2011-es programok

HoldviolaHoldviola

2011. július 8. (péntek) 19.30 óra
Hegykő, Szabadtéri színpad

Barta Zsófi – ének, vokál

Farkas Péter – dob, bill. hangszerek, vokál

Gál Lajos – gitárok

Közreműködik: a hegykői Általános Iskola Bolla Géza Gyermekkórusa

A nyitókoncert képei megtekinthetők itt.

A Holdviola zenekar 2006. tavaszán alakult Miskolcon, nevét egy Bükk hegységben honos virág után kapta. Tagok:. Zenéjükben modern zenei formában, kicsit továbbgondolva elevenednek meg a gyönyörű magyar népdalok. Előadásaik nem egyszerű popzenei koncertek, hanem a zene, a tánc, a színház, és a film ötvözete. Stílusuk: elektro – folk, de dalaikban fellehetőek rock, pop vagy alternatív zenei elemek is. Letisztult dalaikat az teszi érdekessé, hogy bár nélkülöznek mindenféle autentikus zenei megoldást, a népdalok mégis megőrzik természetes hangulatukat. Látványos koncertjeik állandó kísérői az országos hírű Szinvavölgyi Néptáncműhely táncosai. A zenekar 2011–ben megkapta a Fonogram (Arany zsiráf) díjat, az év felfedezettje kategóriában.

Kertmozi
Kertmozi

2011. július 9. (szombat) 22.00 óra
Hegykő, Fenc-ház

Kolorádo Kid (2010) c. film vetítése

Írta és rendezte: Vágvölgyi B. András. A vetítést követően beszélgetés a rendezővel.

1959 nyarán Kreuzer Béla rakodó és szerencsejátékos csuklóján kattan a bilincs. Előzetesbe kerül, először még azt hiszi, a lóversenypályán elkövetett csínytevéséért, ám kiderül, hogy az 1956-os forradalomban való részvételéért tartóztatták le. A nyomozás közben régi barátja köpik rá, aztán az élettársáról is kiderül ugyanez. Már csak egy ember van, a zárkatársa, akiben megbízik. Miközben a vonalas ügyésznő inna a véréből, a Svejk-szerű rendőrnyomozó letudná az ügyet. Az ügyésznő halált kér, a bíró tizenöt évet ad, amit Kreuzer Béla ki is tölt pontosan. Mikor kijön, már 1974 van, és egy teljesen más világot talál.

Bródy János Bródy János és az FG-4 (Illés, Fonográf Emlékzenekar)

2011. július 10. (vasárnap) 19.00 óra
Hegykő, Szabadtéri színpad

A koncert képei megtekinthetők itt.

“Bródy Jánosról széles e hazában nagyjából mindenki tudja, hogy mit jelent a neve, személyisége, azt is, hogy a magyar kultúrtörténet meghatározó alakja, hogy a magyar nyelvű popzene meghonosítója, hogy általa lett hivatalosan is elfogadott ez a műfaj, hogy a szigorú és féltékeny társművészek képviselői az ő művészetét elismerik és becsülik. {…} Bródy János önálló előadói pályafutása 25 évvel ezelőtt az Egyetemi Színpadon kezdődött. Az ILLÉS és a FONOGRÁF zenekarban eltöltött évek után olyan dalok születtek, melyek személyes hangulata, érzelmi elkötelezettsége vagy ironikus intellektualizmusa szinte megkövetelte, hogy szerzőjük maga álljon velük közönség elé. Olyan idők jártak akkor, mikor dalokban tört a felszínre sok mélyen elfojtott érzés és gondolat. Bródy János a maga szerénynek mondott előadói képességeivel is hitelesen és mindenki által érthetően fogalmazta meg nemzedékének álmait és csalódásait, és első felvételeinek népszerűsége következtében hamarosan a hatóságok által gyanakodva figyelt és a hivatalos kulturpolitikusok bánatára közkedvelt szereplője lett az ifjúsági klubok hálózatának.” (Mentler Krisztina)

FG-4 (Illés, Fonográf Emlékzenekar)

Derecskei Zsolt – billentyűs hangszerek, ének

Dobos László – gitár, ének

Hofmann György – dob, ütős hangszerek

Békei István – basszusgitár

Az FG-4, vagyis az Illés: Fonográf Emlékzenekar első koncertjét 2006-ban tartotta az Illés Klubban, az Illés Zenekar jelenlétében. Céljuk, hogy koncertjeiken megidézzék a legendás ’60-as ’70-es éveket, megidézzék a sárga rózsa illatát, a felejthetetlen dalokat, mert a dalok addig élnek, amíg emlékezünk…

fertőszéplaki séta Fertőszéplaki séta

2011. július 11. (hétfő) 15.00-17.00 óra
Fertőszéplak, Mindenszentek templom előtti tér

A Fertőszéplaki Községszépítő Egyesület Ifjúsági Tagozatának fiatal tagjai a megadott időtartamban a fertőszéplaki templom elé várják az érdeklődő látogatókat, ahol bemutatják a Mindenszentek-templomot, a két kálváriát, beszélnek a Széchényi családról, és az egykori Széchényi-kastélyról, mely kívülről szintén megtekinthető. A vezetés időtartama mintegy 20 perc.

alma együttes Alma Együttes

2011. július 11. (hétfő) 18.00 óra
Hegykő, Szabadtéri színpad

Buda Gábor – gitár, ének, vokál

Maroevich Zsolt – brácsa

Szabó Tibor – szólógitár, bouzouki, tambura, ütősök

Székely Zoltán – furulya, kaval, tilinkó, szaxofon

Berkesi Alex – basszusgitár, vokál

…A családi koncert során az egyedi stílusú etno zenét játszó együttes improvizatív módon kezeli a táncos-zenés együttlétet: a gyerekek, sőt a szülők is aktív részesei és formálói a sok vidámsággal fűszerezett műsornak. Sikerük kulcsa a gyermeklelket megérintő őszinteségben, a „nevető”,- és „tánc-izmokat” egyaránt megmozgató képességükben rejlik…

Kertmozi
Kertmozi

2011. július 11. (hétfő) 22.00 óra
Hegykő, Fenc-ház

A zöld sárkány gyermekei (2010) c. film vetítése. Rendezte Miklauzic Bence. Főszereplők: Rátóti Zoltán, Yu Debin, Bánfalvi Eszter. A vetítést követően beszélgetés a film rendezőjével, valamint producerével, Berger Józseffel.

“A magyar filmszakma legújabb, robbanásig feszült helyzetében A zöld sárkány gyermekei olyan folt, ami minden hitetlennek hihető bizonyíték. Bizonyíték arra, hogy még érdemes magyar filmet csinálni. (…) Mert a zöld sárkány gyermekei nagyon élvezhető mozi. Annak ellenére az, hogy magányos emberekről szól, és tulajdonképpen szomorú is lehetne, sőt egészen sajnálható. Mégis váratlan, csupa örömteli részletet dobál elénk, egyszerű és szerethető formában (…)” (CSEPPEK.hu)

bojtorján együttes Bojtorján

2011. július 12. (kedd) 19.30 óra
Hegykő, Szabadtéri színpad

Pomázi Zoltán – gitár, ének

Gál István – dob

Szula Miklós – basszusgitár, ének

Vörös Andor – pedal steel, ének

Tóth András – gitár, ének

A koncert képei megtekinthetők itt.

Az új Bojtorján együttes 1999-ben, összetételben megújulva viszi tovább zenéjében az 1977-ben kialakított jellegzetes hangzását. Koncertjeiken a már örökzöldnek számító dalaik interpretálását az eredeti hangzás jellemzi, hiszen a szólisták ugyanazok. Változást a korszerű megszólalás jelent. Koncertjeik nem nosztalgia show-k, hanem modern, mai Bojtorján “New country & Eastern” előadások. Pályafutásuk során 17 országban léptek fel. Zenéltek többek között Nashville-ben a Fanfair-en, szerepeltek David Letterman showjában, felléphettek Londonban a Wembley-ben, vagy éppen Frankfurtban a Fesrhalle-ben.

Harmónia GardenHarmonia Garden & Mókus (Szirtes Edina)

2011. július 13. (szerda) 19.30 óra
Hegykő, Fenc-ház

Mókus (Szirtes Edina) – ének

Balog Miklós – hegedű

Horváth Márk – solo gitár

Jakab Viktor – gitár

Oláh Gergely – cimbalom

Lombos Pál – bőgő

A Harmonia Garden nevű formációt 2006-ban alapította öt tehetséges zeneművészeti egyetemet végzett fiatal. Profi hangszeres tudásuknak köszönhetően az elmúlt évek alatt számos zenei stílussal bővítették repertoárjukat. Világhírű filmek betétdalait, magyar, francia, balkáni és orosz dallamokat, műveket szólaltatnak meg, melyek az autentikus csárdás, a bossa nova, a swing, a tango, a jazz, és a django stílusával ötvözve kerülnek feldolgozásra. A zenekar muzsikája különleges élményt nyújt minden hallgatója számára. Fennállásuk óta felléptek a Parlamentben, a budapesti New York Kávéházban, a Vígszínházban, a Thália Színházban, a városligeti Gundel étteremben, továbbá több nívós hazai és külföldi fesztiválon, rendezvényen ahol a hangulatnak megfelelő zenét szolgáltatva emelték az est színvonalát.

fertőszéplaki séta Fertőszéplaki séta

2011. július 14. (csütörtök) 15.00-17.00 óra
Fertőszéplak, Mindenszentek templom előtti tér

A Fertőszéplaki Községszépítő Egyesület Ifjúsági Tagozatának fiatal tagjai a megadott időtartamban a fertőszéplaki templom elé várják az érdeklődő látogatókat, ahol bemutatják a Mindenszentek-templomot, a két kálváriát, beszélnek a Széchényi családról, és az egykori Széchényi-kastélyról, mely kívülről szintén megtekinthető. A vezetés időtartama mintegy 20 perc.

Szakcsi quartettSzakcsi Quartet

2011. július 14. (csütörtök) 19.30 óra
Hegykő, Szabadtéri színpad

Szőke Nikoletta – ének

Szakcsi Lakatos Béla – zongora

Orbán György – nagybőgő

Balázs Elemér – dob

Szakcsi Lakatos Béla a magyar jazz egyik legnagyobb formátumú képviselője. A kvartett jazz örökzöldeket játszik, a produkció alapját a néhány évvel ezelőtt, még Tomsits Rudolf közreműködésével készített „But Beautiful” című ballada lemez adja. A formáció azonban Gershwintől Michel Legrand-ig, Van Heusentől Jerome Kernig és Szakcsiig szinte végtelen repertoárt tudhat magáénak.
Varnyú Country
Varnyú Country

2011. július 15. (péntek) 18.00 óra
Hidegség, Toronhegyi Pajta udvara

Horváth György – billentyű

Légrády Péter – gitár

Libis Attila – gitár

Koncert elsősorban gyermekeknek, közös játékkal, énekeltetéssel.

Budapest vonósokBudapesti Vonósok – Nyáresti Kamaramuzsika

2011. július 15. (péntek) 20.00 óra
Hegykő, Szent Mihály-templom

Liszt Ferenc: Angelus

J. Haydn: f-moll vonósnégyes op. 55

L. van Beethoven: f-moll vonósnégyes op.95

“… a Budapesti Vonósok együttesét ma már Európa legjobb kamarazenekarai közé kell sorolnunk…” (The Times, London)

“a Budapesti Vonósok, …akiknek koncertjén a hallgatót sohasem éri kellemetlen meglepetés akik minden egyes fellépésükön európai színvonalú teljesítményre képesek.” (Muzsika)

“A Budapesti Vonósok… az igazi magyar zenei előadásmód legmagasabb színvonalát testesítik meg. Ők a kamarazenekarok Rolls-Royce-ai.” (Los Angeles Times)

AratóversenyAratóverseny

2011. július 16. (szombat) 8.00 óra
Sarród, Tájház

Az aratóversenyre a szervezők várják aratóbandák jelentkezését! A versenyt a díjak átadása és a megfáradt aratók megvendégelése zárja.

Program:

8.00 óra gyülekező a Tájház udvarán

8.30 óra indulás a mezőre aratásra

8.40 óra az aratók és a gabona megáldása; aratás – marokszedés – kévekötés

11.00 óra aratókoszorú készítése, visszatérés a Tájházba, ebéd.

További információ: www.sarrodtajhaz.hu

KórustalálkozóKórustalálkozó

2011. július 16. (szombat) 19.00 óra
Hegykő, Szabadtéri színpad

Magyar és német népdalok, népdalfeldolgozások és kórusművek

Közreműködik a Bánfalvi Német Nemzetiségi Kórus, és a Hegykői Szent Mihály-templom Vegyes-kórusa.

Az előadás ingyenesen látogatható.

MusicalKontrasztok/Kontraste

2011. július 16. (szombat) 20.00 óra
Hegykő, Szabadtéri színpad

A Hegykői Musical-szeminárium növendékeinek előadása

Tizenhatodik alkalommal kerül sor július 11. és 16. között Hegykőn arra a nemzetközi musical-szemináriumra, amelyen a bécsi zenei konzervatóriumba (Vienna Konservatorium) felvett diákok minden évben más és más musical darabbal készülnek. Munkájuk eredménye ez az előadás, amelyen a nagyközönség elé tárják produkciójukat. Idei színes műsorukban régebbi musicalmelódiákat és a legfrissebb újdonságokat is hallhatjuk.

Az előadás ingyenesen látogatható.

Budapest bárBudapest Bár

2011. július 17. (vasárnap) 19.30 óra
Hegykő, Szabadtéri színpad

Farkas Róbert – hegedű, gitár

Farkas Mihály – cimbalom

Farkas Richárd – nagybőgő

Ökrös Károly – harmonika, zongora

Kisvári Ferenc – dob

Németh Juci – ének

Behumi Dóri – ének

Rutkai Bori – ének

Kollár-Klemencz László – ének

Szűcs Krisztián – ének

Keleti András – ének

A zárókoncert képei megtekinthetők itt.

A Budapest Bár az utóbbi évek egyik legeredetibb és legérdekesebb zenei vállalkozásába fogott, amikor 2007-ben Farkas Róbert zenekara köré gyűjtötte a magyar rockzene kultikus alakjait. Az eredetileg egyetlen lemezre összeállt alkalmi csapat azóta is sikerrel koncertezik színházakban, fesztiválokon. Filmslágereket, kuplékat, táncdalokat és egyéb híres dalokat dolgoznak fel mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében, újrahangolva sokak által ismert dallamokat, vagy akár rég elfeledett kincsekre bukkanva. 2010. márciusában Farkas Róbert, a zenekar vezetője a Budapest Bárért a Magyar Köztársasági Arany Érdemrend kitüntetést kapta. A Budapest Bár igazi zenei élmény és kitűnő szórakozás egyben – ajánlott minden generációnak.

„…két éve a Budapest Bár üdítő kezdeményzés volt, ma azonban mérce a minőségre…. Olyan rövid az a két órácska, melyet Budapest legjobb bárjában tölthetünk, hogy arra az otthonra megvett dupla CD sem biztos, hogy elegendő gyógyír – de mégis, az egyetlen.“ (Metropol)

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!