja, elismeréseinek sorát jazz és Fringe fesztiválok színpadain gazdagította szerte a világban. Tavaly év végén jelent meg második albuma, a főként saját szerzeményekből álló Paraíso na Terra, amelynek dalait szintén a latin dallamok inspirálták, de már egy teljesen egyéni zenei világba vezetik el a hallgatót. Rozina zenéjében az ismert bossa novák mellett a saját dalok az autentikus brazil dallamvilágból kiindulva szakítanak a zárt formákkal. Nagyobb teret kapnak az improvizációk, amelyek körülölelik az olykor gyermekien egyszerű, máskor kiszámíthatatlanul bolyongó dalokat. Mindez portugálul, spanyolul és angolul, Bán Zsófia, Szabó Ádám, Garcia Lorca és Jane Tyson Clement szövegeivel, illetve verseivel.

Közreműködnek:
Pátkai Rozina – ének
Ávéd János – szaxofon
Oláh Szabolcs – gitár
Kiss Benedek – nagybőgő
Gyárfás Attila – dob

Charlie koncert

Charlie koncert

Időpont: 2017. július 23. (vasárnap) 19.30 óra
Helyszín: Hegykő, Szabadtéri színpad
Belépő: 3.500 Ft (elővételben 2.450 Ft) Megveszem online

… ami soul, az szól…

Charlie az a művész, akit valószínűleg minden hazai zeneszerető ember ismer. Zenész, a rock, a jazz, a blues, a soul és a funky jellegzetesen rekedt hangú előadóművésze, trombitás. Több formációban, rengeteg albummal és koncerttel a háta mögött olyan zenei pályafutást tudhat magáénak, amely szinte egyedülálló hazánkban. Többszörös EMeRTon-díjas művész, akinek munkásságát többek között Arany Zsiráf-díjjal, Liszt Ferenc-díjjal, 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével ismerték el. 2016-ban a Generál együttessel már fellépett Hegykőn, a Tízforrás Fesztiválon.

Közreműködnek:
Horváth Charlie – ének
Halász János – zongora
Lattman Béla – basszus gitár
László Attila – gitár
Csiszár Péter – szaxofon
Póta András – dob

A túrákat az adott programnál megjelölt szervezet/személy szervezi. A részvétel feltétele az előzetes jelentkezés, legalább egy nappal a program előtt, a megadott telefonszámon vagy e-mail címen. Bizonytalan időjárási körülmények esetén a túrák elmaradhatnak, erről a túraszervező időben értesíti a jelentkezőket! A programok részvételi díját a mindenkori túravezetés helyszínén a túra vezetőjénél lehet fizetni, készpénzben.

Lovaskocsikázás madárlessel

Lovaskocsikázás madárlessel

Időpont: 2017. július 14. (péntek) 10:00-12:00 óra
Időpont: 2017. július 15. (szombat) 18:00-20:00 óra
Időpont: 2017. július 21. (péntek) 18:00-20:00 óra
Időpont: 2017. július 22. (szombat) 10:00-12:00 óra
Találkozás: Hegykő, Termálfürdő parkoló
Részvételi díj: 2 200 Ft/fő, 6-14 éves korig és nyugdíjasoknak 1 200 Ft, de minimum 17 600 Ft/túra.

Előzetes bejelentkezés szükséges! Kérjük, jelentkezésénél pontosan adja meg nevét és elérhetőségét!

Hátrahagyva a világ zaját, az érdeklődő lovaskocsira ülve ismerkedhet a Fertő-táj múltjával és jelenével, a Vasfüggöny emlékhellyel, a természet csodás növény- és állatvilágával. A résztvevők találkozhatnak a színpompás gyurgyalaggal, betekintést nyerve annak rejtélyes életébe.

Jelentkezés és információ:
Tislér Diána
Tel.: +36/70/229-84-83
E-mail: tislerdiana@gmail.com
www.fertotajtura.hu

Madárles naplementében az osztrák Fertőzug szikes tavainál

Madárles naplementében az osztrák Fertőzug szikes tavainál

Időpont: 2017. július 14. (péntek) 18:00 óra
Időpont: 2017. július 22. (szombat) 18:00 óra
Találkozás: Pamhagen, Határátkelő
Részvételi díj: 3 000 Ft/fő, 6-14 éves korig és nyugdíjasoknak 1 800 Ft/fő (a túra akár már két fő résztvevőtől is indul, minimum díj 6 000 Ft/túra).

Előzetes bejelentkezés szükséges! Kérjük, jelentkezésénél pontosan adja meg nevét és elérhetőségét!

Az osztrák Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Parkban várjuk a napfelkeltét és ezzel együtt a madarak ébredését is. A madarakat nem zavarja az ember közelsége sem, hiszen már megszokták. Megfigyelhetjük a gulipán égbe kunkorodó csőrét, bíbic elegáns frakkját, illetve a gólyatöcs „nyakig érő lábait”. A program alkalmat ad arra, hogy jobban megismerhetjük a szomszédos osztrák nemzeti parkot, az első hivatalos egyéni magyar anyanyelvű túravezetője által.

Jelentkezés és információ:
Tislér Diána
Tel.: +36/70/229-84-83
E-mail: tislerdiana@gmail.com
www.fertotajtura.hu

Madárles pirkadatkor Mekszikópusztán

Madárles pirkadatkor Mekszikópusztán

Időpont: 2017. július 15. (péntek) 06:00-09:00 óra
Időpont: 2017. július 21. (péntek) 06:00-09:00 óra
Időpont: 2017. július 22. (szombat) 06:00-09:00 óra
Találkozás: Sarród, Kócsagvár (Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság)
Részvételi díj: 2 400 Ft/fő, 6-14 éves korig és nyugdíjasoknak 1 200 Ft (a túra akár már egy fő résztvevőtől is indul, minimum díj 2 400 Ft/túra).

Előzetes bejelentkezés szükséges! Kérjük, jelentkezésénél pontosan adja meg nevét és elérhetőségét!

“Aki korán kel, madarat lel!” Tapasztalatból mondjuk: megéri “kikászálódni” az ágyból korán reggel, mert tanúi lehetünk annak, miként ébredezik a természet! Kiváló minőségű KOWA-spektív és távcső segítségével betekinthetünk az itt fészkelő madarak életébe. Látunk gulipán illetve nyári lúd fiókákat, amint épp eltanulják szüleiktől, hogyan kell élelem után kutatni. Megtapasztaljuk, hogy a pusztaság nem is pusztaság, hanem teli van zsibongó élettel! A programot egy kisebb reggelivel zárjuk.

Jelentkezés és információ:
Tislér Diána
Tel.: +36/70/229-84-83
E-mail: tislerdiana@gmail.com
www.fertotajtura.hu

Tízforrás Tekergő 2017

Tízforrás Tekergő 2017

Időpont: 2017. július 15. (szomabt) 09:00 óra
Találkozás: Hegykő, Szabadtéri színpad
Részvételi díj: 3 500 Ft/fő

60 kilométer vezetett túra
Útvonal: Hegykő – Fertőrákos Mithrasz szentély – Ruszt – Fertőrákos kőfejtő – Hegykő.

Hegykőn találkozunk a Tízforrás Fesztivál szabadtéri színpadánál, majd Fertőhomok irányába indulunk a nemrég átadott Fertő tó kerülő kerékpárúton. Balf után csodálatos panoráma tárul elénk, szőlősorok között tekeregve érkezünk Fertőrákos római kori nevezetességéhez, a Mithrasz szentélyhez. Rövid pihenő után, Fertőmeggyes érintésével jutunk el a gólyák városának is nevezett Rusztra. Itt egy hosszabb pihenőt tartva, 1-1,5 órás szabad program keretében felfedezhetitek a várost, a csodálatos főteret a gólyákkal, esetleg egy rövid ebéd is beleférhet a hangulatos éttermek valamelyikében egy korty kiváló ruszti borral. Kellemes pihenőnk után indulunk vissza Fertőrákosra, ahol a kőfejtőben már vár minket a tárlatvezető, hogy segítségével járjuk végig a természeti, kőzettani és őslénytani értékeket bemutató kiállítást. A tárlatvezetés közben frissítővel és egy kis harapnivalóval kedveskedünk a túrán résztvevőknek. Fertőrákos után ismét a soproni borvidéken kanyarogva jutunk vissza Hegykőre a Tízforrás fesztiválra.

http://www.fertotekergo.hu/index.php
https://www.facebook.com/events/1594090823942766/?fref=ts

Lovaskocsikázás Lászlómajorba

Lovaskocsikázás Lászlómajorba

Időpont: 2017. július 16. (vasárnap) 09:00-14:00 óra
Időpont: 2017. július 23. (vasárnap) 09:00-14:00 óra
Találkozás: Hegykő, Termálfürdő parkoló
Részvételi díj: 3 500 Ft/fő, 6-14 éves korig és nyugdíjasoknak 1 500 Ft, de minimum 63 000 Ft/túra.

Előzetes bejelentkezés szükséges! Kérjük, jelentkezésénél pontosan adja meg nevét és elérhetőségét!

A lovaskocsi útja Hegykőtől egészen Lászlómajorig, a Hanság-főcsatornáig vezet. Az érdeklődő rendhagyó túrán ismerkedhet a Fertő-Hanság Nemzeti Park fokozottan védett területeivel, KOWA-spektív segítségével nézheti meg közelebbről a madarakat és a legelésző gulyákat. Láthatunk virágba borult réteket, legelésző szürkemarhákat, „szitáló” vércséket vagy akár sasokat is. Lászlómajorban régi magyar háziállatfajtákat és vízimadarakat csodálhatunk. A Bemutató Majorságban a résztvevők helyi termékekből kapnak frissítő italt és kóstolót.

Jelentkezés és információ:
Tislér Diána
Tel.: +36/70/229-84-83
E-mail: tislerdiana@gmail.com
www.fertotajtura.hu

Kenutúra a nádasban

Kenutúra a nádasban

Időpont: 2017. július 15. (szombat) 9:00-12:00 óra
Időpont: 2017. július 18. (kedd) 9:00-12:00 óra
Időpont: 2017. július 20. (csütörtök) 9:00-12:00 óra
Időpont: 2017. július 22. (szombat) 9:00-12:00 óra
Találkozás: Balf és Fertőrákos között, a Csárdakapui-csatornánál (GPS: 47°40’41.95 N / 16°40’38.48 E)
Részvételi díj: 3.000 Ft/fő, 6-14 éves korig 1.500 Ft/fő. A program meghatározott résztvevőszámmal indul! Előzetes bejelentkezés szükséges!

A Fertő zegzugos csatornáinak és a nádasba záródott belső tavainak az élővilágát fedezzük fel a Vízi Rence Túraútvonalon haladó kenutúra alkalmával. A 3 órás program során a nádas mocsár vízi ösvényének érdekes mocsári növényeivel és a nádas rejtekében élő állatokkal találkozhatunk utunk során.

Jelentkezés és információ:
Fertő-Hanság Nemzeti Park, Információs iroda és Ajándékbolt, Kócsagvár, Sarród
Tel.: +36-06/99-537-620
E-mail: info@fhnp.kvvm.hu

Szolár hajóval a Fertőn

Szolár hajóval a Fertőn

Időpont: 2017. július 15. (szombat) 9:00-10:30 óra
Időpont: 2017. július 18. (kedd) 15:00-16:30 óra
Időpont: 2017. július 18. (kedd) 18:00-19:30 óra
Időpont: 2017. július 20. (csütörtök) 15:00-16:30 óra
Időpont: 2017. július 20. (csütörtök) 18:00-19:30 óra
Időpont: 2017. július 22. (szombat) 9:00-10:30 óra
Találkozás: Hansági-főcsatorna parkolója (GPS: 47°40’42.01”N / 16°50’53.45”E).
Részvételi díj: 3.000 Ft/fő, de minimum 12.000 Ft/túra. Maximális résztvevőszám: 8 fő/hajó. Előzetes bejelentkezés szükséges!

A sajátos hangulatú program során a nádasok és öblözetek ébredő vadvilága ismerhető meg szakavatott vezetővel.

Jelentkezés és információ:
Fertő-Hanság Nemzeti Park, Információs iroda és Ajándékbolt, Kócsagvár, Sarród
Tel.: +36-06/99-537-620
E-mail: info@fhnp.kvvm.hu

Éjszakai séta a kastélyparkban és a Hársfasoron

Éjszakai séta a kastélyparkban és a Hársfasoron

Időpont: 2017. július 16. (vasárnap) 21.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Hársfa sor bejárata
Belépő: ingyenes. Előzetes bejelentkezés nem szükséges!

A résztvevők a Hársfasor és a Széchenyi kastély parkjának történelmével és természeti értékeivel ismerkedhetnek meg Huiber Edit történész vezetésével.

Információ:
Huiber Edit történész
Tel.: +36-06/30-484-52-94

Hajnal a Hársfasoron

Hajnal a Hársfasoron

Időpont: 2017. július 19. (szerda) 06.30 óra
Helyszín: Nagycenk, Hársfa sor bejárata
Belépő: ingyenes. Előzetes bejelentkezés nem szükséges!

A résztvevők a Hársfasor és a Széchenyi kastély parkjának történelmével és természeti értékeivel ismerkedhetnek meg Huiber Edit történész vezetésével.

Információ:
Huiber Edit történész
Tel.: +36-06/30-484-52-94

Hajnali madárles

Hajnali madárles

Időpont: 2017. július 19. (szerda) 06:00-07:30 óra
Időpont: 2017. július 21. (péntek) 06:00-07:30 óra
Találkozás: Hansági-főcsatorna parkolója (GPS: 47°40’42.01”N / 16°50’53.45”E).
Részvételi díj: 1 500 Ft/fő, de minimum 8 000 Ft/túra, 10 év alatti gyermek részére 800 Ft/fő. Előzetes bejelentkezés szükséges!

A Fertő szikes tavainál pihenő (ébredező) vízi madárvilágot figyelhetjük meg a kora reggeli órákban. A Fertő keleti oldalán húzódó sekély vízű tavak a helyi és a vonuló madárvilág jelentős pihenő, táplálkozó és fészkelő helyei. Ezt igazolja az itt eddig megfigyelt több, mint 300 madárfaj is.

Jelentkezés és információ:
Fertő-Hanság Nemzeti Park, Információs iroda és Ajándékbolt, Kócsagvár, Sarród
Tel.: +36-06/99-537-620
E-mail: info@fhnp.kvvm.hu

Alkonyi túra a Hársfasoron

Alkonyi túra a Hársfasoron

Időpont: 2017. július 21. (péntek) 20.30 óra
Helyszín: Nagycenk, Hársfa sor bejárata
Belépő: ingyenes. Előzetes bejelentkezés nem szükséges!

A résztvevők a Hársfasor és a Széchenyi kastély parkjának történelmével és természeti értékeivel ismerkedhetnek meg Huiber Edit történész vezetésével.

Információ:
Huiber Edit történész
Tel.: +36-06/30-484-52-94

Denevérek éjszakája

Denevérek éjszakája

Időpont: 2017. július 19. (szerda) 21:30 órától
Találkozás: Hegykő, főtér (templom előtt) (GPS: 47°37’21.10”N / 16°47’45.85”E).
Részvételi díj: 1 500 Ft/fő, de minimum 8 000 Ft/túra. 6-14 éves korig 800 Ft/fő. Előzetes bejelentkezés szükséges!

A programindító előadás során a denevérek különleges világával ismerkedünk meg, majd a terepi sétán a denevér-detektorozás módszerét próbáljuk ki.

Jelentkezés és információ:
Fertő-Hanság Nemzeti Park, Információs iroda és Ajándékbolt, Kócsagvár, Sarród
Tel.: +36-06/99-537-620
E-mail: info@fhnp.kvvm.hu

Fényes lepkék tánca

Fényes lepkék tánca

Időpont: 2017. július 22. (szombat) 21:30 órától
Találkozás: Hegykő, főtér (templom előtt) (GPS: 47°37’21.10”N / 16°47’45.85”E).
Részvételi díj: 1 500 Ft/fő, de minimum 8 000 Ft/túra. 6-14 éves korig 800 Ft/fő. Előzetes bejelentkezés szükséges!

A mesterséges fény (fénycsapda) vonzza az éjjeli lepkefajokat. Szín és formagazdagságuk érdekes, fotózásra készteti az embert.

Jelentkezés és információ:
Fertő-Hanság Nemzeti Park, Információs iroda és Ajándékbolt, Kócsagvár, Sarród
Tel.: +36-06/99-537-620
E-mail: info@fhnp.kvvm.hu

Orbán Attila képzőművész kiállítása

Orbán Attila képzőművész kiállítása

2017. július 14. (péntek) 18.00 óra
Hegykő, Tornácos Panzió
Belépő: ingyenes.

„Orbán Attila ellentéteket megfogalmazó, találkozási pontjaikat kereső szinkretikus szemléletű festő. A figurális kifejezést kezdettől kísérő geometria tiszta szépsége és az expresszionizmus érzelmi telítettsége, a kubizmus és a futurizmus számos eleme és problémaköre is tovább él festészetében. Az egyes elemek elkülöníthetők, de – s ebben határozható meg festészetének speciális jegye – mindegyik összetevő átveheti a másik ellenkező jellegű tulajdonságait. A festő hol közelíti egymáshoz a szétválasztó jegyeket, hol izolálja egyediségüket. Amit az egyik képen összekötött, a másikon szétválasztja a dinamikus kifejezést, vagy a szélesebb körű jelentés elérésére. Vagyis nincs szó konfrontációról, hanem egymást kiegészítő realitások egymásba játszó, bár fel nem cserélhető megragadásáról.”
(Gellér Katalin művészettörténész)

Mindegy, hogy egy szibériai barlangrajz, afrikai maszk vagy ausztrál “bark” szolgált ihletforrásul, Orbán egy totális kultikus-szakrális nyelv evidenciájában alkot. Pálcikaemberei, őslovai és rénszarvasai ama hagyomány örökösévé teszik őt, amit a Tahitin dolgozó Gauguin, az afrikai maszkoktól inspirált Picasso vagy az etnográfiai gyűjteményeket látogató szürrealisták óta a modernitás érdeklődésének köszönhetünk a primitív, törzsi művészet iránt. Az aboriginális festészet alapszíneit, a feketét, okkersárgát, vöröset és a „szent fehéret” előnyben részesítő festő 1982-92 között inkább szénnel, tussal, pasztellel dolgozott, akkor talált rá az expresszív hangulatú, ám a figurákat elemi geometrikus díszítőelemekkel fékező, gazdag faktúrájú akril-tempera festésmódra, amely máig jellemzi munkáit. 1998-tól technikai újításként vörösréz lemez alapra fest, amely véleménye szerint jobban megfelel az imaginárius térfogalom kitágításának.

A kiállítás megnyitóján köszöntőt mond: Szigethi István polgármester. A kiállítást megnyitja: Baky Péter grafikus, festőművész. A megnyitón közreműködik Orbán Bori énekesnő (a képzőművész lánya) és Pánczél Kristóf zongorista, akik Édith Piaf dalokat adnak elő. A kiállítás a Horváth & Lukács Galéria szervezésében jött létre. Látogatható a fesztivál ideje alatt naponta 10:00-20:00 óra között.

A Hegykői Művésztelep alkotásaiból összeállított kiállítás megnyitója

A Hegykői Művésztelep alkotásaiból összeállított kiállítás megnyitója

2017. július 15. (szombat) 17:00 óra
Fertőhomok, Tájház
Belépő: ingyenes.

Hegykőn, a János bácsi házában az Önkormányzat, és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete együttműködésében harmadik alkalommal kerül megrendezésre 2017. július 7. és 15. között az a művésztelep, amelyre Gáspár Gyula, Harsányi Zsuzsanna, Luzsicza Árpád Lajos és Várhelyi Tímea festőművészek; Tóth Pitya István grafikusművész, Baky Péter grafikus, festőművész, és Vanyur István szobrász, festőművész kapott meghívást.

A kiállítást a Hegykőn készült alkotásokból rendezzük meg.

A kiállítás látogatható a fesztivál ideje alatt naponta 10.00-12.00 és 13.00-18.00 óra között

Dedinszky Márta festőművész és Fülöpné Farkas Gyöngyi amatőr festő kiállításának megnyitója

Dedinszky Márta festőművész és Fülöpné Farkas Gyöngyi amatőr festő kiállításának megnyitója

2017. július 15. (szombat) 18.00 óra
Hidegség, Toronhegyi Pajta
Belépő: ingyenes.

Dedinszky Márta festőművész Vadvilág című festményeinek kiállítását megnyitja Dr. Ráczné Dr. Schneider Ildikó, nyugdíjas múzeum Igazgató.

Fülöpné Farkas Gyöngyi amatőr festő kiállítását megnyitja Magyarné Derszib Eti festőművész.

A kiállítások Grubits János faszobrász, pajtatulajdonos szervezésében jöttek létre. Látogathatók a fesztivál ideje alatt naponta 16.00 és 19.00 óra között, illetőleg a +36-30/543-49-25 telefonszámon történő előzetesen bejelentés alapján 2017. augusztus 5-ig.

Lélekpillangó – kiállítás-megnyitó az Alkotóházban

Lélekpillangó – kiállítás-megnyitó az Alkotóházban

2017. július 16. (vasárnap) 15.00 óra
Nagycenk, Alkotóház
Belépő: ingyenes.

Csikós László és Tekán János, az Alpokalja Szociális Központ Zsirai telephelye lakóinak festményeiből rendezett kiállítás megnyitója.

Közreműködnek a zsirai intézmény tánccsoportjának tagjai és Rózsa Irén (vers).

Látogatható a fesztivál ideje alatt naponta 17.00 és 20.00 óra között, továbbá az Alkotóházban tartott fesztiválprogramok alkalmával.

Aratás

Aratás

Időpont: 2017. július 15. (szombat) 08.00 óra
Helyszín: Sarród, Tájház (Szeder u. 8.)
Belépő: ingyenes

A gabona megérett. Újra elérkezett a paraszti munka csúcsa, legjobban várt eseménye: az aratás.

Szeretettel várunk mindenkit, aki szeretne egy jó hangulatú, dolgos, délelőttöt eltölteni velünk. Várjuk azt, aki tud kaszálni, markot szedni, kévét kötni, s azt is, aki nem tud, de szeretné megtanulni vagy csak kíváncsi egy nem is olyan régen letűnt világ fontos eseményére, az aratásra.

Részletes program:
08.00 óra gyülekező a Tájház udvarán
08.15 óra hagyományos kézi aratás bemutatása, kipróbálása a búzamezőn
11.00 óra aratókoszorú elkészítése és visszatérés a Tájházba
12.00 óra birkapörkölt ebéd

Információ:
Kemenár Katalin 0670/4568037
www.sarrodtajhaz.hu

Kertmozi – Testről és lélekről

Kertmozi – Testről és lélekről

Időpont: 2017. július 17. (hétfő) 22.00 óra
Helyszín: Hegykő, Fenc-ház
Belépő: 800 Ft (elővételben 560 Ft)

„Elképzelhetetlen, hogy Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje bárkit is hidegen hagyjon: annyira szépen felépített, gondosan véghezvitt, érzékeny film, hogy a Berlinale sajtóvetítésének közönsége egy emberként sóhajtozott, kuncogott és szurkolt érte, és a végén nagy megelégedéssel nyugtázta, hogy igenis van még miért élni és szeretni.”
(Gyárfás Dóra – origo.hu)

Színes, magyar játékfilm, 117 perc, 2017.
Rendező, forgatókönyvíró: Enyedi Ildikó
Operatőr: Herbai Máté
Vágó: Szalai Károly
Hang: Lukács Péter, Székely Tamás
Zene: Balázs Ádám
Díszlet: Láng Imola
Producer: Mécs Mónika, Muhi András, Mesterházy Ernő

Szereplők: Borbély Alexandra, Morcsányi Géza, Schneider Zoltán, Nagy Ervin, Tenki Réka, Bata Éva, Jordán Tamás, Békés Itala, Járó Zsuzsa, Mácsai Pál, Zrínyi Gál Vince, Nyakó Júlia

Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként. Örülnél neki? Vagy megijednél? Esetleg romantikusnak találnád? De mi van, ha te cseppet sem vagy romantikus alkat? Hogy nézel egy-egy gyengéd álom után másnap, éberen ennek az idegen embernek szemébe? És, mi van, ha az illető nem kifejezetten szimpatikus neked? Próbálnád megszeretni? Hogy lehet az, hogy éjjel, egymástól több kilométerre, magányos ágyatokban fekve egymáséi lehettek, de nappal, hús vér valótokban egymással szemben állva még egy vacak első randevút sem tudtok normálisan lebonyolítani? És mi van, ha a második találkozó is kínosan sikerül? A harmadik meg kifejezetten szégyenletes? Feladnád? És ha feladnád, kibírnád?

A Testről és lélekről elnyerte 2017-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve díját.

Kézműves foglalkozások

Kézműves foglalkozások

Időpont: 2017. július 17-21. (hétfő-péntek) 9:00-12:00 és 14:00-17:00 óra
Helyszín: Fertőhomok, Tájház
Belépő: ingyenes

A bemutatókat tartó kézműves mesteremberek a népművészet hangulatába és tárgykultúrájába vezetik be a látogatót. Megismertetik az egyszerű technikákat, leültetik és bevonják az érdeklődőt, aki így aktív részese lehet annak a folyamatnak, amelyre kíváncsi és képes.

A bemutatásra kerülő kézműves és népművészeti tevékenységek:
gyöngyfűzés, textilfestés, gyertyamártás, nemezelés, szövés, hangszerkészítés (síp nádból és vesszőből), vesszőfonás, csont- és szarufarágás, fafaragás, agyagmunkák, játékkészítés (vesszőből, sásból, gyékényből, csuhéból, stb.), íjászat (honfoglalás kori íj szerkezetének, használatának bemutatásával), népzene, néptánc. A tevékenységekbe bárki – legyen akár gyermek, vagy felnőtt -, bármikor bekapcsolódhat, akár csak egy órácskára is.

A programot a Fertő-Hanság Kulturális Életéért és Kézműves Hagyományaiért Alapítvány közreműködésével bonyolítjuk le.

Kertmozi – A martfűi rém

Kertmozi – A martfűi rém

Időpont: 2017. július 20. (csütörtök) 22.00 óra
Helyszín: Hegykő, Fenc-ház
Belépő: 800 Ft (elővételben 560 Ft)

„Ez egy többdimenziójú, összetett film, és éppen ez az összetettsége érdekelt. A történet nemcsak a nyomozásról szól, hanem az egész rendszerről, amelynek egyben kritikája is, hiszen egy embert ártatlanul ítéltek el. A film az első gyilkosságnál kezdődik és Kovács Péter elfogásáig tart. Vannak kreált helyszínek is a filmben, de például az öcsödi hidat valós helyszínként használhattuk, ugyanis azok még mindig ugyanúgy néznek ki, mint 60 évvel ezelőtt – mondta Sopsits Árpád, aki azt is elárulta, bár a történet brutális, nem kifejezetten véres a film, ugyanis nem horrort akart készíteni, hanem feszültségekkel teli, izgalmas thrillert.”
(Sopsits Árpád rendező)

Színes, magyar film (thriller), 100 perc, 2016.
Korhatár: 18 év
Rendező: Sopsits Árpád
Operatőr: Szabó Gábor
Vágó: Kovács Zoltán
Zeneszerző: Márk Moldvai
Producer: Tőzsér Attila
Jelmeztervező: Szakács Györgyi
Látványtervező: Dévényi Rita
Díszlettervező: Horváth Zsuzsa

Szereplő(k): Hajduk Károly, Trill Zsolt, Szamosi Zsófia, Bárnai Péter, Anger Zsolt, Balsai Mónika, Rea Izabella, Varga Zétény, Jászberényi Gábor, Rea Rebeka

Halálra ítéltek egy férfit egy fiatal nő brutális meggyilkolásáért Martfűn, 1957-ben. Hét évvel később azonban ismét egymást követik a megrázó halálesetek. A forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát. Egy országban, ahol nem léteznek sorozatgyilkosok, egyre több az áldozat. A kirendelt fiatal ügyésznek minden kitartására szükség lesz, ha le akarja leplezni a rettegő kisváros kíméletlen ragadozóját.

A martfűi rém összesen 9 kategóriában nyert díjat 2017-ben a Magyar Filmhéten.

A vetítést követően beszélgetés a Kovács Péter sorozatgyilkost (a filmben Bognár Pál) alakító Hajduk Károly színésszel.

Helyi piac és kézműves vásár a Vidék Minősége jegyében

Helyi piac és kézműves vásár a Vidék Minősége jegyében

Időpont: 2017. július 22. (szombat) 07.00-18.00 óra
Helyszín: Hegykő, Széchenyi Ödön park
Belépő: ingyenes

„A ma embere beéri az áruval. Régen a műtárgy volt a köznapi használati cikk, az emberek személyes viszonyban éltek a tárgyakkal, építményekkel, melyeket használtak és az ételekkel, melyeket fogyasztottak.”
(Márai Sándor).

A többszáz éve értéket teremtő kezek munkái mindennapjaink életminőségét határozzák meg. A Fertő-táj és az Alpokalja kézművesei, művészei, kisiparosai ápolják a régi hagyományokat, régi és új eljárások alapján egyaránt azért dolgoznak, hogy otthonainkba, közvetlen környezetünkbe a legautentikusabb használati és dísztárgyak kerülhessenek. A „Vidék Minősége Alpokalja-Fertő táj” védjegyet csak azok a kézműves vállalkozások, művészek, iparművészek nyerik el, akik élen járnak a környezettudatos gazdálkodás és feldolgozás terén, kiváló minőségű termékük van, egymással együttműködnek, helyben lakókat foglalkoztatnak, betartják az esélyegyenlőségi elveket, társadalmi és szociális felelősségvállalásuk segíti az Alpokalja-Fertő táj településeinek fejlődését.
A vásár ideje alatt a színpadon zenei programok:
10.30 óra – Fabula együttes gyermekműsora
15.00 óra – Hegykői Tűzoltózenekar
16.30 óra – Sopron Táncegyüttes és a Fajkusz Banda

XIV. Hársfa Fesztivál az Alkotóház udvarán

XIV. Hársfa Fesztivál az Alkotóház udvarán

Időpont: 2017. július 22. (szombat) 18.00 óra
Helyszín: Nagycenk, Alkotóház (eső esetén: Községháza díszterme)
Belépő: ingyenes

Közreműködnek:
“Czenki” Hársfa Néptáncegyesület
Kövirózsa Kulturális Egyesület Sopronkövesd
Káldi Napraforgók Egyesülete

A Hársfa Fesztivál a “Czenki” Hársfa Néptáncegyesület szervezésében immár több, mint egy évtizede az egyik legrangosabb kulturális esemény Nagycenken. A néptánccsoport 1996-ban alakult. Az utóbbi években sikerrel szerepeltek régiós fesztiválokon pl. Sárváron, Győrött, de határinkon túl, Európa számos országában (Ausztria, Hollandia, Olaszország, Lettország, Románia) népszerűsítették a magyar néptáncot. Repertoárjukban Magyarország tájegységeinek táncai szerepelnek. A táncokat betanítja és koreografálja: Szalay Katalin.

Tárlatvezetés az Esterházy-kastélyban

Tárlatvezetés az Esterházy-kastélyban

Időpont: 2017. július 14-23. 10.00-17.00 óra
Helyszín: Fertőd, Esterházy-kastély
Belépő: 2 000 Ft, Tízforrás látogatóknak: 1 000 Ft
Kedvezményes jegy (diák és nyugdíjas): 1 000 Ft, Tízforrás látogatóknak: 500 Ft
Családi jegy (két felnőtt és gyermekek): 4 000 Ft, Tízforrás látogatóknak: 2 000 Ft

A tárlatvezetés során az érdeklődő megtekintheti Az Esterházyak mesélő kincsei című kiállítást, a Nyári ebédlőt, a Sala Terrena-t, a Haydn-termet, az Apolló termet, a Kápolnát és a Cziráky Margit Rózsakertet. A vezetés időtartama kb. 1 óra.

A Tízforrás Fesztivál bármely programjára jeggyel vagy bérlettel rendelkezőknek a fertődi Esterházy-kastély 50 %-os kedvezményt biztosít a belépődíjból. A kedvezményeket a pénztárban a Tízforrás Fesztivál belépőjegy vagy karszalag felmutatásával kérhetik az érdeklődők.

Ipcamlive.com

A fesztivál belépődíjas előadásaira jegyek a helyszínen a kezdést megelőző fél órától-, továbbá elővételben az alábbi helyszíneken vásárolhatók.

2017. évi jegyárak

Koncert és előadás Jegyár helyszínen Jegyár elővételben
Fesztiválbérlet az összes koncertre és előadásra: 14.000 Ft Megveszem
Szabó Balázs Bandája 2.500 Ft 1.750 Ft Megveszem
Kátai Zoltán énekmondó 1.200 Ft 840 Ft Megveszem
Sator Quartet 1.800 Ft 1.260 Ft Megveszem
Kiskalász Zenekar 1.800 Ft 1.260 Ft Megveszem
Ferenczi György és a Rackajam 1.800 Ft 1.260 Ft Megveszem
Jónás Vera Experiment 1.800 Ft 1.260 Ft Megveszem
Szurgyi Gergely gitárkoncertje 1.200 Ft 840 Ft Megveszem
Deák Bill Gyula 2.500 Ft 1.750 Ft Megveszem
Korpás Éva 1.800 Ft 1.260 Ft Megveszem
Margaret Island 2.500 Ft 1.750 Ft Megveszem
Kiscsillag 2.500 Ft 1.750 Ft Megveszem
KFT 2.500 Ft 1.750 Ft Megveszem
Pátkai Rozina 1.800 Ft 1.260 Ft Megveszem
Charlie koncert 3.500 Ft 2.450 Ft Megveszem


A koncertekre, előadásokra elővételben belépőjegyet, továbbá fesztiválbérletet az idei évtől online is lehet vásárolni. Az online vásárlás felülete elérhető az adott program melletti „megveszem online” linkre kattintva, vagy a Jegyek és fesztiválbérlet menüből.

Jegyek elővételben Hegykő Község Önkormányzata Hivatalában, hétfőtől-csütörtökig naponta 13.00 és 16.00 óra, pénteken 10.00 és 13.00 óra között, továbbá a Tízforrás Házikóban hétfőtől-péntekig 16.00 és 19.00 óra, szombaton és vasárnap 9.00 és 12.00 óra, valamint 16.00 és 19.00 óra között is vásárolhatók.

Hegykő Község Önkormányzatának Hivatala

9437 Hegykő, Iskola u. 1.
Tel.: +36-99/540-005 Tel./Fax: +36-99/540-006
e-mail: rendezveny@hegyko.hu

Tízforrás Házikó

9437 Hegykő, Széchenyi Ödön park (pizzéria mellett)

Az elővételben történő jegyvásárlásra árkedvezményt biztosítunk. Az adott előadásra elővételben jegyet vásárolni a koncertet, előadást megelőző napig lehet. A helyszínen kizárólag az adott előadásra lehet – teljes árú – jegyet vásárolni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a belépődíjas programok kizárólag belépőjeggyel látogathatók. A belépőjegy váltási kötelezettség 14 éven felüli gyermekekre, nyugdíjasokra és felnőttekre egyaránt vonatkozik. 14 éves kor alatt az előadások ingyenesen látogathatók, azonban az adott előadás jellegére figyelemre kérjük, hogy a kisgyermekek viselkedésükkel ne zavarják a közönséget és a produkciót.

A nézőtéri helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik!

A belépőjegyet az előadás végéig kérjük megőrizni, azt az előadás helyszínén kérésre bármikor fel kell tudni mutatni. A 14 éven aluli gyermekek vitás esetben diákigazolvánnyal, személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolhatják életkorukat.

A Tízforrás Fesztivál bármely programjára jeggyel vagy bérlettel rendelkezőknek a fertődi Esterházy-kastély – a fesztivál időtartama alatt – 50%-os kedvezményt biztosít a tárlatvezetés belépődíjából. A kedvezményeket a kastély pénztárában a Tízforrás Fesztivál belépőjegy vagy karszalag felmutatásával kérhetik az érdeklődők.

Az ökotúrák részvételi díját a helyszínen kell megfizetni, ezekre elővételi kedvezményt nem áll módunkban biztosítani, és ezekre a fesztiválbérlet sem vonatkozik.

A kiállítás megnyitókon történő részvétel és a kiállítások látogatása ingyenes.

Tájékoztatjuk közönségünket, hogy a szabadtéri rendezvényhelyszínek közül Hegykőn a Szabadtéri színpadra tervezett előadások esős időben sem maradnak el, mivel a színpad fedett. Ilyen esetben kérjük, hozzanak magukkal esőkabátot!

Viharos időben, vagy egyéb szélsőséges időjárási körülmények esetén, vagy bármely okból, ha az előadás nem tartható meg, vagy azt a kezdést követő 20 percen belül meg kell szakítani, és 60 percen belül nem sikerül folytatni, a megvásárolt belépőjegyek vételárát – a jegy ellenében – visszatérítjük. Amennyiben az előadás megkezdődik és abból legalább 20 perc eltelt, de az előadás bármilyen okból nem folytatható, a belépőjegyek árát nem áll módunkban visszatéríteni.

Tavalyi (2016 évi) Tízforrás Fesztivál programját itt tekintheti meg
Tavalyielőtti (2015 évi) Tízforrás Fesztivál programját itt tekintheti meg
A 2014 évi Tízforrás Fesztivál programját itt tekintheti meg

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!