Menü

Hegykő

Hegykő a világörökség, és a Fertő-Hanság Nemzeti Park részeként Európa szerte híres sókoncentrátumú gyógyhatású termálvizének, termálfürdőjének és gyönyörű környezetének köszönhetően kedvelt turistacélpont.

Településünk az osztrák határ közelsége miatt a külföldi vendégek körében is népszerű.

Fertő tó

A Fertő tó sztyepptó, mely elnevezését sekély, iszapos állóvizéről kapta. A tó mérete az idők folyamán akár szélsőségesen is képes volt megváltozni, az árvizektől egészen a teljes kiszáradásig. Vize nátrium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szikes víz, melynek sótartalma meghaladja az 1700 mg/l mennyiséget.

A Fertő tó vize ásványvíznek minősül, így nem véletlen, hogy a régi időkből számos feljegyzés maradt fenn a Fertő tó gyógyító hatásáról. A Fertő tóban Magyarországon Fertőrákos strandján fürödhetünk meg, a legközelebbi ausztriai fürdőhely pedig Illmitz.

Világörökség

A Fertő tó és vidékének természetföldrajzi egysége a természet és a civilizáció évezredes kölcsönhatásának eredményeként alakult ki, amely hosszú idő óta kulturális egységet is képez. A Magyarország és Ausztria területére eső kultúrtáj – s a magyar oldal kellős közepén található Hegykő – 2001. óta része a világörökségnek.

A világörökségi védelem magában foglalja a Fertő-Hanság Nemzeti Park Fertő-táji teljes területét, továbbá Balf, Fertőboz, Hidegség, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak, Fertőd, Sarród településeket, ideértve a nagycenki Széchenyi-kastélyt és környezetét is.

A Fertő-táj a X. századtól egészen az I. Világháború végéig Sopron és Moson vármegyéhez tartozó magyar terület volt: a jelenlegi határokat az 1919-ben megkötött St. Germain-i békeszerződés alakította ki.

A történelem nyomaival az osztrák világörökségi települések magyar elnevezésében is találkozhatunk: Rust szabad városa, Mörbisch (Fertőmeggyes), Oggau (Oka), Donnerskirchen (Fertőfehéregyháza), Purbach (Feketeváros), Breitenbrunn (Fertőszéleskút), Winden am See (Sásony), Jois (Nyulas), Neusiedl am See (Nezsider), Weiden am See (Védeny), Podersdorf (Pátfalu), Illmitz (Ilmic), Apetlon (Mosonbánfalva).

Nemzeti Park

A Fertő-tavi Nemzeti Park 1991-ben jött létre, mely 1994-ben bővült ki a Hansági Tájvédelmi körzettel (Fertő-Hanság Nemzeti Park). A Fertő tó növény- és állatvilágából kiemelkedő jelentőségű a gazdag madárvilág.

Mind a fajok számát tekintve, mind pedig az egyes fajok állománynagysága szempontjából, Közép-Európa egyik legjelentősebb vízimadár-élőhelye. Szerepel a jelentős madár-élőhelyek listáján, valamint a Ramsari Egyezmény által is védett terület.