Menü

Szabálysértés esetén közvetlenül a rendőrséghez fordulhat

2020. március 1.

2020. március 1-től módosult a szabálysértési törvény, ennek megfelelően általános szabálysértési hatóságként a jövőben a rendőrség jár el. Így, a rendőrség hatáskörébe tartoznak a leggyakrabban előforduló olyan közrend elleni szabálysértések, mint a kutyával történő veszélyeztetés, a csendháborítás, vagy a köztisztasági szabálysértések. A törvénymódosítás apropóján a megelőzés szándékával szeretnénk felhívni a figyelmet ezen szabálysértésekre.

Veszélyeztetés kutyával: aki a felügyelete alatt álló kutyát a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja szabálysértést követ el csakúgy, mint aki természeti területen vagy vadászterületen póráz nélkül engedi el vagy hagyja kóborolni. Ehhez kapcsolódó szabály, hogy közterületen ebet csak pórázon lehet vezetni. Az ebet csak olyan személy vezetheti, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes. Az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.

Csendháborítás: aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát zavarja, szabálysértést követ el.

Köztisztasági szabálysértés: Aki közterületen szemetel, települési hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le, szabálysértést követ el. A szabálysértést az is elköveti, aki a felügyelete alatt lévő állat (pl. eb) által közterületen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik.

Szabálysértés elkövetésének gyanúja esetén azonnali intézkedés a 112-es telefonszámon kérhető a rendőrségtől. Egyéb esetekben a szabálysértési feljelentés megtehető elektronikus levélben is a sopronrk@gyor.police.hu e-mail címen.

Megosztás