Menü

Nagycenki Széchenyi-kastély

9485 Nagycenk, Kiscenki u. 7.Mutasd a térképen

A Nagycenki Széchenyi-kastély tipikus magyarországi főúri kastély, elsősorban leghíresebb lakója, a legnagyobb magyar Széchenyi István miatt keresik fel a látogatók. Magyarország nemzeti emlékhelyeként Széchenyi István életének és munkásságának állít méltó emléket.

A kastély és a legnagyobb magyar

1741-ben kezdte el építeni a Széchényi család, az elkövetkező száz évben szinte mindegyik generáció átépített valamit a kastélyon, míg Széchenyi István gróf idején nyerte el a ma is látható arculatát. A nem messze lévő Fertődi Esterházy-kastélyhoz képest szerény épület eredetileg barokk stílusban épült, majd a többszöri átépítés után egyre jobban klasszicizálódott.

A legnagyobb magyar élete jelentős részét itt élte le. Modern technikai újdonságokért rajongó Széchenyi Magyarországon elsőként vízöblítéses WC-t, gázvilágítást is kiépíttetett.

A Széchenyi István Emlékmúzeum

A kastély középső részben található a Széchenyi István Emlékmúzeum. Az emlékkiállítás a Széchenyi család történetét és a legnagyobb magyar életét és munkásságát mutatja be. A földszinti tárlaton megismerhetjük Széchenyi István életének jelentősebb állomásait, számos, érdekes, eredeti tárgyi emlékekkel fűszerezve. Az emeleten a gróf munkásságát tekinthetjük át, a Lánchíd építésétől a dunai hajózáson keresztül a lótenyésztésig. Extraként megnézhetjük még a nagyszabású ipar- és technikatörténeti kiállítást is. Érdemes a kastély keleti szárnyában lévő gyönyörű istállókba is bekukkantani.

Vendégségben Széchenyinél

A kastély nyugati szárnyában található a kastélyszálló és az étterem, ahol akár mi magunk is lehetünk vendégek. Ha szeretnénk, akkor elegáns, szinte kifogástalan helyen vacsoráztunk és szállhatunk meg.

Megosztás

Információk

Elérhetőség

Nyitvatartás

  • Egész évben
  • hétfő - zárva
  • kedd - 08:00-16:00
  • szerda - 08:00-16:00
  • csütörtök - 08:00-16:00
  • péntek - 08:00-16:00
  • szombat - 08:00-16:00
  • vasárnap - 08:00-16:00
Kapcsolat

További élmények

9 perc autóvalFertődi Esterházy-kastély

Fertődi Esterházy-kastély

Egész évben9431 Fertőd, Joseph Haydn u. 2.Kultúra Művészet Világörökség
33 perc autóvalGloriette-kilátó

Gloriette-kilátó

Egész évben9493 Fertőboz, Bozi magaslatMúlt Természet Világörökség
30 perc autóvalMithras-szentély

Mithras-szentély

április -
szeptember
9421 Fertőrákos, Meggyesi u. határátkelőKultúra Múlt Természet
23 perc autóvalPáneurópai Piknik Emlékhely és Látogatóközpont

Páneurópai Piknik Emlékhely és Látogatóközpont

Egész évben9421 Fertőrákos, Páneurópai Piknik EmlékhelyMúlt Természet Világháború
Összes élmény