Túra

Túrázzunk! Hegykő és környéke túratérképe.

Hegykő és a szomszédos Fertőszéplak, Fertőhomok, továbbá Hidegség és Fertőboz települések határaiba hívjuk túrázni! Ez az oldal olyan túraútvonalak gyűjteménye, amelyek nagy része nem kiépített turistautakon, hanem elsősorban mezőgazdasági- és szépen megművelt kiskertek övezte földutakon, gondosan ápolt utcák gyalogútjain, erdei ösvényeken vezet minket.

Hegykő

A helyiek számára is sok érdekességet, természeti szépséget, kultúrtörténeti emléket rejtő útvonalakat gyalogosok számára ajánljuk, de javarészt kerékpárral is bejárhatók! A túrákat színekkel és az útvonal látnivalóira utaló címmel láttuk el. Ezeket az oldalon térképeken jelöltük, melyekhez magyarázó útleírások és a látnivalók bemutatása tartozik. Egyes túrák egymásba kapcsolódnak, lehetőséget teremtve akár egy egész napos kiránduláshoz. A túrák bejárásával a kedves látogató igazán közelről ismerheti meg a Fertő-táj sokszínű természeti- és épített örökségének egy szeletét.

Hegykő

Oldalunk tartalma kulcsszavakban

Oldalunkon az alábbi linkek segítségével egyszerűen, gyorsan navigálhat.

Barna túra, avagy rétek és mezők útjain

Főbb adatok

 • Távolság: 4,12 km
 • Útviszonyok: 40% aszfalt, 60% földút
 • Szintkülönbség: 22 m
 • Gyalog: 50 perc
 • Kerékpárral: 25 perc
 • Kiindulási pont: Hegykő, Széchenyi Ödön park

Leírás
A park melletti utat szegélyező Nyárfa soron a Sá-Ra Termálfürdő irányába indulunk el, melynek főbejáratánál balra fordulunk az aszfaltozott útra. Ez az út egy földútban folytatódik, ami tovább vezet bennünket. Ha hátra is tekingetünk, a Fertő-táj lenyűgöző látványa tárul elénk. A földúton 1300 métert megtéve egy kereszteződéshez érünk, ahol balra fordulunk. Az utat tovább követjük, majd 800 méter után ismét balra, a falu irányába fordulunk. Innen egyenesen a hegykői kertek mellett haladva egy aszfaltozott útra érünk. Itt balra fordulva rögtön elérjük a meggyfákkal szegélyezett Patak utcát, amit egyenesen követve, majd a végén balra fordulva elérjük a Széchenyi Ödön parkhoz vezető Kossuth Lajos utcát.

Térkép
A túra térképe megtekinthető itt, továbbá letölthető .kmz, .kml és .gpx formátumban.

Érdekesség: hegykői zöldségtermesztés
A „Fertei” földeknek köszönhetően a 20. században messze földön híressé lett a hegykői zeller, a zöldség (fehérrépa), a sárgarépa és a hagyma. Ahhoz, hogy megértsük a helyiek zöldségtermesztési hagyományőrző gyakorlatát, meg kell ismerkedni az országban szinte egyedülálló talajtani és éghajlati sajátosságokkal. A Fertő tó mentén termesztett sárgarépa immár 200 éve ismert és keresett termék. Az ország különböző tájain termelt sárgarépától abban különbözik, hogy vörösebb színű, édeskésebb, intenzív ízű, hosszú, sima és elágazásmentes. Mindez köszönhető a talajok hatásának, a Fertő tó és az Alpokalja éghajlatának. A vízszabályozás után a szárazra került tómeder laza, mélyrétegű és üde talaja
teszi lehetővé, hogy ezek a zöldségfélék mélyre hatoló, sima, gyönyörű gyökeret neveljenek. A helyi klímaviszonyok azért is igen kedvezőek a gyökérzöldségek termesztésére, mert a Fertői-medence Magyarország leghűvösebb, legcsapadékosabb síkvidéke. A nyári alacsonyabb hőmérséklet pedig kedvez a korai és a tárolásra alkalmas sárgarépa termesztésének. Ezért méltán híres a hegykői zöldség, amit utunk során több helyen is láthatunk.

Kék túra, avagy Vasfüggöny emlékhely a „Nádak útján” tanösvényen

Főbb adatok

 • Távolság: 6,43 km
 • Útviszonyok: 90% aszfalt, 10% földút
 • Szintkülönbség: 11 m
 • Gyalog: 1 óra 20 perc
 • Kerékpárral: 40 perc
 • Kiindulási pont: Hegykő, Széchenyi Ödön park

Leírás
A parkból kerékpárúton jobbra kanyarodva a Szent Mihály templomot elérve, a „Nádak útján” tanösvényt jelző táblánál balra fordulunk, elhaladunk az egykori iskola romos épülete mellett, és majd követjük az aszfaltos – majd földutat (csatlakozási pont a Zöld túra 4-es pontjába) egészen a Vasfüggöny Emlékhelyig. Az emlékhelytől 200 méterre a Fertő tó irányában rejtőzködő fa kilátóból a táj sokszínű élővilágát figyelhetjük meg. Visszafordulva ugyanezen az útvonalon haladva, a Madármegfigyelő Szabadidőparkot érintve, – egy kis pihenő után – jobbra a füves gyalogúton folytatjuk utunkat. 400 métert követően balra a falu irányába indulunk és követjük az utat a „Gösli közön” át, míg el nem érjük a falu főutcáját. Az út túloldalán láthatjuk a tűzoltószertárt, amitől jobbra fordulva elérjük túránk kiindulási pontját.

Térkép
A túra térképe megtekinthető itt, továbbá letölthető .kmz, .kml és .gpx formátumban.

Érdekesség: Szent Mihály templom
Az 1904-ben emelt műemléki templom neoromán stílusú. Schiller János soproni építőmester tervei alapján készült. A templom előtti főtéren a község védőszentje, Szent Mihály szobra áll, tőle 100 méterre, balra láthatjuk az 1711-ből származó Pestisszobrot, az oszlop fejezetén ülő Madonnával, az oszlop lábánál Szt. Rozáliával, Szt. Sebestyénnel és Szt. Rókussal.

Érdekesség: Madármegfigyelő Szabadidőpark
Az egykori kacsaúsztató helyén a nádasok fölé emelkedő kilátóból ismerhető meg a Fertő madárvilága. Felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt kínál kikapcsolódást a szabadidőpark. Télen, amint a sekély tó befagy, remekül lehet korcsolyázni.

Érdekesség: Vasfüggöny-emlékhely
Hivatalos nevén műszaki zár. A vasfüggöny az 1948-1989 közötti időszakban 356 km hosszan húzódott az ország nyugati határán, így a Fertő-parti településeken is. Az első időszakban szögesdrótkerítéssel és aknamezőkkel zárták le a határt. Az 1960-as évek közepére a nemzetközi helyzetben bekövetkezett enyhülés hatására megkezdődött az aknamező felszedése és az elektromos jelzőrendszer kiépítése, ami 1971-re fejeződött be. Az emlékhely ennek az 50 évnek állít emléke.

Zöld túra, avagy túra a „Békakonty” tanösvényen

Főbb adatok

 • Távolság: 8,29 km
 • Útviszonyok: 55% aszfalt, 45% földút
 • Szintkülönbség: 12 m
 • Gyalog: 1óra 45 perc
 • Kerékpárral: 55 perc
 • Kiindulási pont: Hegykő, Széchenyi Ödön park

Leírás
A parkból balra Fertőhomok irányába indulunk el az aszfaltos kerékpárúton. A községbe érve utunk a 2004-ben „Az év tájháza” címmel jutalmazott Tájház mellett halad el. Továbbmenve a központ felé a Szent Anna templom mutatja meg magát, ahol jobbra fordulva az enyhén lejtős kavicsos úton, mintegy 300 méter után az út bal oldalán megpillantjuk a „Békakonty” tanösvényt. A tanösvény a Fertő- Hanság Nemzeti Park növény- és állatvilágát mutatja be, ismertető táblákon keresztül. Utunkat folytatva a korábbi kavicsos úton haladunk tovább, követve a zöld-fehér turistajelzést, amely 1300 méter után egy kereszteződésben jobbra irányít. Itt elfordulva az út újra Hegykőre visz bennünket. Ha itt nem jobbra, Hegykő irányába fordulunk, hanem balra, akkor a kék túra útvonalához csatlakozva a Vasfüggöny- emlékhelyhez is eljuthatunk. Visszautunkat a hegykői templom tornya irányul tűzi ki. Hegykőhöz közeledve, elérjük a Madármegfigyelő Szabadidőparkot majd a Szent Mihály templomnál jobbra fordulva ismét visszaérkezzünk a Széchenyi Ödön parkba.

Térkép
A túra térképe megtekinthető itt, továbbá letölthető .kmz, .kml és .gpx formátumban.

Érdekesség: Tájház
A tájházat 2001-ben olyan céllal hozták létre, hogy segítsen megőrizni és bemutatni e sajátos kultúrájú település múltját és hagyományait. A valamikori istálló kortársművészek kiállító helye, ahol évente három-négy művész mutatkozhat be. Információs pont is, ahol a turisták hozzájuthatnak a térség kiadványaihoz, és tájékoztatást kapnak programokról, szálláshelyekről, látnivalókról.

Érdekesség: Szent Anna templom
A falu első temploma 1729-ben épült. Az idők folyamán romossá váló, szűk épületet 1900-ban lebontották. Az új templom 1901-ben készült el Ullein József soproni építész tervei alapján. A templom neoromán stílusú, egyhajós, egytornyos épület. A templom belső felújítására (festés, aranyozás) 1995-ben került sor. A templom kertjében padok, ivókút és pihenésre alkalmas zöld terület is található, amely bárki számára igénybe vehető.

Érdekesség: „Békakonty” tanösvény
A 2011 augusztusában átadott pihenő park Fertőhomok északi faluszélén található. Az aktív turizmus kedvelőinek újabb szabadidős programot kínáló park természet közeli élményeket nyújt: szalonnasütő hely, árnyékos pihenőkunyhó várja az idelátogatókat.

Lila túra, avagy “Fertőszéplaki falunéző”

Főbb adatok

 • Távolság: 9,56 km
 • Útviszonyok: 45% aszfalt, 55% földút
 • Szintkülönbség: 26 m
 • Gyalog: 2 óra
 • Kerékpárral: 55 perc
 • Kiindulási pont: Hegykő, Széchenyi Ödön park

Leírás
A parkból jobbra indulva a kerékpárúton elhaladunk a Szt. Mihály templom mellett és mielőtt kiérnénk a faluból egy út menti Krisztus feszületnél balra fordulunk. Ezt a földutat követjük közel 3 km hosszan. Útközben elhaladunk a hegykői bányató mellett, majd továbbra is egyenesen egy keskeny fákkal szegélyezett ösvényen keresztül Fertőszéplak település szántóföldjeihez érünk. A réteken legelésző marhákat villanypásztorral körülkerített karám védi, így a biztonságosan haladhatunk ezen az útszakaszon is. Itt egy földút keresztezi utunkat, melyen jobbra fordulva 1500 méter után megérkezünk Fertőszéplakra. A faluba érve a főútnál jobbra fordulva, elénk tárul a dombon magasodó kéttornyú, Mindenszentek temploma. A kerékpárút mentén haladva az út jobb oldalán láthatjuk a fertőszéplaki Falumúzeumot és Tájházakat. Ha felértünk a templomhoz, lépjünk be és csodáljuk meg gyönyörű barokk stílusú belső terét. A templom melletti park és a Kálvária egyedülálló értéket képvisel itt a Fertő-parton. A templommal szemben az egykori Széchényi családhoz tartozó Kastély épületet láthatjuk. A gyalogos járdát Hegykő irányába követve, egy újabb kedves parasztház mellett haladunk el, melynek szobái egy vasúti Lámpamúzeumot rejtenek. Túránkat folytatva rátérünk a kerékpárútra, amely egyenesen Hegykőre vezet bennünket. Az úton csodálatos panoráma nyílik a Fertő-tájra, rálátunk Hegykő településre szívében a templommal, s ha szerencsénk van, a Soproni-hegység mögött megpillanthatjuk az osztrák Alpok hegyeit a Schneeberget és a Raxot.

Térkép
A túra térképe megtekinthető itt, továbbá letölthető .kmz, .kml és .gpx formátumban.

Érdekesség: Tájházak
Fertőszéplakon a Nagy Lajos utca 31-39. sz. alatt találjuk azt az öt tájházat, amely a Fertő-menti paraszt-barokk építészet szép példája. A 19. század végén épített széplaki utcasor legszebb öt épülete oromfalas és tornácos. A jellegzetes fűrészfogas beépítés a Kisalföld népi építészetének remeke. Az öt szomszédos épület helyreállításával az országban szinte egyedülálló módon őrizték meg a falu 19. századi utcaképét. Az 5 helyreállított házban 7 önálló lakás található, amelyekben a Fertő-part és a környék életének írásos és tárgyi emlékeit tekinthetjük meg.

Érdekesség: Mindszentek temploma
A falu közepén már 1250 körül is állt templom a mai helyén. Itt tette le a mai templom alapkövét Széchényi György püspök 1728-ban. Az épület 1731-ben került tető alá. A két torony 4 évvel később készült el, bennük 6 harang lakott. A legenda szerint az egyik harangot egy bika ásta ki a Fertő iszapjából. A kis dombon álló kéttornyú templom főhomlokzatán az építtető Széchényi család címere látható. A templom fából faragott berendezése a 18. században készült.

Érdekesség: Kálvária
A templom két oldalán levő dombon a Kálvária és a Szent Szív-emlékmű magasodik. A Kálváriához 21 lépcsőfok vezet fel. Középen magas emelvényen a Piéta, mögötte a feszület, Mária Magdolna és Szent János alakja látható.

Érdekesség: Széchényi-kastély
Itt született Széchényi Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum alapítója. A fertőszéplaki templommal szemben áll a mára már leromlott állapotú kastély két egymással merőleges szárnya. Az udvari belső oldalfalon olvasható a Széchenyiek jeligéje „Ha Isten vezet, nem lesz hiányom semmiben”

Érdekesség: Vasúti lámpa múzeum
Haragovics József gyermekkora óta érdeklődik a vasúton használatos lámpák iránt. Gyűjteménye legszebb darabjaiból egyedülálló múzeumot rendezett be Fertőszéplakon. Élmény hallgatni a kalandregénybe illő történeteket. Haragovics József 30 év megszállott gyűjtőmunkájával és aprólékos helyreállító munkájával csodát alkotott

Piros túra, avagy “Fertő tavi nádtenger”

Főbb adatok

 • Távolság: 8,1 km Útviszonyok: 30% aszfalt, 70% földút
 • Szintkülönbség: 37 Gyalog: 2 óra
 • Kerékpárral: 1 óra 10 perc
 • Kiindulási pont: Hegykő, Széchenyi Ödön park

Leírás
A parkból balra Fertőhomok irányába indulunk az aszfaltos kerékpárúton 500 méter után elérjük a hegykői üdülőfalu sarkát, ahol a Viola utcára befordulva az utca végéig haladunk. Itt jobbra kanyarodunk, és az út végén ismét jobbra fordulva tovább kerüljük az üdülőfalut. Csodálatos kilátás nyílik a Fertő-tájra. Egy rövid lejtő szakasz után balra haladunk tovább. Utunk Fertőhomok szőlőskertjei között vezet. Útközben keresztezünk egy aszfaltos bekötőutat, majd enyhe emelkedőn továbbhaladva, jobbra tőlünk elhagyva a fertőhomoki kiserdőt, 400 méter után jobbra fordulunk. Itt egy hosszabb egyenes szakaszt követően balra, majd ismét jobbra fordul a földút. A Fertő páratlan szépségű világát mutatja be ez az útszakasz, melynek végén érdemes megpihenni, és gyönyörködni a tájban (csatlakozási pont a Narancs túra 1-es pontjába). Ha utunkat követve leereszkedünk a Fertőhomokra bevezető dombon, a Rózsa utcán végighaladva elérjük a fertőhomoki Szt. Anna templomot. Itt Hegykő irányába a kerékpárútra térünk rá és követjük – elhaladva a fertőhomoki Tájház mellett – kiindulási pontunkig.

Térkép
A túra térképe megtekinthető itt, továbbá letölthető .kmz, .kml és .gpx formátumban.

Narancs túra, avagy a “Hidegségi Szent András templom”

Főbb adatok

 • Távolság:5,37 km
 • Útviszonyok: 75% aszfalt, 25% földút
 • Szintkülönbség: 51 m
 • Gyalog: 1 óra 15 perc
 • Kerékpárral: 35 perc
 • Kiindulási pont: Fertőhomok, Szent Anna templom mögötti parkoló

Leírás
A parkolóból jobbra elindulva, a Rózsa utca vége egy földútba ér, amelyen továbbhaladunk. Az emelkedő végén megpihenhetünk. A Fertő nádrengetegének búcsút intve 150 méter után jobbra fordulunk a hidegségi szőlők irányába. Egyenesen haladva érkezünk meg a csillahegyi lakóházakhoz míg az aszfalt úton továbbhaladva elérjük a Toronhegyi kereszteződést. (csatlakozási pont a sárga túra kiinduló pontjába). Egy helyi mesterember, Grubits János keze munkáját dicséri a Szent Jakab zarándok kápolna, melyet a szőlők és mezők nyugalma ölel körbe, pihenésre állítva meg a túrázót! Újult erővel utunkat folytatva jobbra a falu felé fordulunk, hogy a puszton (horvát szó, jelentése domb) lejutva megérkezzünk e kedves kis falu, Hidegség szívébe. Balra a főút mellett közvetlenül a „Papkert” található, amely a település különleges természeti, táji és kulturális értékét takarja. Nyissuk meg a kapu ajtaját és lépjünk be bátran, ahol a lourdi Szűzanya barlangocskája előtt lelkünket pihentetőre hajthatjuk. Mielőtt a „Papkerthez” érnénk, az út jobb oldalán már tábla jelzi Nyugat-Magyarország egyik kiemelkedő értékű műemlékét a Szt. András templomot, melyhez egy emelkedő út vezet fel. A templomot körülölelő temetőkert és az onnan nyíló panoráma is szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Utunkat a templom mögötti kis ösvényen, majd egy keskeny lépcsőn folytatjuk, így jutunk le ismét a faluba, ahol jobbra fordulva csak a kerékpárutat kell követnünk, hogy elérjük a szomszédos Fertőhomokot, majd Hegykőt.

Térkép
A túra térképe megtekinthető itt, továbbá letölthető .kmz, .kml és .gpx formátumban.

Érdekesség: Szent Jakab Zarándok kápolna
Hidegség község toronhegyi határában épült fel, a Közép-Európán átívelő Mária út részeként a zarándokkápolna. 2011-ben szentelték fel. A kis kápolna várja mindazokat, akik erre zarándokolnak és útjuk során testi és lelki pihenésre vágynak.

Érdekesség: Szent András templom
Hidegség híres műemléke a falu fölött magasodó Szt. András templom, melynek 13. századi körkápolnájában korabeli freskókat tekinthetünk meg. Különleges látványt nyújtanak az apszisban lévő faliképek, valamint a rotunda építészeti kialakítása, melyhez hasonló csak Karintiában és Dél-Tirolban található. A templomot 1748-ban toronnyal látták el, mely a barokk jegyeit viseli. Felújítására a Millennium, ezeréves államalapításunk meg- ünneplése keretében, 2000-ben került sor.

Érdekesség: „Papkert”
A település különleges természeti, táji és kulturális értékét takarja. A terület értékes élőhelyeinek kialakulását és fennmaradását az itt fakadó 21 forrás biztosítja. A kertben található Szűzanya barlang és az udvaron felújított kápolna, valamint a harangláb szabadon megtekinthető

Sárga túra, avagy a “Széchenyi Mementó”

Főbb adatok

 • Távolság: 8,59 km
 • Útviszonyok: 45% aszfalt, 55% földút
 • Szintkülönbség: 55 m
 • Gyalog: 120 perc
 • Kiindulási pont: Hidegség, Pihenőhely (Nagycenk-felé vezető végén)

Leírás
A piros illetve narancs túrák kiegészítéséül ajánljuk ezt a túrát azoknak, akik szeretnék megismerni a Széchenyi család egyes emlékhelyeit, mint például Széchenyi Béla családi síremlékét vagy a csodálatos panorámájú Gloriette kilátót. A pihenőhelytől induló földúton egyenesen haladunk, miközben tőlünk jobbra a teljes Fertő-táj, tárul elénk, míg el nem érjük a „cenki erdőket”, amelyen utunk keresztülvezet. Az erdőben a jól jelölt Mária Zarándokút táblái vezetnek bennünket melyen először balra majd 130 méter után jobbra fordulva elérjük a Nagycenki Hársfasort. Ha balra haladnánk, akkor a Széchenyi-kastély kapujába érkeznénk meg, de mi az „Y” elágazásnál forduljunk jobbra, hogy elérjük a családi síremléket. A síremlék megtekintése után érdemes ugyanazon úton visszafelé 30 méter után jobbra, Fertőboz irányába indulnunk. Az erdő rejtett ösvényéből kiérve szemeinket a Fertő-táj szépségei nyugtatják meg. Haladjunk tovább ezen a földúton, míg el nem érjük az aszfaltos kereszteződést ahol Szent Appolónia szobrát láthatjuk (1800 körül). Átkelve az aszfaltos úton, a Mázsaház mellett tovább folytatjuk utunkat, amely szántóföldek, szőlők és hétvégi kiskertek mellett halad el. Az utolsó teleknél (Mázsaház u. 11.) jobbra fordulunk és követjük az utat, melyet kerítés szegélyez. Az út végén egy lakóházat találunk, ahol balra kell fordulnunk, hogy a füves földutat követve elérjük a Gloriette kilátót. Ne ijedjünk meg, hogy a fáktól nem látjuk a kilátót, mert közel 600 méter után jobbra egy kis ösvényen haladva biztos hogy rátalálunk. A Gloriette kilátó túránk legmagasabb és egyben legszebb magaslati pontja. A látványt tapasztalja meg mindenki maga! A megérdemelt pihenés után lefelé indul az utunk, ahol egy kis ösvény, majd egy meredekebb lépcső visz le minket Fertőboz főutcájára. Itt jobbra fordulva a kerékpárúton haladunk, míg be nem érünk a szomszédos Hidegségre. A főút jobb oldalán található „Papkert”-nél (csatlakozás a narancs túra 5. pontjához) jobbra fordulunk, majd kiindulási pontunkat az emelkedő út tetején jobbra – a pihenőhelyet ismét elérhetjük.

Térkép
A túra térképe megtekinthető itt, továbbá letölthető .kmz, .kml és .gpx formátumban.

Érdekesség: Hársfasor
A kastély bejáratával szemben indul a ma már világörökségi védelem alatt álló hársfasor. Széchenyi Antal gróf és felesége, Barkóczy Zsuzsanna 1754-ben ültette a szép kettős fasort. Eredetileg lovaglóútként használták.

Érdekesség: Síremlék
A hársfasor végén találjuk a legnagyobb magyar fia, Széchenyi Béla és ifjú, szép neje, Erdődy Hanna gyönyörű Síremlékét. A piros gránitból készült, bronzdomborművekkel díszített, hatalmas szarkofágot Béla gróf emelte hitvese számára. Széchenyi Béla grófot 46 évi özvegység után, 1918-ban, hőn szeretett neje mellé temették.

Érdekesség: Gloriette
A Napóleoni háborúk idején 1800 októberében József nádor, a megyei nemesi seregek vezére, soproni főhadiszállásáról több alkalommal meglátogatta Nagycenken Széchényi Ferencet. A hársfasorról átkocsikázva, átlovagolva a bozi magaslat széléről gyönyörködtek a Fertő vidékének szépségében. E látogatások emlékére építtette Széchenyi Ferenc 1802-ben a klasszicista stílusú kilátót. Az építményt 1943-ban Széchenyi András renováltatta.

Natúra kódex

Alább olvashatja tippjeinket kimondottan túrázók számára.

 • Öltözetünk praktikus legyen, így elkerülhetjük a terep és az időjárás kellemetlenségeit! Nem létezik rossz idő, csak rosszul öltözött természetjáró!
 • Ne éktelenítsük el a természet szépségeit szeméttel! A hátizsákban visszafelé sem foglal több helyet, mint a kirándulás elején.
 • A szabadban alkalmazkodjunk a természethez! Ne zavarjuk annak nyugalmát hangos, gondtalan magatartással!
 • Hagyjunk úgy mindent a természetben, ahogy találtuk: fordítsuk vissza a felfordított követ, dobjuk vissza a tóba a kirántott hínárt!
 • Mindig a kijelölt úton haladjunk, ne vágjunk át a földeken, erdőn, gyepeken!
 • Gyűjtés helyett inkább fényképezzünk!
 • A túrákon mindenki saját felelősségére vegyen részt!

Letölthető kiadvány

Az alábbi link segítségével letöltheti kiadványunkat.
Letölthető kiadványunkért kattintson ide.

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!