Menü

Földrajzi adottság

Hegykő Magyarország Észak-nyugati részén, a Kisalföldön, a Fertő tó nádasokkal övezett déli partja felől emelkedő dombvonulat oldalán, és tetején helyezkedik el.

A Fertő medencéjét nyugatról a Lajta-, és a Rozália-hegység, valamint a Rust-Balfi-dombság keretezi, amely délen a Bozi-dombvidékben folytatódik. Ez utóbbi már igen alacsony dombság, kelet-délkelet felé pedig a medence nyitott.
Hegykő - Földrajzi adottság
A Fertőmenti-dombságtól nyugatra a Soproni-medencén túl már az Alpokaljához tartozó Soproni-hegység tömbjét találjuk, és tiszta időben az Alpok nyáron is hóval fedett keleti nyúlványai is látszanak (különösen a Schneeberg), amelyek a tóparttól alig 70 km-nyire kezdődnek.

A Fertő-tájon kis területen tehát megtalálhatóak az egymástól éghajlatában és élővilágában egyaránt jelentősen eltérő geográfiai és biogeográfiai elemek: a kontinentális, síksági sztyepptó; szubmediterrán dombság; a dealpin középhegység és a magashegység.

Ez a tájképi sokszínűség, a biodiverzitás igen kis területen megmutatkozó rendkívüli változatossága egész Európában egyedülálló.