Tízforrás Fesztivál 2012

Magashegyi UndergoundMagashegyi Undergound

2012. július 13. (péntek) 19.30 óra
Hegykő, Szabadtéri színpad

Belépő: 1 600,- Ft (elővételben: 1 120,- Ft)

Bocskor Bíborka – ének

Demeter Zoltán – basszusgitár

Fodor Máriusz – billentyű

Fűrész Gábor – gitár

Szalai Anesz – vokál

Toldi Miklós – dob

Az idei Tízforrás Fesztivál nyitónapjának fő attrakciójául a Magashegyi Underground együttest választottuk.

A zenekart Szeplős Váll című első slágere tette a 2007-es év egyik nagy felfedezettjévé. Bár valójában popzenekarként definiálják önmagukat, sok elemet az alternatív zenei formákból építenek magukba, folyamatosan keresik az új utakat. Az így kapott esszencia jellemzi az együttes sokszínűségét, nyitottságát, felszabadultságát.

A Szívtakarítással, Metróhuzattal fémjelzett lemezek zenei anyagát az egész ország megszerette, miközben a kísérletező kedvű zenekar több gerillaakcióval is meglepte a gyanútlan embereket irodákban, kávézókban, aluljárókban, fogaskerekűn…

2011-ben szimfonikus nagyzenekarral és kórussal fogalmazták meg az újraindulás 1000 napját a Művészetek Palotájában, aminek zenei anyagát a nagy sikerre való tekintettel immár lemez formájában haza is vihetjük.

Koncertjeiken felcsendülnek új, friss dalok is, a kihagyhatatlan régebbi zenék mellett.

helyi_termeloi_piacHelyi termelői piac

Hegykő, Széchenyi Ödön park
2012. július 14. (szombat) 07,00-12,00 óra
Belépő: nincs

A Széchenyi Ödön park kacskaringós, téglaburkolatú sétányait kofák és vásárlók népesítik be.

A helyi termelői piacon hegykői és környékbeli termelők, kézművesek kínálják portékájukat.

Ünnepi szentmise a Pannonischer Singkreis Szent Cecília közreműködésével Ünnepi szentmise a Pannonischer Singkreis Szent Cecília közreműködésével

2012. július 14. (szombat) 18.00 óra
Fertőszéplak, Mindenszentek-templom

Belépő: ingyenes

A kórust 2004 tavaszán alapította Tarcsay Iván Fertőszéplakon. Elnevezése nem véletlen. „Pannonischer Singkreis”(= Pannon Dalkör) arra utal, hogy a kórus tagjai a határon átívelő régióból származnak, „Szent Cecília” azt jelzi, hogy a fő cél az egyházi zene ápolása. Tíz kórustag nem tud magyarul, de rendszeresen jön a fertőszéplaki próbákra. Számukra természetes, hogy a magyarországi szentmiséken a magyar kórustagokkal együtt éneklik a magyar népénekeket. A magyar tagoknak szintén nem jelentenek problémát a német népénekek, ha német nyelvterületen szerepel a kórus. Megtisztelő számukra, hogy július 14-én Fertőszéplakon a Tízforrás Fesztivál programjához ünnepi szentmisével járulhatnak hozzá.
A szentmisén felhangzik
Missa brevis in F (Joseph Haydn, ú.n. “Jugendmesse”),
“Inter natos mulierum” (W.A.Mozart, KV 72),
“Jesus bleibet meine Freude” (J.S.Bach 147.kantátájából),
“Magnificat” (J.B.Sternkopf).

A népénekeknél örömmel várjuk a szentmisén résztvevők bekapcsolódását.

Musical-est Musical-est

2012. július 14. (szombat) 19.30 óra
Hegykő, Szabadtéri színpad

Belépő: ingyenes

A Hegykői Musical-szeminárium növendékeinek előadása “Tehetségkutatás” címmel

Tizenhetedik alkalommal kerül sor július 9. és 14. között Hegykőn arra a nemzetközi musical-szemináriumra, amelyen a bécsi zenei konzervatóriumba (Vienna Konservatorium) felvett diákok minden évben más műsorral készülnek. Munkájuk eredménye ez az előadás, amelyen a nagyközönség elé tárják produkciójukat. Az est során az utóbbi években íródott új musicalek betétdarabjaiból válogatnak.

Bikini Bikini

2012. július 15. (vasárnap) 19.30 óra
Hegykő, Szabadtéri színpad

Belépő: 2 400,- Ft (elővételben: 1 680,- Ft)

„Felkapok én is egy gondolatot,
Kihúzom vele valahogy ezt a napot.”

D. Nagy Lajos – ének

Németh Alajos – basszusgitár

Lukács Peta – gitár

Mihalik Viktor – dob

Makovics Dénes – saxofon

Bördén Szabolcs – billentyűs hangszerek

„Ezt a sort kezdem dúdolgatni {…}, s persze hogy eszembe jutnak a nyolcvanas évek, amikor gimnazistaként egy-egy rockdal mögé bújva lázadtunk, s még azt is megbocsájtottuk, hogy van benne szaxofon. Mert igen, lázadásnak hittük azt a percnyi bátorságot vagy micsodát, amikor buliból hazafelé efféléket ordít az ember. És a Bikini tudott ehhez iróniát, csipetnyi érzelmességet és szabadságnak tűnő többértelműséget adni. {…}

És akkor ennek van most harminc éve. {…} Jó, hogy a Bikini ma sem több egy dallamos, könnyen megjegyezhető rockzenét játszó csapatnál, melynek dalait dúdolni lehet és kell is, és akiknek már azért is hálásak lehetünk, hogy más „korszakalkotó” zenekarokkal ellentétben egy pillanatig sem váltak kínossá. Kihúztuk velük ezt a harminc évet. Ennél többet talán nem is mondhatunk. Tán csak annyit: megérte.” (Forrás: Papp Sándor Zsigmond – NOL)

Nikola Parov Quartet és Herczku ÁgnesNikola Parov Quartet és Herczku Ágnes

2012. július 16. (hétfő) 19.30 óra
Hegykő, Fenc-ház

Belépő: 1 600,- Ft (elővételben: 1 120,- Ft)

„Amikor azt gondolnánk, hogy nincs már zenei újdonság a nap alatt, akkor megjelenik Nikola Parov…” (Overall Magazine)

Herczku Ágnes– ének

Nikola Parov – gitár, buzuki, kaval, gajda, nickelharpa, klarinét, furulya

Födő Sándor „Fodo” – ütősök, billentyűk

Gera Gábor – harmonika

Ha népzenéről vagy világzenéről van szó, Herczku Ágnes és Nikola Parov megkerülhetetlen személyiségek. Nikola Parov a 80-as években kezdte pályáját a Zsarátnok és a Barbaro együttesek alapítójaként, majd hosszú ideig turnézott a világhírű ír táncegyüttes, a Riverdance zenekarának tagjaként. A többszörös eMeRTon-díjas Herczku Ágnes a Magyar Állami Népi Együttes szólistája, a legelismertebb és legfoglalkoztatottabb énekesnőink egyike.

Nikola Parov zenéje és Herczku Ágnes éneke mindazok lelkét megérinti, akik már átélték a dalokban leírt érzéseket, és azok helyett is szól, akik megélik a szerelmet, de nem képesek szavakkal kifejezni azt.

A koncerten a balkáni, a görög és a magyar népdalkincs gyöngyszemei csendülnek fel.

Kertmozi – Vad Magyarország – A vizek birodalmaKertmozi – Vad Magyarország – A vizek birodalma

2012. július 16. (hétfő) 22.00 óra
Hegykő, Fenc-ház

Belépő: 600,- Ft (elővételben: 420,- Ft)

rendező: Török Zoltán
zeneszerző: Kolja Erdmann
operatőr: Jan Henriksson, Mosonyi Szabolcs, Török Zoltán

A filmet követően beszélgetés a film operatőrével, Mosonyi Szabolccsal, és a víz alatti felvételeket készítő Gortva Attilával.

„Az elképesztő felvételek megvannak. Az utóbbi évek legszebb magyar filmjéről van szó, ez vitán felül áll. A technika és az emberi teljesítőképesség határait feszegető képsorokat láthatunk; például intim közelségből pillanthatunk be a jég alatt, az iszapban vermelő harcsák életébe, vagy egy sascsalád mindennapjaiba, a film sebességével való folyamatos játéknak köszönhetően pedig olyan részleteket figyelhetünk meg, amikre a saját optikai rendszerünk – a szemünk – képtelen. {…} Kulka János szép hangja narrálja történetüket – de a Vad Magyarországnak fő erénye nem a szöveg, hanem a lélegzetelállító képek, és a szemszög, amelyből nézve egy új, szokatlan színben tűnik fel Magyarország.” (Pásztor Balázs: Filmtekercs)

Egész estés természetfilm Magyarország tájairól, állatvilágáról és természethez kötődő hagyományairól, látványos képekkel, szépséges zenével. A magyar-német koprodukcióban készült egyórás természetfilm lenyűgöző képi világával és sodró történetével méltón jeleníti meg Magyarország tájait, állatvilágát és természethez kötődő hagyományait. A négy évszakon átívelő, több mint húsz hazai helyszínen forgatott film évtizedek óta az első, hazánk vadvilágát átfogóan bemutató produkció.

KafkazKafkaz

2012. július 17. (kedd) 19.30 óra
Hegykő, Fenc-ház

Belépő: 1 200,- Ft (elővételben: 840,- Ft)

Kardos-Horváth János játszott a Kaukázusban és a Magashegyi Undergroundban. Ezt követően jött létre a Kafkaz, melyet saját elmondása szerint a legjobban szeret csinálni, ugyanis imád kis helyeken, egy szál gitárral játszani.

„A Kafkaz egyértelműen egy kitalált, fantáziaszó. egyrészről a Nagy-Kaukázus hegyet oroszul Kavkaznak mondják, másrésztől pedig így az író Franz Kafka neve is feltűnik. E kettő összeolvadásából született meg a Kafkaz elnevezés. Az együttes egy akusztikus kis zenekar. Stílusa számomra inkább alternatív, mintsem pop, de a vélemények e tekintetben nagyon megoszlanak.”

„Sokszínű egyéniség, tehetsége nem vonható kétségbe. A pénteki koncert alkalmával is bizonyossá vált: ő a hazai zeneipar egyik legsokrétűbb jelensége. Az előadásnak végig megvolt a maga sajátos hangulata, mintha egy egészen másik, párhuzamos világba csöppentünk volna. A közönség tagjai közül többen, mintha a tábortűznél énekelnénk, leheveredtek a tánctér közepére s ott énekelték együtt Janóval a dalokat. Többen táncoltak és voltak, akik (például én is) csak elvarázsolva figyelték a produkciót, egy-egy ismertebb dalnál pedig kieresztették a hangjukat. Összegezve tehát, a koncert tökéletes volt. Janó és a gitár harmóniája lenyűgözte a közönséget.”

Forrás: Gerber Petra beszámolója a Pécsi Est Caféban 2012. március 30-án tartott előadásról (www.mienkpecs.hu)

Swing Manouche Project Swing Manouche Project

2012. július 18. (szerda) 19.30 óra
Hegykő, Fenc-ház

Belépő: 1 200,- Ft (elővételben: 840,- Ft)

Varga László – gitár

Illés Ferenc – gitár

Jakab Viktor – gitár

Földváry Balázs – nagybőgő

A Swing Manouche Project zenekar a jazz egyik első európai ága, a főként szintó cigányok által játszott úgynevezett “manouche swing” vagy “gypsy jazz” kevés magyarországi képviselőinek egyike. Ez a zene jórészt Franciaországban, a Benelux államokban, Németországban, Angliában népszerű, legnagyobb alakja és a stílus megteremtője a legendás belga-cigány gitáros, Django Reinhardt volt. Ő volt az első olyan európai jazzmuzsikus, akit az amerikai fekete jazzmuzsikusok is elismertek.

A zenekar repertoárján Django Reinhardt kompozícióin kívül jó pár, a műfajban meghonosodott jazzstandard és mai manouche muzsikusok szerzeményei mellett néhány saját szám is megtalálható. A zenekar természetesen igyekszik a műfaj jeles képviselőinek hangzásvilágát visszaadni a jellegzetes gitártechnika és a speciális, ún. Selmer-Maccaferi típusú gitárok használatával, de stílusában nyilvánvalóan érezhető a magyar és magyar cigány zenei hagyományok hatása is.

A Swing Manouche Project évi 150-200 koncertet ad, a rendszeres klubfellépések mellett vendége a jelentősebb hazai fesztiváloknak is (Sziget, Athe Sam, Budapest Cigány Fesztivál, Bánki Louis Armstrong Fesztivál, Bohém Fesztivál stb.).

Kertmozi – Az ajtó Kertmozi – Az ajtó

2012. július 18. (szerda) 22.00 óra
Hegykő, Fenc-ház

Belépő: 600,- Ft (elővételben: 420,- Ft)

Rendező: Szabó István
Operatőr: Ragályi Elemér

Szereplők: szereplő(k): Martina Gedeck (Magda), Helen Mirren (Emerenc), Eperjes Károly (Tibor), Börcsök Enikő (Sutu), Nagy Mari (Adél), Szirtes Ági (Polett), Andorai Péter (Mr. Brodarics), Marozsán Erika (Grossmann Éva), Jirí Menzel (Sebész), Szandtner Anna (Emerenc fiatalon), Tóth Ildikó (Orvos)

Producer: Hábermann Jenő, Sőth Sándor

A filmet követően beszélgetés az Oscar-díjas rendezővel, Szabó Istvánnal, a Tibor szerepét játszó Eperjes Károly színművésszel, és Hábermann Jenő producerrel.

Különös szépségű film az emberi tartásról, a titkokról, az egymás iránti megbecsülésről és szeretetről. A Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regényéből készült film, két szigorú elvek szerint élő asszony portréja. A házvezetőnő és a ház asszonyának apránként kibontakozó és sokszor viharos kapcsolatának megrendítően szép története. Magda, az írónő bejárónőt keres. Megismeri Emerencet a meglehetősen öntörvényű, nyers asszonyt. A kezdetben egymás iránt érzett gyanakvás és közöny helyét, lassanként átveszi az elfogadás és a bizalom. Ahogy Emerencről leválik a ridegség máza, úgy tárul ki egyre jobban a közöttük lévő ajtó.

Harcsa Veronika Quartet Harcsa Veronika Quartet

2012. július 19. (csütörtök) 19.30 óra
Hegykő, Szabadtéri színpad

Belépő: 1 600,- Ft (elővételben: 1 120,- Ft)

Harcsa Veronika – ének

Blaho Attila – zongora

Oláh Zoltán – nagybőgő

Majtényi Bálint – dob

Harcsa Veronika énekes, dalszerző 2008-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz tanszékén. 2005-ben alapította saját jazz zenekarát, mellyel még ugyanabban az évben elkészítették Speak Low című, jazz standardeket feldolgozó lemezüket. A Speak Low 2007. júliusában jelent meg Japánban, és megjelenésekor rögtön a legnagyobb japán lemezbolt hálózat, a Tower Records vokális jazz eladási listájának élére ugrott.

Az énekesnő 2008-ban megjelent, You Don’t Know It’s You című albumán már saját szerzeményei szerepeltek. Az album szintén listavezető lett Japánban, Magyarországon pedig jazz-platinalemez. Legismertebb dala, a Too Early 2008. februárjában vezette az MR2 Petőfi Rádió játszási listáját. A 2009-es Fonogram díjátadón az év hazai jazz albumának választották.

Harmadik, Red Baggage című lemeze hasonló sikereket ért el mind itthon, mind Japánban, ahol a lemezmegjelenéseket két bemutató turné is követte.

2011-ben jelent meg a Harcsa Veronika Quartet negyedik, Lámpafény című lemeze, melyen a zenekar 20. századi magyar költők verseit dolgozza föl. Ez az énekesnő első magyar nyelvű albuma.

Harcsa Veronika eddig húsz ország fesztiváljain és klubjaiban lépett fel. Neves hazai produkciók meghívott vendége, rendszeresen dolgozik együtt Nicola Conte olasz producerrel.

Kiscsillag Kiscsillag

2012. július 20. (péntek) 19.30 óra
Hegykő, Szabadtéri színpad

Belépő: 1 600,- Ft (elővételben: 1 120,- Ft)

Leskovics Gábor – gitár, ének, billentyű

Lovasi András – ének, gitár

Mihalik Ábel – dob, vokál

Ózdi Rezső – basszusgitár

A Kiscsillag egy komolyan vett hobbizenekar, negyven körüliek garázs-rockzenekara, amely úgy alakult, hogy úgy alakult. Egy szép napon Lovasi András felfedezte magában a szunnyadó riffelős szólógitárost, vásárolt egy megfelelő hathúros hangszert és szólt a Kispál és a Borz egykori dobosának, Brautigam Gábornak, az ős-Kispál basszusgitárosnak, Ózdi Rezsőnek, valamint a PUF-os Leskovics Gábornak, ugornának már össze egy próbára. A próbák olyan jól sikerültek, hogy egyik követte a másikat és hamarosan összeállt a Kiscsillag zenekar első koncertműsora. Ezt klub- és fesztiválkoncertek sorozata követte, majd újabb számok jöttek. A Kiscsillag debütalbuma Greatest Hits vol. 1. címmel 2006-ban jelent meg és a kritikák szerint az elmúlt évek legjobb Lovasi-anyaga.

A zenekarból 2008-ban kivált Brautigam Gábor, helyette Mihalik Ábel ült a dobok mögé. 2009 tavaszán ebben a felállásban készült a második lemez, Örökre szívembe zártalak címmel.

Tavaly jelent meg a zenekar harmadik albuma, Néniket a bácsiknak! címmel, melynek lemezbemutató világkörüli turnéja 2012 tavaszáig tartott Magyarországon.

helyi_termeloi_piacHelyi termelői piac

Hegykő, Széchenyi Ödön park
2012. július 21. (szombat) 07,00-12,00 óra
Belépő: nincs

A Széchenyi Ödön park kacskaringós, téglaburkolatú sétányait kofák és vásárlók népesítik be.

A helyi termelői piacon hegykői és környékbeli termelők, kézművesek kínálják portékájukat.

dijlovaglasDíjlovagló verseny – Szent András Kupa

Hidegség, Ilona major
2012. július 21-22. (szombat-vasárnap) naponta 09,00-17,00 óra
Belépő: nincs

A Széchenyi Ilonáról elnevezett major ma sportlovas és szabadidőközpontként működik, amely évente több alkalommal, nemzetközi díjlovas versenyek helyszíne.

A Tízforrás Fesztivál programjai közé illesztett Szent András Kupa részletes információi megtekinthetők a verseny honlapján.

A verseny honlapja: www.horvath-lukacs.hu/hidegsegiverseny/

GarabonciásGarabonciás

2012. július 21. (szombat) 18.00 óra
Hidegség, Toronhegyi pajta színe (rossz idő esetén: Szent András-templom)

Belépő: 1 200,- Ft (elővételben: 840,- Ft)

Kemenesi Ágoston – nagybőgő, ének

Németh Diána – hegedű, chimes, triangulum, csörgődob, ritmusfa, ének

Szabó Rita – furulyák, hegedű, gitár, tamburica, ének

Boross Tamás – gitárok, tamburica, ének

Zenei műfajuk megjelölésére talán az “énekelt vers” kifejezés a legpontosabb. Már hangszereik is többféle zenei kultúrát idéznek: a populáris műfajok gitárjától kezdve, az európai műzenében és paraszti zenében egyaránt használatos hegedűn és nagybőgőn keresztül, a délszláv népzene tamburájáig. E sajátos hangszereléssel szólaltatják meg az általuk nagyra becsült költők verseit, dallá formálva azokat. Megidézik a középkori goliárdköltészetet, a vágánsok, igricek, lantosok műfaját, akik a verseket még énekelve adták elő.

A zene és a költészet ilyen ötvözése segíthet abban, hogy ezen irodalmi értékek közelebb kerüljenek gyermekhez, felnőtthöz egyaránt.

A vers-megzenésítésen túl szívesen játszanak és énekelnek népdalokat, saját zenei stílusukhoz igazított feldolgozásokban.

GarabonciásVörösmarty Mihály: Csongor és Tünde – mesedráma

2012. július 21. (szombat) 19.00 óra
Fertőszéplak, Szabadtéri színpad, Széchényi Ferenc Kastély belső udvara (a templommal szemben)
Rossz idő esetén: Fertőszéplaki Művelődési Ház (Fertőszéplak, Soproni u. 3.)

Belépő: 1 200,- Ft (elővételben: 840,- Ft)

A Soltis Lajos Színház bemutatója, Somogyi István rendezésében.

„Vörösmarty művének ritkán említett, de részemről annál fontosabbnak tartott alcíme így hangzik: A pogány kunok idejéből. Ez az utalás amellett, hogy a XII. századba helyezi a cselekményt, egyértelművé teszi, hogy a továbbiakban nem csak egy tanúságos tündérmese romantikus feldolgozása következik, hanem egy olyan monda kifejtése, amely mélyen gyökerezik a pusztai népek hitvilágában és világképében. A történet felfogható úgy is, mint egy fiatal férfi felnőtté válásának stációi, de ugyanígy metaforája az ifjú táltos útkeresésének, aki először el kell, hogy jusson a természetfeletti világba, majd az ott fellelt kincset – jelen esetben a szerelmet – megszerezve, meg kell tanulnia megosztani magát a két világ között, s áthozni az odaát szerzett javakat a földi létbe.

Csongor, a „minden világot bejárt” ifjú egy almafa alatt elrejtezve – ezt a szót gyakran használták őseink az elrévülés szinonimájaként – találja meg azt, amit a földön keresett. A valóságon túli tündérvilágból érkező tünemény, Tünde iránt ébred benne minden érzékét maga alá gyűrő szerelem, mely aztán végtelennek tetsző keresésre készteti. A békétlen ördögfiak feletti bíráskodás, a hármas út dilemmája, a hamis jóslat és a szerelmét idéző ledér csábítás, Mirigy cselvetései mind nehezítik az ifjú útját és erősítik lelkét. A szerelem beteljesülésekor Csongor már képes felülemelkedni önmagán, s hátrahagyva a földi létet Tündéhez kötni életét. Bár Tünde lemondott örök létéről, a szerelem erejének hála mégis örök boldogságban élhetnek az egyetlen helyen, amely mindkét világ lakói számára nyitva áll, a hajnal kertjében.”

Az előadás időtartama: kb. 75 perc
Az előadást minden korosztálynak ajánljuk!

Fúvószenekarok találkozója Fúvószenekarok találkozója

2012. július 21. (szombat) 19.30 óra
Hegykő, Szabadtéri színpad

Belépő: ingyenes

A Hegykői Tűzoltózenekar és a meghívására színpadra lépő fúvós együttesek adnak kellemes nyár esti térzenét, miközben talán néhány korsó hűsítő sör is megengedhető a még emelkedettebb hangulat érdekében…

100 Folk Celsius100 Folk Celsius

2012. július 22. (vasárnap) 19.00 óra
Hegykő, Szabadtéri színpad

Belépő: 1 600,- Ft (elővételben: 1 120,- Ft)

Orbán József – gitár, ének

Littvay Imre – gitár, mandolin, ének

Légrády Péter – gitár, bendzsó, ének

Mikes Attila – hegedű, ének

Kocsándi Miklós – dob, ütőhangszerek, ének

Több mint egymillió eladott hanghordozó és közel tízezer, kizárólag élőben játszott koncert a világ minden táján…

Az 1976-ban alakult együttes zenei stílusát a country és a bluegrass határozta meg. A zenekarról a vadnyugati ing, a mellény és a cowboy kalap, valamint a hegedű és a western-gitár fémjelezte megjelenés mellett mindenkinek legismertebb feldolgozásuk a „Paff, a bűvös sárkány” jut eszébe. Ez a dal, és az általa meghatározott gyermeklemezek – „A nagy ho-ho horgász”, „Miki Manó meséi” – hozták meg az igazi áttörést a zenekarnak, amely az évtizedek alatt számtalan tagcserén ment keresztül.

Első albumaikon a 100 Folk Celsius a klasszikus country-hagyományokat követte, és számtalan, mára a tábortüzek elengedhetetlen velejáróivá vált dalukkal végleg beírták magukat a rock-történelembe. Az ebből az időből való híres dalaikat és feldolgozásaikat („Drága otthon”; „Nincs jobb lány, mint a Jo-Jo”, „Anyám, ha szeretsz”, „Felnőtt lány”, „Ohio”) napjainkban is szinte mindenki ismeri és szereti.

Alapításkori fő céljuk – a gyermekek (és felnőttek) felhőtlen szórakoztatása – a mai napig megmaradt.

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!