Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Fertő-tavi Nemzeti Park 1991-ben jött létre, mely 1994-ben bővült ki a Hansági Tájvédelmi körzettel (Fertő-Hanság Nemzeti Park). A Fertő-tó növény- és állatvilágából kiemelkedő jelentőségű a gazdag madárvilág.

Fertő Nemzeti Park

Általános információk

A Nemzeti Park elérhetőségei az alábbiak:

Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság – Kócsagvár
9435 Sarród, Rév-Kócsagvár, Pf. 4.
Telefon: +36-99/537-620
Fax: +36-99/537-521
Internet: www.ferto-hansag.hu
E-mail: fhnpititkarsag@fhnp.kvvm

Nyitvatartás:

szezonban: H:-Cs:08-16.30h, P:08-14h

A Nemzeti Park mind a fajok számát tekintve, mind pedig a fajok állománynagyságának szempontjából, Közép-Európa egyik legjelentősebb vízimadár-élőhelye. Szerepel a jelentős madár-élőhelyek listáján, és a Ramsari Egyezmény által is védett terület.

Ez a környezet sok vízimadárnak biztosítja a megfelelő életfeltételeket. Fészkel itt nagy kócsag, bíbic, kanalasgém és nyári lúd. Madárvonulás idején megjelennek a cankók, partfutók, énekesmadarak. Ritka madarak is előfordulnak, mint például a vörösnyakú lúd, vörös gém, réti sas és a kékes rétihéja. A tó legértékesebb halai közé tartozik a réti csík, a csuka, a lápi póc, a compó és a garda.

A tó nyugati részén, a pusztai réteken ritka növényeket láthatunk. Itt él a Boldogasszony-papucsa (vagy másik nevén a rigópohár, illetve elégedett hölgy lábbelije), a légybangó, a pókbangó, a tarka és a törpe nőszirom. Sok védett lepkefaj is talált magának a területen élőhelyet, például a nagy pávaszem, a tölgyfa szender, a sápadt szemeslepke vagy a halálfejes lepke. A Kistómalmi-láprét értékes jégkorszaki maradványokat őrzött meg, a mocsári hízókát és a mocsári nöszőfüvet.

A tó keleti vidékén szikes puszták találhatók, melyek jellegzetes növényei a fertői mézpázsit, a sziki sóballa, a sziki őszirózsa. A területek karbantartása a hagyományos magyar háziállatokból álló állatállomány feladata. Él a területen rackajuhnyáj, szilajon tartott bivaly és magyar szürke marha-gulya is.

A Fertő ritka hüllője a fokozottan védett rákosi vipera, vagy más néven parlagi vipera. A tó partján gyakran találkozhatunk a szintén védett vízisiklóval is.

Képek a nemzeti parkról

Hasznos volt a cikk? Ossza meg másokkal is!