Menü

Vasfüggöny Emlékhely

9437 Hegykő, külterületMutasd a térképen

A vasfüggöny szerencsére ma már csak történelem. A léte egyben figyelemfelkeltés is arra, hogy soha ne ismétlődjön meg az országok és emberek elválasztása aknamezővel illetve szögesdróttal. A Vasfüggöny Emlékhely bármikor szabadon látogatható, mely eredeti helyszínén található, részben eredetei anyagok felhasználásával készült.

Emléket állítani mindazoknak, akik…

A vasfüggöny szerencsére ma már csak történelem. Bízunk benne, soha nem fog megismétlődni, hogy országokat, embereket aknamezővel, szögesdróttal, műszaki zárral válasszanak el egymástól.

A Vasfüggöny Emlékhely létrehozásával – politikamentesen – szeretnénk emléket állítani mindazoknak, akiknek e 41 év alatt sikerült a határon átszökniük (disszidálniuk); azoknak, akiket szökési kísérlet közben elfogtak, majd 2-3 év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítéltek. Azoknak, akiket szökés közben megsebesítettek, agyonlőttek. Továbbá emlékeznünk kell mindazon határőr katonákról, akik télen-nyáron, esőben, sárban, fagyban esküjükhöz híven védték az államhatárt; akik szolgálat teljesítése közben, az aknák felszedésekor sebesültek meg, váltak örökké nyomorékká, vagy vesztették életüket.

A vasfüggöny szó használata világszerte akkor vált ismertté, amikor Winston Churchill 1946. március 5-én az Amerikai Egyesült Államokbeli Fultonban elmondta az azóta híressé vált beszédet „…A Balti-tenger melletti Stettintől az Adriai-tenger mellett fekvő Triesztig vasfüggöny ereszkedik le Európára.” A fultoni beszédtől indult tehát „világ körüli útjára” a vasfüggöny, mint kifejezés, amely a későbbiekben a hidegháború sajátos jelképévé vált.

A vasfüggöny az 1948-1989 közötti időszakban 356 km hosszan húzódott Magyarország nyugati határán. Az első időszakban szögesdrótkerítéssel és aknamezővel zárták le a határt. Az 1960-as évek közepére a nemzetközi helyzetben bekövetkezett enyhülés hatására megkezdődött az aknamező felszedése és az elektromos jelzőrendszer kiépítése, ami 1971-re fejeződött be. Az Emlékhelyen ezt a három időszakot mutatjuk be korhűen, többségében eredeti anyagok felhasználásával.

Az Emlékhely megközelíthetősége

A hegykői Szent Mihály-templom mellett húzódó Fertő utcából észak felé indulva, mintegy 2 km távolságra érhető el. Gyalogosan, kerékpárral, lovas fogattal, személyautóval egyaránt megközelíthető.

Megosztás

Információk

Elérhetőség

Nyitvatartás

  • Egész évben
  • hétfő - 00:00-24:00
  • kedd - 00:00-24:00
  • szerda - 00:00-24:00
  • csütörtök - 00:00-24:00
  • péntek - 00:00-24:00
  • szombat - 00:00-24:00
  • vasárnap - 00:00-24:00

Közösségi oldalak

Kapcsolat

További élmények

33 perc autóvalGloriette-kilátó

Gloriette-kilátó

Egész évben9493 Fertőboz, Bozi magaslatMúlt Természet Világörökség
9 perc autóvalIlona Major Sportlovas és Szabadidőközpont

Ilona Major Sportlovas és Szabadidőközpont

Egész évben9491 Hidegség, Ilonamajor 067/2.Múlt Sport Természet
30 perc autóvalMithras-szentély

Mithras-szentély

április -
szeptember
9421 Fertőrákos, Meggyesi u. határátkelőKultúra Múlt Természet
23 perc autóvalPáneurópai Piknik Emlékhely és Látogatóközpont

Páneurópai Piknik Emlékhely és Látogatóközpont

Egész évben9421 Fertőrákos, Páneurópai Piknik EmlékhelyMúlt Természet Világháború
Összes élmény