Menü

Szúnyoggyérítés június 23-án!

2020. június 18.

Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy településünk területén 2020. június 23-án a napnyugta utáni órákban földi úton történő szúnyoggyérítésre kerül sor (rossz idő esetén a szúnyoggyérítést 2020. június 24-én vagy 25-én végzik, ugyanebben az időszakban).

Az ország területén a csípőszúnyogok gyérítését Magyarország Kormánya rendelte el. A szúnyoggyérítés koordinálását az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a konkrét tevékenységet a Szerocor Konzorcium (1119 Budapest, Etele út 57. I. em., Tel: +36/1-209-0853, E-mail: info@szempair.hu ) végzi.

A lárvák elleni védekezés földi és légi biológiai módszerekkel, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezelések földi kémiai módszerekkel történnek, a szakértők által meghatározott területeken. Kémiai kezelés – a korábban megszokott – légi úton (repülőgépről) már nem végezhető.

A földi kémiai irtás során felhasznált készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer. A készítmény a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére az alábbi intézkedések megtételét javasolják:

  • a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni;
  • a kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni;
  • a kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni;
  • a kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Megosztás